Ομοφυλα ζευγάρια – Βουλή: Τα ναι, τα όχι και οι αποχές από την ψηφοφορία
Πολιτική
16/02/2024 | 08:36

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Με 176 «ναι» υπερψηφίστηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ψήφισαν 254 βουλευτές. Επί της αρχής του νομοσχεδίου με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», ψήφισαν: «Ναι» 176 βουλευτές, «Όχι» 76 ενώ δυο ψήφισαν «Παρών».

Έτσι η Ελλάδα έγινε η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εντός της Ολομέλειας όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και χειροκρότησε μαζί με τους υπουργούς και τους βουλευτές της ΝΔ που παρέμεναν στην αίθουσα. Βγαίνοντας ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τόνισε: «Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», ενώ όταν ρωτήθηκε για την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά σημείωσε: «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του».

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός έκανε και ένα «τιτίβισμα» σχετικά με σημασία της υπερψήφισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες, αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το ομόφυλα ζευγάρια» έγραψε ο πρωθυπουργός στο Χ (πρώην Twitter).

Σε ότι αφορά τις διαρροές που είχαν τα κόμματα, σύμφωνα με πληροφορίες τα «Ναι» της Νέας Δημοκρατίας ήταν 107, τα «Όχι» ήταν 20 ενώ 31 βουλευτές απείχαν.

Ο Μάκης Βορίδης, η Μαρία Κεφάλα, ο Γιάννης Μπούγας και ο Σταύρος Κελέτσης, ήταν οι τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης που επέλεξαν την αποχή.

Οι 20 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ψήφισαν «Όχι» είναι οι εξής:

Αθανασίου Χαράλαμπος
Αραμπατζή Φωτεινή
Γιόγιακας Βασίλειος
Γκίκας Στέφανος
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
Δαβάκης Αθανάσιος
Δημοσχάκης Αναστάσιος
Καραγκούνης Κωνσταντίνος
Καραμανλή Άννα
Καράογλου Θεόδωρος
Κατσανιώτης Ανδρέας
Κυριαζίδης Δημήτριος
Λεονταρίδης Θεόφιλος
Μπαραλιάκος Ξενοφών
Πασχαλίδης Ιωάννης
Σαλμάς Μάριος
Σαμαράς Αντώνιος
Στυλιανίδης Ευρυπίδης
Χαρακόπουλος Μάξιμος
Χρυσομαλλης Μιλτιάδης

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Νινα Κασσιμάτη ψήφισε «παρών» επί της αρχής και υπερψήφισε συγκεκριμένα άρθρα, ενώ ο Παύλος Πολάκης δεν πήγε καν στη Βουλή.

Στο ΠΑΣΟΚ καταγράφηκαν 11 βουλευτές οι οποίοι επέλεξαν το δρόμο της αποχής. Σχετικά, μάλιστα, με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν πως: «Στη ΝΔ υπερψήφισε το 68% και στο ΠΑΣΟΚ το 66%! Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα ”ναι” από τη ΝΔ».

Η ψηφοφορία επί των άρθρων

Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών

Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»

Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 11 (Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 12 (Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»

Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»

Το ακροτελεύτειο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών».

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ