Είχε υποστεί σοβαρότατες ζημιές στους σεισμούς του 2014
Ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακαίνισης του Γηροκομείου Ληξουρίου- 65.000 € συγκέντρωσε η ερανική του Δήμου! [εικόνες]
14/03/2018 | 15:30

Ρεπορτάζ // Γιάννα Κουλουμπή

 

Ολοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες ανακαίνισης του Γηροκομείου Ληξουρίου, του κτιρίου που υπέστη σοβαρότατες ζημιές από τους σεισμούς του 2014, με αποτέλεσμα να υποστούν ταλαιπωρία οι τρόφιμοί του, αλλά και οι άνθρωποι του Δ.Σ. που κλήθηκαν να διαχειριστούν την τότε δύσκολη κατάσταση χωρίς την απαραίτητη βοήθεια του Κράτους.

Σήμερα το απόγευμα μάλιστα το Δ.Σ. του Ιδρύματος συνεδριάζει και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η πρόοδος των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου του Ιδρύματος και η μετεγκατάσταση στο ανακαινισμένο κτίριο του Ιδρύματος.

Όπως θυμούνται οι περισσότεροι, το Ίδρυμα δοκιμάστηκε έντονα από τους σεισμούς Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014, οι οποίοι προξένησαν μεγάλης έκτασης υλικές ζημιές στο κτίριό του κάνοντάς το ακατάλληλο για χρήση. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα και όλοι οι περιθαλπόμενοι μεταφέρθηκαν σώοι στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ληξουρίου όπου φιλοξενήθηκαν μέχρι τον Αύγουστο 2014. Στην συνέχεια το Ίδρυμα μεταφέρθηκε σε προκατασκευασμένους οικίσκους, δωρεά του φιλανθρωπικού οργανισμού J.T.I. FOUNDATION. Για την αντιμετώπιση μέρους των εξόδων της εγκατάστασης των οικίσκων αυτών σημαντική ήταν και η οικονομική βοήθεια του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ F.M.

Για την επισκευή του ιστορικού κτιρίου του Ιδρύματος, αμέσως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το Δ. Σ. του οποίου αποφάσισε να εγκρίνει την έκτακτη δωρεά ποσού 1,3 εκατ. € !. Μετά λοιπόν και από τις απαραίτητες διαδικασίες και τις σχετικές εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, θα αποδοθεί ξανά στην  κοινωνία του Ληξουρίου ένα ενισχυμένο, σύμφωνο με τις νέες προδιαγραφές λειτουργικό κτίριο, που θα προσφέρει ακόμη πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους τροφίμους του.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η σημαντική βοήθεια του εράνου που διενήργησε ο Δήμος Κεφαλλονιάς για ένα χρόνο, από Φλεβάρη του 2014 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2015, καθώς και η ερανική επιτροπή που κλήθηκε να διαχειριστεί τα χρήματα. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 65.710,65 € και η επιτροπή αποτελούταν από: Αλέξης Μοσχονάς(πρ. Αντιδήμαρχος, νυν Πρ. Λιμανικού Ταμείου), Σοφία Γαρμπή (Αντιδήμαρχος Οικονομικών), Νίκος Παπαδάτος (δημοτικός σύμβουλος), Ανδρέας Ζαπάντης (δημοτικός σύμβουλος), Ιωάννης Κουρούκλης (δημοτικός σύμβουλος). Τα χρήματα διετέθησαν κατά το ήμισυ σε εργασίες συντήρησης και σε αγορά εξοπλισμού.

 

Το Γηροκομείο Ληξουρίου πλέον βρίσκεται λίγο πριν την μετεγκατάσταση στο ανακαινισμένο του κτίριο, το οποίο μάλιστα, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες έχει επεκταθεί. Εμείς ξεναγηθήκαμε στους χώρους του από την Πρόεδρό του, κα Τσαγγαράτου Χριστίνα, η οποία στη συζήτηση που είχαμε μαζί της σχολίασε με συγκίνηση την αγάπη του απλού κόσμου προς το Ίδρυμα και τη βοήθεια που προσφέρει με κάθε τρόπο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αλλά και τις προσπάθειες της ερανικής επιτροπής του Δήμου Κεφαλλονιάς να στηρίξει το Γηροκομείο μετά του σεισμούς του 2014.

Κλείνοντας, αξίζει να ειπωθεί ότι η μετεγκατάσταση στο νέο πλέον κτίριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που όλοι ευχόμαστε φυσικά, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και οι απόμαχοι της ζωής που φιλοξενούνται εκεί, να απολαμβάνουν με άνεση τις υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Αξίζει: Στις φωτογραφίες διακρίνονται και οι χώροι όπου σήμερα διαμένουν οι τρόφιμοι, οι οποίοι είναι πολύ προσεγμένοι και πεντακάθαροι.

Με πληροφορίες και από το girokomeio-lixouriou.blogspot.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ