Επιμέλεια // Μαρία Χριστοφοράτος
Ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του «Harvard» Στέφανος Κάλης και η διάσημη αρχιμαγείρισσα Μαρία Λόη, έβαλαν έμπρακτα την Ελληνική Διατροφή στο κορυφαίο πανεπιστήμιο, με ειδικό συμπόσιο που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Εβδομήντα και πλέον ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, ιατροί, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και ειδικεύσεων συμμετείχαν στην εκδήλωση η οποία συνδύασε ακαδημαϊκή θεωρία της υγιεινής ελληνικής διατροφής και την πράξη ή εμπειρία όπως ελέχθη, καθότι η σεφ Μαρία Λόη μαγείρεψε για όλους εύγεστα αυθεντικά ελληνικά φαγητά και προπαντός υγιεινά.
Στην εκδήλωση η οποία έγινε για πρώτη φορά στο “Harvard” με την συγκεκριμένη δομή και μορφή παρευρέθηκε η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά και αρκετοί ομογενείς από την μείζονα περιοχή της Βοστώνης.
Στο συμπόσιο μίλησε ο καθηγητής κ. Κάλης για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η υγιεινή διατροφή. Εχει κάνει εξειδικευμένες μελέτες στους πυροσβέστες επί είκοσι χρόνια και συγκεκριμένα για τα καρδιακά τους προβλήματα και πώς σχετίζονται τα καθήκοντά τους με τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.
Σε δηλώσεις της η σεφ Μαρία Λόη είπε πως «δείχνουμε στον κόσμο εδώ στο “Harvard” το οποίο καταλαβαίνετε είναι πολλή μεγάλη υπόθεση όχι μόνο για τη διατροφή, αλλά και για την Ελλάδα». Συμπλήρωσε πως «αυτές οι κινήσεις αυτή τη στιγμή μας τονώνουν και το ηθικό διότι εμείς ξέρουμε ότι η ελληνική διατροφή είναι πάρα πολύ καλή, αλλά πρέπει να το μάθει κι ο κόσμος. Κι όταν το μαθαίνει μέσα από το μεγαλύτερο ίδρυμα και τις καλύτερες έρευνες που γίνονται εδώ, κι είμαι τόσο περήφανη που ο Στέφανος Κάλης είναι επικεφαλής που είναι έλληνας, κι έχω συγκινηθεί πάρα πολύ».
Ο καθηγητής κ. Κάλης είπε πως «φέραμε τη Μαρία εδώ για έναν λόγο διότι θέλουμε να μεταφράσουμε τη θεωρία που έχομε εδώ στο Πανεπιστήμιο, στην πράξη, ότι η Μεσογειακή ελληνική διατροφή είναι η πρώτη και κερδίζει όσον αφορά την υγεία». Είπε επίσης πως «εδώ είναι θεωρία, μελέτες, έρευνες, η Μαρία είναι εμπειρική».
Όταν ρωτήσαμε την κυρία Λόη τι είναι μαγειρική για σας, τέχνη, μαγεία, τρόπος ζωής, είπε, «όλα αυτά μαζί δεν ξεχωρίζω τίποτε από αυτά και πάνω απ’ όλα είναι η αγάπη μου για τους ανθρώπους, γιατί αν δεν αγαπάς γι’ αυτούς που μαγειρεύεις δεν κάνεις τίποτε. Έστω κι ένα αυτό να κάνεις πρέπει να το κάνεις με αγάπη».
Στην ερώτηση τι είναι το μυστικό της ελληνικής κουζίνας που την κάνει τόσο υγιεινή, η κυρία Λόη, είπε, «έχομε πολλά μυστικά, το λάδι, το γιαούρτι, τα λαχανικά μας, τα όσπρια, έχομε πολλά μυστικά διότι έχομε εξαιρετικά προϊόντα. Η πρώτη ύλη που έχομε στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά, που είναι συσσωρευμένα όλα αυτά. Στην Κρήτη λόγου χάρη βρίσκεις τα καλύτερα τυριά, χορταρικά, μέλια, παξιμάδια, τα πάντα». Συμπλήρωσε πως «όταν μαγειρεύω, το βιώνω, τώρα το πάθος που έχω για την μαγειρική έχει γίνει επιστήμη».
Μιλώντας για την δίαιτα, είπε, ότι, «εγώ δεν πιστεύω στην δίαιτα, διότι η δίαιτα για τους έλληνες δεν σημαίνει μιζέρια. Μπορεί να φάει κανείς πολύ ωραία με μέτρο».
Ο καθηγητής κ. Καλής είπε πως «οι φοιτητές εδώ έχουν μάθει τι πρέπει να κάνουν για τη διατροφή, αλλά το πρόβλημα είναι πώς να το κάνουν κι αυτό ισχύει και για τους αμερικανούς και για τους έλληνες, οπότε η Μαρία είναι εμπειρικός δάσκαλος».
Στη διάρκεια του δείπνου μίλησαν στους συνδαιτυμόνες τόσο ο καθηγητής κ. Κάλης όσο και η κυρία Λόη κάνοντας αναφορά στην ποιοτική διατροφή και πώς συντελεί στην ηλικιακή εξέλιξη και ωρίμανση του ανθρώπου. Αναφέρθηκαν επίσης στην υγιεινή διατροφή στους χώρους εργασίας, ενώ ο κ. Καλής τόνισε ότι στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του “Harvard” υπάρχει μία από τους μεγαλύτερους τομείς σαλάτας. Η κυρία Λόη αφιέρωσε το βιβλίο της «Η Ελληνική Δίαιτα», (The Greek Diet) στους παρευρεθέντες.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ