Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια στα κορυφαία του κόσμου
Κοινωνία
02/10/2018 | 19:38

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια κατάφεραν να βρεθούν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο, με βάση τη λίστα Times Higher Education World University Rankings (THE), που θεωρείται μία από τις εγκυρότερες στον τομέα. Γενικά, πάντως, το πρόσημο για τα ελληνικά ΑΕΙ είναι αρνητικό, καθώς ορισμένα διατηρούν τη ίδια θέση με πέρυσι, ωστόσο άλλα υποχωρούν στη διεθνή κατάταξη. Η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ κατέχουν για άλλη μία χρονιά τις κορυφαίες θέσεις, δυναμική είναι η παρουσία της Κίνας, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει πανεπιστήμιο από το Ιράκ.

Ειδικότερα, στην κατάταξη THE για το 2019:

  • Μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων την πρώτη θέση κατέχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο πλασαρίστηκε στην ομάδα των θέσεων 351-400, όπως και το 2018.
  • Ακολουθεί το Παν. Αθηνών, το οποίο διατηρεί μία θέση μεταξύ 501-600, ενώ μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ έχει βελτιώσει τη θέση του από την πέμπτη στη δεύτερη.
  • Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Παν. Αιγαίου, και διεθνώς μεταξύ των θέσεων 601-800.
  • Στην ομάδα θέσεων 601-800 είναι και το ΑΠΘ, υποχωρώντας ωστόσο, από τη δεύτερη θέση πέρυσι, στην τέταρτη.
  • Στην πέμπτη θέση από την τρίτη πέρυσι έπεσε το Οικονομικό Παν. Αθηνών, το οποίο στην παγκόσμια κατάταξη είναι στις θέσεις 601-800.
  • Το Παν. Ιωαννίνων βρίσκεται στην έκτη θέση (από την τέταρτη), ενώ υποχώρησε και στην παγκόσμια κατάταξη από τη θέση 501-600 στην 601-800.
  • Το Παν. Πάτρας έπεσε από τη θέση 601-800 της διεθνούς κατάταξης στην 801-1000.
  • Για πρώτη φορά στη λίστα εισέρχεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην ομάδα θέσεων 1000 και πάνω.

Στην κατάταξη περιλαμβάνονται 1.258 ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνώς από 86 χώρες, οι 25 από τις οποίες έχουν τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο μέσα στα κορυφαία 200. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε 13 δείκτες που σχετίζονται με την έρευνα, τη διδασκαλία, την επιρροή της έρευνας, την εισροή εσόδων από τις επιχειρήσεις, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή απήχηση.

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, μετά την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, ακολουθούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια Stanford, MIT, California Institute of Technology, Harvard, Princeton, Yale , Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Οι ΗΠΑ κυριαρχούν σε συμμετοχές με 172 πανεπιστήμια, ωστόσο, η πλειονότητα εξ αυτών πέφτει ή διατηρεί τις ίδιες θέσεις στη διεθνή κατάταξη. Από την άλλη, η Ιαπωνία ξεπέρασε τη Βρετανία, ως η δεύτερη περισσότερο εκπροσωπούμενη χώρα στην κατάταξη, με 103 ΑΕΙ. Δυναμική άνοδο κάνουν και τα κινεζικά ΑΕΙ.

Η Κίνα παραμένει η τέταρτη χώρα στον πίνακα κατάταξης με 72 πανεπιστήμια (από 63), εφτά εκ των οποίων βρίσκονται στα κορυφαία 200. Για πρώτη φορά φέτος στην κατάταξη συμπεριλαμβάνεται ένα ιρακινό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης. Επίσης, για πρώτη φορά εμφανίζονται στην κατάταξη ΑΕΙ από την Τζαμάικα, το Καζαχστάν, την Τανζανία και το Νεπάλ.

Πηγή: kathimerini.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ