Όταν η τράπεζα δεν βοηθάει να ρυθμίσεις τις οφειλές σου. Τι κάνεις και ποιες επιλογές έχεις;
Οικονομία
08/05/2018 | 12:20

Γράφει η δικηγόρος Αθηνών Αναστασία Χρ. Μήλιου*

 

Θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο και συνεπή στις δανειακές υποχρεώσεις σου.Αλλιώς είχες υπολογίσει τα πράγματα, είχες κάνει έναν καλό οικονομικό προϋπολογισμό, αλλά τελικά η μοίρα τα έφερε αλλιώς. Βρέθηκες να αδυνατείς να αποπληρώσεις τις δόσεις σου προς τις τράπεζες, δεν έχεις εισοδήματα που να βοηθούν την κατάσταση, έχεις ακίνητη περιουσία την οποία ενδεχομένως απέκτησες με κόπο και μέσω δανεισμού και τώρα κινδυνεύεις να την χάσεις.

Η οικονομική σου κατάσταση δεν φαίνεται να έχει προοπτική βελτίωσης στο μέλλον και προσπαθείς να έρθεις σε έναν διακανονισμό με την τράπεζα για να μπορείς να αποπληρώσεις κάποια στιγμή μέχρι να φτάσεις 100 χρονών το δάνειο.

Δυστυχώς οι προσπάθειές σου πέφτουν κάθε φορά στο κενό. Η τράπεζα σε καλεί συνεχώς να ρυθμίσεις όμως οι προτάσεις που σου κάνει, δεν είναι λογικές και  δεν πλησιάζουν καν την πραγματική σου οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής. Εξάλλου μπορεί να μην είναι μία τράπεζα αλλά πολλές… και η κάθε μία θέλει την μερίδα του λέοντος για τον εαυτό της.

Τελικά καταλήγεις να τις αφήνεις όλες απλήρωτες ή να βάζεις κάτι λίγα σε κάθε μία γιατί πιστεύεις ότι έτσι θα σε αφήσουν ήσυχο και δεν κινδυνεύεις…. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!

Κοίτα να δεις τώρα τι γίνεται:

  1. Οι τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ξαποστείλει τον φάκελο σου με την οφειλή σου σε κάποια εισπρακτική ή δικηγορικό γραφείο. Από κει θα σε παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο για να ρυθμίσεις.
  2. Αν το δάνειο σου έχει καταγγελθεί και συ άμοιρε εξακολουθείς να βάζεις το κάτι τι σου σε κάποιον λογαριασμό, τότε κλαίγε τα χρήματα σου αυτά γιατί πάνε άπατα. Η τράπεζα θα τα υπολογίζει ως τόκο υπερημερίας, έξοδα και ό,τι άλλο άσχετο με την αποπληρωμή του δανείου σου. Δηλαδή εσύ πληρώνεις και η οφειλή σου αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα!
  3. Αν έχεις ακίνητο στο όνομά σου τότε την έβαψες…. Η τράπεζα δεν πρόκειται να σου κάνει καμία ρύθμιση της προκοπής. Θα χρησιμοποιεί την ακίνητη περιουσία σου ως μέσο πίεσης για να επιτύχει όσο το δυνατόν καλύτερους όρους αποπληρωμής για κείνη και συ δεν θα μπορείς να ακολουθήσεις.

Άρα τι κάνεις;

Οι επιλογές σου δεν είναι πολλές και σίγουρα δεν σε απαλλάσσουν από τις οφειλές σου. Αν όμως θες να βάλεις την ζωή σου σε μια τάξη κάτι πρέπει να κάνεις γιατί όσο το καθυστερείς, τόσο περισσότερο το πρόβλημα θα μεγαλώνει.

Οι επιλογές σου είναι δύο:

– Η πρώτη σου επιλογή είναι να τ’αφήσεις όλα παρατημένα, να μην κάνεις τίποτα και κάποια στιγμή να χάσεις τα πάντα.. Γιατί θα τα χάσεις, μην έχεις αμφιβολία γι’αυτό. Εκτός κι αν δεν έχει τίποτα στο όνομά σου για να χάσεις, οπότε είσαι από τους λίγους τυχερούς και μπορείς να πανηγυρίζεις!! ΠΡΟΣΕΞΕ ΟΜΩΣ! Μην λές ότι δεν έχεις περιουσιακά στοιχεία στο όνομά σου επειδή δεν έχεις σπίτι και έχεις οικόπεδο ή αγροτεμάχιο ή επειδή έχεις την ψιλή κυριότητα και όχι την επικαρπία. ¨Όλα αυτά είναι περιουσιακά στοιχεία.

-Η δεύτερη επιλογή σου είναι αν είσαι τολμηρός τύπος και σ’αρέσουν τα ρίσκα. Φυσικά σ’αρέσει να τσαμπουκαλευτείς και λίγο στην τράπεζα. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν τους περιμένεις στην γωνία. Η τράπεζα αν έχεις δάνεια και ακίνητα και δεν πληρώνεις σίγουρα κάποια στιγμή θα καταγγείλει το δάνειο και θα προβεί στην έκδοση δγης πληρωμής.

Αυτό περιμένεις και συ!!! Γιατί έχεις 15 εργάσιμες μέρες να την αντικρούσεις με ανακοπή. Αν η ανακοπή σου γίνει δεκτή, τότε η δγη πληρωμής ακυρώνεται. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα δεν μπορεί να ξαναεκδώσει δγη πληρωμής για  το ίδιο δάνειο. Θα πρέπει να κάνει αγωγή εναντίον σου. Η αγωγή όμως με την διαταγή πληρωμής δεν είναι το ίδιο. Ακόμα και αν κάνει αγωγή πάλι εσύ θα μπορείς να αντικρούσεις και φυσικά υπάρχει και ο δεύτερος βαθμός και εν πάση περιπτώσει αν δεν κερδίσεις την υπόθεση, μπορείς να καθυστερείς την τράπεζα, αρκετά.

Πιο είναι το ρίσκο: Η ανακοπή σου μπορεί να γίνει δεκτή, μπορεί και όχι. Οι ανακοπές βασίζονται και σε νομικά και σε ουσιαστικά επιχειρήματα. Μάθε ότι υπάρχουν αποφάσεις ακόμα και του Α.Π. που δικαιώνουν τους οφειλέτες και κρίνουν καταχρηστικούς τους όρους των δανειακών συμβάσεων και τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών. Παρ’όλα αυτά, η έκβαση της ανακοπής δεν μπορεί να είναι βέβαιη εκ των προτέρων. Υπάρχει και νομολογία που είναι υπέρ των τραπεζών και απορρίπτει τις ανακοπές.

Γι’αυτό το λόγο, επιλέγοντας αυτή την περίπτωση, παίρνεις ένα ρίσκο.

-Η τρίτη και ασφαλέστερη επιλογή είναι για σένα που θες να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου, να ρυθμίσεις τα δάνεια σου και να μην σε ενοχλούν οι εισπρακτικές αλλά και να μην έχεις το άγχος του πλειστηριασμού. Βλέπεις αν  μπορείς να υπαχθείς στο Ν. Κατσέλη και ξεκινάς να μαζεύεις την χαρτούρα.

ΠΡΟΣΕΞΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΥ!! Ο Ν. Κατσέλη δεν είναι πλέον για να μειωθούν στο 70% οι οφειλές σου…  Δυστυχώς τα πράγματα έχουν γίνει αυστηρά και οι προϋποθέσεις  το ίδιο.

Με το ν. Κατσέλη μπορείς να κάνεις μέσω του δικαστηρίου αυτό που δεν μπορείς να κάνεις απευθείας με την τράπεζα. Να δίνεις το κάτι τις σου και αυτό να αφαιρείται από το κεφάλαιο της οφειλής σου. Η δόση δε που θα δίνεις θα είναι βέβαια το μέγιστο που θα μπορείς να δώσεις αλλά θα έχει υπολογιστεί με βάση τα οικονομικά του κριτήρια και όχι με τα γούστα της τράπεζας.

Μην έχεις λοιπόν την ψευδαίσθηση ότι δεν θα πληρώνεις. Θα πληρώνεις, αλλά θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Επίσης κάτι άλλο που θα πρέπει να έχεις υπ’όψιν σου σε αυτή  την περίπτωση.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονα το φαινόμενο, οι τράπεζες να πιέζουν τους οφειλέτες που έχουν κάνει αίτηση  υπερχρεωμένου, να ρυθμίσουν απευθείας, με πολύ δελεαστικές προσφορές.

Το δόλωμα το ξέρουμε:  Έρχεται η τράπεζα και σου λέει π.χ. : «Σου κάνω ένα μεγάλο κούρεμα και θα μου δίνεις μια δόση 50 ευρώ το μήνα για 10 χρόνια» Και λες εσύ « Ααααα τι ωραία!!! Μου μειώνεις τράπεζα πολύ το δάνειο και εγώ μπορώ να δίνω 50 ευρώ το μήνα!».

Ας δούμε τώρα και την φάκα: Η τράπεζα ξέρει ότι μάλλον με τα οικονομικά σου στοιχεία ο δικαστής θα σου βγάλει να πληρώνεις συνολικά μια δόση για όλες τις οφειλές σου περίπου 100 ευρώ το μήνα.

Έρχεται λοιπόν να σε προλάβει για να πάρει την μερίδα του λέοντος για το δικό της δάνειο. Αν εσύ συμφωνήσεις, τότε τα 100 ευρώ που θα ορίσει το δικαστήριο θα δοθούν στα υπόλοιπα δάνεια, στις υπόλοιπες οφειλές και έτσι αντί εσύ να δίνεις 100 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και αυτού που σου έκανε την πρόταση η τράπεζα, θα δίνεις 100 + 50 = 150 το μήνα!

Και το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό, διότι αν η δόση  της ρύθμισης είναι 120 ευρώ π.χ. και έρθει το δικαστήριο και σου ορίσει άλλα 300 ευρώ, τότε αμέσως το ποσό αυξάνεται και ίσως να μην μπορείς τελικά να πληρώνεις.

Άρα λοιπόν και εδώ θέλει, σκέψη, σύνεση και προσοχή.

Τέλος να έχετε υπ’όψιν ότι μπορεί και πάλι κάποια στιγμή, ο νόμος αυτός να αλλάξει και να γίνει ακόμα αυστηρότερος ή να καταργηθεί και τελείως, όπως είχε ειπωθεί εξ αρχής.

Συμβουλή μου είναι να μην περιμένετε τελευταία στιγμή, γιατί θα υπάρχει κίνδυνος τελικά να χάσετε την καταληκτική ημερομηνία.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  ΧΡ.  ΜΗΛΙΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΕΦΕΤΑΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Λεωφ. Μεσογείων 403, Αγία Παρασκευή

Τηλ. 6945-028153, 213-0338950

e-mail: natmil@otenet.gr, info@legalaction.gr

www.legalaction.gr,fb: Αναστασία Μήλιου

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ