Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή [εικόνες]
Πολιτισμός
01/10/2022 | 10:15

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο Αφιέρωμα στη «Μικρασιατική Καταστροφή: Ιστορία, Μνήμες και Πολιτισμός», που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου. Και τις δύο μέρες το πρόγραμμα είχε ομιλίες, «επιστροφή» σε εκείνα τα χρόνια μέσα από προσφυγικές μνήμες και ημερολογιακές σημειώσεις καθώς και σχετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησε ο κόσμος την ομιλία του ιστορικού και διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών Αναστάση Γκίκα, ο οποίος με πλούσια τεκμηρίωση αναφέρθηκε στους παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή, προκαλώντας γόνιμη συζήτηση. Ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία της μεταπτυχιακής φιλολόγου Αλεξάνδρας Αραγιάννη, η οποία μας εισήγαγε στον άγνωστο σε πολλούς χώρο της πολιτικής γελοιογραφίας με εστίαση στα χρόνια του Διχασμού.?

Η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας στο Γυμνάσιο Ληξουρίου Κλειώ Ζαφειράτου σκόρπισε συγκίνηση στο ακροατήριο, όταν αναφέρθηκε με εύληπτο και ζωντανό τρόπο στις περιπέτειες της προγιαγιάς της και της οικογένειάς της, που ζούσαν πριν την Καταστροφή σε τουρκικό χωριό της Ανατολίας: βαρύς ο πόνος του αποχωρισμού, ασύλληπτες οι κακουχίες της προσφυγιάς, πίστη και δύναμη για να ξαναρχίσει κανείς μια νέα ζωή. Αλλά και η φιλόλογος του Λυκείου Ληξουρίου δρ Παιδαγωγικής Φοίβη Ρίζου κράτησε έντονη την προσοχή του κόσμου, καθώς με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο παρουσίασε την αλληλογραφία του Αγιαθεκλησιάνου στρατιώτη Σπύρου Κοκκίνη κατά τη διάρκεια της επιστράτευσής του τη διετία 1919-1920, ο οποίος τελικά σκοτώθηκε σε μάχη τον Οκτώβριο του 1920 στην περιοχή της Πανόρμου της Μικράς Ασίας σε ηλικία 20 ετών.

Την πρώτη μέρα του διημέρου το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιείχε σκοπούς της Μικράς Ασίας. Οι σπουδαίοι συμπολίτες μουσικολόγοι και μουσικοί Λαμπρογιάννης Πεφάνης με το βιολί και Παντελής Σκιαδαρέσης με το ούτι έπαιξαν μουσικούς σκοπούς και τραγούδια της Σμύρνης, της Καππαδοκίας και του Πόντου, μεταφέροντας στους παρόντες το ηχόχρωμα εκείνων των χαμένων πατρίδων. Τη δεύτερη μέρα του διημέρου το πολυπληθές ακροατήριο χάρηκε με τις χορευτικές ικανότητες των χορευτών της «Ιονίου Πνοής», οι οποίοι, σε διδασκαλία του χοροδιδάσκαλού τους Δημήτρη Μαντζουράτου, με τις ανάλογες εντυπωσιακές παραδοσιακές μικρασιατικές στολές τους και με τη συνοδεία καταπληκτικής ορχήστρας (Γιώργος Μαρινάκης, βιολί – Ηλίας Μαυρίκης, λαούτο – Σταυρούλα Δαλιάνη, τραγούδι) προκάλεσαν τον ενθουσιασμό του κόσμου. Όλους και όλες τους/τις παραπάνω θερμά ευχαριστούμε που με προθυμία δέχτηκαν και με ευσυνειδησία και σοβαρότητα πλαισίωσαν με τη συμμετοχή τους αυτό το διήμερο.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του διημέρου λειτουργούσε στον προθάλαμο του Μουσείου Ληξουρίου Έκθεση Βιβλίου με ποικίλο βιβλιακό υλικό σχετικό με το Διχασμό, τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, με τα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής αλλά και με το προσφυγικό ζήτημα.

Οι δεκάδες συμπολίτες μας που με την παρουσία τους τίμησαν το διήμερο αυτό, αποτελούν τον καλύτερο δείκτη της επιτυχίας του διημέρου. Τους ευχαριστούμε θερμά. Επίσης ευχαριστίες απευθύνουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς για τη μερική αλλά αναγκαία οικονομική κάλυψη των εξόδων, στο Σύλλογο Φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης για τη βοήθεια του στη συνδιοργάνωση, στο Ταξιδιωτικό Γραφείο της Ληξουριώτισσας στην καταγωγή κ. Πόπης Μαρκέτου στη Σάμη για την πρόθυμη παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών αλλά και σε εκείνα τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που παρευρέθηκαν και κάλυψαν το παραπάνω διήμερο εκδηλώσεων.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΚΕΘΕΑ

Η Κινητή Μονάδα Κεφαλονιάς του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) συνεχίζει στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου την προβολή ταινιών. Θα προβληθούν στις 7 και 14 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, οι ταινίες «The French Connection» και «Ο άνθρωπος του Θεού». Στην πρώτη ταινία δύο αστυνομικοί προσπαθούν να σταματήσουν μια σπείρα εμπόρων ναρκωτικών, ενώ στη δεύτερη παρουσιάζεται η πολυκύμαντη ζωή και το έργο του μετέπειτα αγίου Νεκταρίου σε Αλεξάνδρεια, Αθήνα και Αίγινα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θερμά ευχαριστούμε
–όσους/όσες συνεχίζουν να προσφέρουν βιβλία στη Βιβλιοθήκη μας,
–τον ζωγράφο και λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτο (Αργοστόλι), τη φιλόλογο Φοίβη Ρίζου (Ληξούρι) και τον συνταξιούχο του ΟΤΕ Σπύρο Γιουλάτο (Ληξούρι) για την προσφορά αφισών στη Βιβλιοθήκη μας. – Με την ευκαιρία αυτή ξαναθυμίζουμε ότι δεχόμαστε κάθε είδους αφίσα (πολιτική, καλλιτεχνική, εμπορική κ.λπ.), προκειμένου να δημιουργήσουμε στην Ιακωβάτειο Αρχείο αφισών.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:
— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.
— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).
–ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.
Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ