Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020: Οι 10+5 αθλητές που πρέπει να προσέξετε
Αθλητισμός
17/07/2021 | 16:48

Από τις 23 Ιουλίου, την ερχόμενη, δηλαδή, Παρασκευή, και μέχρι τις 8 Αυγούστου θα διεξαχθεί η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του κόσμου που κανονικά διεξάγεται κάθε 4 χρόνια. Ο λόγος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – μόνο που οι φετινοί στο Τόκιο θα διεξαχθούν πέντε χρόνια μετά τους αγώνες του 2016 του Ρίο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που προκάλεσε την αναβολή τους το 2020.

Σε 33 διαφορετικά αγωνίσματα θα αγωνιστούν περισσότεροι από 11.500 αθλητές, το 51% άνδρες και το 49% γυναίκες, με στόχο για άλλους απλά τη συμμετοχή, για άλλους μια προσωπική καλύτερη επίδοση, για άλλους ένα καλό πλασάρισμα και για άλλους ένα μετάλλιο. Σίγουρα για όλους η παρουσία και μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή στην αθλητική τους καριέρα.

Το «παρών» θα δώσει φυσικά και η Ελληνική αποστολή με 83 αθλητές σε 48 κατηγορίες αγωνισμάτων έχοντας την ελπίδα ότι οι βαλίτσες στο ταξίδι της επιστροφής θα περιλαμβάνουν αρκετά μετάλλια εκτός από τα χαμόγελα και την τιμή της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε κάθε περίπτωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες τις περισσότερες φορές μένουν στην ιστορία για τα πρόσωπα που συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα, θάλασσες και δρόμους.

Το Newsbomb.gr συγκέντρωσε 10 ξένους και 5 Έλληνες αθλητές για τους οποίους αξίζει (λίγο περισσότερο) να παρακολουθήσει κανείς τους Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. η Αθήνα με το Τόκιο έχει 14 ώρες διαφορά).

Σιμόν Μπάιλς

Η Σιμόν Μπάιλς είναι η μεγαλύτερη γυμνάστρια όλων των εποχών «αποκαθηλώνοντας» ακόμα και την σπουδαία Νάντια Κομανέτσι.

Η Αμερικανίδα γυμνάστρια είναι αήττητη από το 2013 και, όπως σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ, ο μεγάλος αντίπαλός της στο Τόκιο θα είναι ο… εαυτός της.

Η ίδια ετοιμάζει κάτι εντυπωσιακό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς θα επιχειρήσει να εκτελέσει μια άσκηση με άλμα που δεν έχει επιχειρήσει καμία γυναίκα γυμνάστρια στην ιστορία. Η Παγκόσμια Γυμναστική Ομοσπονδία, μάλιστα, δεν έδωσε στην επίμαχη άσκηση τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για να αποθαρρύνει συναθλήτριες της Μπάιλς από το να επιχειρήσουν κάτι ανάλογο φοβούμενη πιθανούς τραυματισμούς.

Άλισον Φίλιξ

Σε περίπτωση κατά την οποία η Αμερικανίδα δρομέας στα 200μ., τα 400μ. και την σκυταλοδρομία κερδίσει ένα μετάλλιο στους αγώνες του Τόκιο θα γράψει μια χρυσή σελίδα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς θα γίνει η πιο πολυνικής αθλήτρια του στίβου.

Η Φίλιξ έχει ήδη τα περισσότερα χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα καθώς ήταν στα 200μ. το 2005, το 2007 και το 2009, στα 400μ. το 2015 ενώ χρυσό κέρδισε και στη σκυταλοδρομία 4Χ400 το 2007, το 2009 και το 2011 κατακτώντας την πρώτη θέση με την ομάδα των ΗΠΑ και στη σκυταλοδρομία 4Χ100 το 2007 και το 2011.

H Άλισον ΦέλιξAP

Κέβιν Ντουράντ

Ο ηγέτης των Μπρούκλιν Νετς (και μεγάλος αντίπαλος του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ανατολική περιφέρεια του ΝΒΑ) θέλει να προσθέσει άλλο ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Ντουράντ, δύο χρόνια μετά τον σοβαρό τραυματισμό του με ρήξη του αχίλλειου τένοντα, και έχοντας χάσει άλλους 37 αγώνες στη φετινή σεζόν, θέλει να προσθέσει στην προσωπική του τροπαιοθήκη άλλο ένα χρυσό μετάλλιο μετά από αυτά στους αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο. Ο KD θα έχει, παράλληλα, την ευκαιρία να συναντηθεί εκ νέου στο γήπεδο με τον πρώην προπονητή του στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, Στιβ Κερ, και τον πρώην συμπαίκτη του στην ίδια ομάδα Ντρέιμοντ Γκριν.

O Κέβιν ΝτουράντΑΡ

Γκουέν Μπέρι

Η Αμερικανίδα σφυροβόλος αρνείται να σωπάσει αδιαφορώντας για τις συνέπειες της έκφρασης των προσωπικών της απόψεων. Το 2019 στους Παναμερικανικούς Αγώνες ύψωσε τη γροθιά της και ακαριαία η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ την έβαλε 12 μήνες «στον πάγο». Στο διάστημα αυτό η Μπέρι έχασε τους σπόνσορές της και το 80% των εισοδημάτων της.

Η ίδια, όμως, δεν έβαλε μυαλό καθώς στις 26 Ιουνίου όταν και εξασφάλισε την πρόκρισης της για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, γύρισε την πλάτης της στο άκουσμα του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ. Η Μπέρι υποστηρίζει ότι της την είχαν «στημένη» καθώς, όπως είπε, ο εθνικός ύμνος θα έπρεπε να ακουστεί μόνο μια φορά στους συγκεκριμένους αγώνες και «κάποιος το έκανε επίτηδες» να ακουστεί στη δική της τελετή απονομής. Παρά το γεγονός, δε, ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει απαγορεύσει διαμαρτυρίες στις τελετές απονομής η Μπέρι διαμηνύει ότι «αν έρθει εκείνη ώρα κάτι θα βρω να κάνω».

Ελιούντ Κιπτσόγκε

Ο Κενυάτης μαραθωνοδρόμος είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία του αγωνίσματος που έχει καταφέρει να τρέξει τα 42χλμ. σε λιγότερο από δύο ώρες δηλώνοντας ότι «προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχω όρια». Η ιστορική επίδοση σημειώθηκε στη Βιέννη το 2019 αλλά η επίδοση του Κιπτσόγκε δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα καθώς κρίθηκε ότι ο αγώνας διεξήχθη με τέτοιες συνθήκες ώστε ο Κενυάτης αθλητής να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα: Η κούρσα δεν είχε ανηφόρες και κατηφόρες ενώ μπροστά από τον Κιπτσόγκε έτρεχε μια ομάδα αθλητών για να μειώνει την αντίσταση του αέρα. Ωστόσο ο μαραθωνοδρόμος από την Κένυα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος με 2 ώρες 1 λεπτό και 39 δευτερόλεπτα.

Σκάι Μπράουν

Η Μπράουν μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να κερδίσει ένα συμβόλαιο από τη ΝΙΚΕ, έχει εμφανιστεί στο Dancing with the Stars: Juniors, έχει ηχογραφήσει ένα τραγούδι και έχει μια κούκλα Barbie που της μοιάζει. Οπότε το γεγονός ότι είναι μόλις 13 ετών – είχε γενέθλια στις 7 Ιουλίου – και θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα χρώματα της Βρετανίας στο σκέιτμπορντ δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Ίσα ίσα, μάλιστα, θεωρείται και ένα φαβορί έχοντας στη «φαρέτρα» της και μια κίνηση που περιλαμβάνει εναέριο άλμα 720 μοιρών, δύο, δηλαδή, πλήρων περιστροφών στον αέρα. Τι κι αν ένα χρόνο νωρίτερα είχε ένα σοβαρό τραυματισμό με κατάγματα στο κρανίο και έναν σπασμένο καρπό. Η ίδια διεμήνυσε μέσα από το νοσοκομείο ότι «θα σηκωθώ και θα προσπαθήσω ακόμα περισσότερο».

Ουιλφρέντο Λεόν

Μόνο και μόνο ότι φέρει τον τίτλο του «Κριστιάνο Ρονάλντο» του βόλεϊ κάνει τον Λεόν, τον ακραίο της Πολωνίας μια ξεχωριστή περίπτωση. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στα γήπεδα με εθνική ομάδα φορώντας τη φανέλα της Κούβας, σε ηλικία μόλις 14 ετών και τρία χρόνια αργότερα, στα 17 του ήταν ήδη ο αρχηγός της. Από το 2015 , οπότε και αυτομόλησε, έχει την πολωνική υπηκοότητα. Έχοντας αγωνιστεί σε ιταλικές και ρωσικές ομάδες με ορισμένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στον χώρο του βόλεϊ, ο Λεόν έχει καταστήσει την Πολωνία ως ένα από τα φαβορί για να κατακτήσει το πρώτο χρυσό της στο συγκεκριμένο αγώνισμα από το 1976.

O Ουιλφρέντο ΛεόνΑΡ

Λιζ Κάμπατζ

Τον περασμένο Μάιο η Κάμπατζ προκάλεσε τεράστια αγωνία στην Αυστραλία ανακοινώνοντας ότι αποφάσισε να μην εμφανιστεί στο Τόκιο κατηγορώντας την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας για προσπάθεια «λεύκανσης» της αποστολής της. Η 29χρονη που είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο του WNBA αναρωτήθηκε τότε «πώς μπορώ να εκπροσωπήσω μια χώρα που δεν με εκπροσωπεί;». Τελικά, όμως, αποφάσισε να ενισχύσει την προσπάθεια των «καγκουρό» στέλνοντας, όμως, το μήνυμα: «θα βρεθώ στο γήπεδο για όλα αυτά τα μαύρα παιδιά που θα με βλέπουν στην Αυστραλία. Το κάνω για εσάς».

Γιουκίκο Ουένο

Η Ιαπωνία πίεσε πάρα πολύ την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να επιστρέψει το softball στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μετά την απουσία του από τους αγώνες του 2012 και του 2016. Και η αιτία έχει όνομα: Γιουκίκο Ουένο. Η βετεράνος πιτσερ, η οποία έδωσε το «παρών» και στους αγώνες της Αθήνας, το 2004, έχει μια από τις πιο γρήγορες ρίψεις με την μπάλα να «γράφει» ταχύτητα 128χλμ/ώρα. Σε ηλικία 38 ετών έχει άλλη μια ευκαιρία να δείξει ότι είναι κυρίαρχη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Γιουκικό ΟυένοΑΡ

Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις

Η σπρίντερ από τη Τζαμάικα είναι αυτή τη στιγμή η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο καθώς σε ηλικία 34 ετών, τον περασμένο Ιούνιο, έτρεξε τα 100μ. σε 10,63 δευτερόλεπτα, τη δεύτερη, δηλαδή, ταχύτερη επίδοση σε όλη την ιστορία του αγωνίσματος.

Η μοναδική που έχει καταφέρει κάτι καλύτερο είναι η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ (σ.σ έχει φύγει από τη ζωή από το 1998) η οποία το 1988 έτρεξε την κούρσα της μιας ανάσας σε 10,49 δευτερόλεπτα. Η Φρέιζερ-Πράις πέτυχε την ιστορική αυτή επίδοση μόλις τρία χρόνια αφού έγινε μητέρα, το 2017, της μικρής Mommy Rocket, επιστρέφοντας για πρώτη φορά δυναμικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 όπου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Αν, μάλιστα, στον τελικό της 31ης Ιουλίου τερματίσει πρώτη θα γίνει η μοναδική σπρίντερ με τρία χρυσά μετάλλια στα 100μ. και η μεγαλύτερη σε ηλικία που θα έχει πετύχει κάτι ανάλογο.

Λευτέρης Πετρούνιας

Στις 2 Αυγούστου, στις 11 το πρωί όλη η Ελλάδα θα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον αθλητή που έχει χαρακτηριστεί «άρχοντας των κρίκων», τον Λευτέρη Πετρούνια, να προσπαθεί να κατακτήσει άλλο ένα χρυσό μετάλλιο. Ο Έλληνας γυμναστής έχει ήδη κατακτήσει μια σημαντική θέση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο καθώς μαζί με την Άννα Κορακάκη θα είναι οι πρώτοι αθλητές που θα μπουν στο στάδιο κατά την τελετή έναρξης κρατώντας την σημαία της ελληνικής αποστολής. Ο 31χρονος γυμναστής θέλει να επαναλάβει τον θρίαμβο του Ρίο και να προσθέσει άλλο ένα μετάλλιο στην τροπαιοθήκη του μετά τα 5 χρυσά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και 5 χρυσά σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο αγώνισμα των κρίκων.

Άννα Κορακάκη

Η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια με δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στην ίδια διοργάνωση, εκτός της τιμής του να είναι η πρώτη αθλήτρια – με τον Λευτέρη Πετρούνια δίπλα της – που θα μπει στο γήπεδο στο οποίο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, έχει ως στόχο να αποδείξει ότι στα 24 της είναι μια από τις κορυφαίες αθλήτριες της σκοποβολής. Η ίδια έχει δείξει τα διαπιστευτήριά της στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από τους αγώνες του Ρίο κατακτώντας το 2018 το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσανγκγουόν, στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι, και ένα χρόνο αργότερα το χρυσό και στα 25μ. των Ευρωπαϊκών Αγώνων.

Κατερίνα Στεφανίδη

To χαμογελαστό κορίτσι του επι κοντώ με προσωπικό ρεκόρ τα 4,92μ. θα μπει στο γήπεδο στις 2 Αυγούστου και όλοι είμαστε σίγουροι ότι θα την ξαναδούμε στις 5 Αυγούστου όταν και είναι προγραμματισμένος ο μεγάλος τελικός των γυναικών στο συγκεκριμένο άθλημα. «Βετεράνος» των Ολυμπιακών Αγώνων (σ.σ. είναι η τρίτη της διοργάνωση) η Στεφανίδη δεν στοχεύει σε τίποτα λιγότερο από την πρώτη θέση, όπως αυτή, δηλαδή, που κατέκτησε το 2016 στο Ρίο «πετώντας» στα 4,85μ. καθώς πιστεύει ότι έχει αφήσει πίσω της το σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού που την ταλαιπώρησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Τα τελευταία άλματά της εξάλλου την έχουν γεμίσει αυτοπεποίθηση και προσμονή για τους αγώνες του Τόκιο.

Μίλτος Τεντόγλου

Όταν περίπου δύο μήνες πριν την εμφάνισή σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχεις πετύχει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο άλμα εις μήκος με 8,60μ. δικαιούσαι να ονειρεύεσαι ότι στις 2 Αυγούστου η ελληνική σημαία θα κυματίσει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου χάρη σε σένα. Ο λόγος για τον Μίλτο Τεντόγλου τον 23χρονο αθλητή του Γκιόργκι Πομάσκι, ο οποίος θέλει μόνο έξι πόντους για να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα. «Στόχος, πλάνο, δουλειά. Μόλις βάλεις αυτά τα τρία σε σειρά, όλα γίνονται δυνατά» διαμηνύει ο ίδιος σε μια από τις τελευταίες του αναρτήσεις στο Instagram.

Στέφανος Τσιτσιπάς – Μαρία Σάκκαρη

Τα δύο τρομερά «μωρά» – μόνο λόγω ηλικίας και όχι παρουσίας – του ελληνικού τένις θα δώσουν το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις τους επέλεξε να είναι δύο από τους πρεσβευτές του αθλήματος στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου. Η αποστολή τους, βέβαια, δεν θα είναι εύκολη καθώς στα κορτ του Τόκιο θα βρεθούν ορισμένοι από τους κορυφαίους του αγωνίσματος όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Άντι Μάρεϊ, ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, η Ναόμι Οζάκα και η Άσλεϊ Μπάρτι. Ο Στέφανος και η Μαρία, όμως, έχουν αποδείξει ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει.

Πηγή: newsbomb.gr

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ