Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τραγικός θάνατος βρέφους 13 μηνών –Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Κοινωνία
07/07/2022 | 08:58

Η Ελλάδα μετρά το πρώτο θύμα από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, ένα αγοράκι μόλις 13 μηνών που είχε διακομισθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω υψηλού πυρετού και νωθρότητας.

Το μωρό, είχε εισαχθεί σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική, σε βαριά κατάσταση, πριν από δύο ημέρες. Μέσα σε λίγες ώρες, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία.

Οι γιατροί του νοσοκομείου έπεσαν κυριολεκτικά πάνω του για να το σώσουν. Διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των δυστυχώς κατέληξε. Από τον μοριακό έλεγχο εντοπίστηκε αδενοϊός.

Η Ελλάδα μετρά το πρώτο θύμα από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, ένα αγοράκι μόλις 13 μηνών που είχε διακομισθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω υψηλού πυρετού και νωθρότητας. Το μωρό, είχε εισαχθεί σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική, σε βαριά κατάσταση, πριν από δύο ημέρες. Μέσα σε λίγες ώρες, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία.

Οι γιατροί του νοσοκομείου έπεσαν κυριολεκτικά πάνω του για να το σώσουν. Διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των δυστυχώς κατέληξε. Από τον μοριακό έλεγχο εντοπίστηκε αδενοϊός.

«Πολλές φορές μπορεί να είναι ραγδαία και απρόβλεπτη η εξέλιξη σε ένα μικρό παιδί. Όμως πάντα δίνει κάποια σημεία η γενική κατάσταση του παιδιού, το χρώμα του, η διάθεσή του, αν είναι νωθρό. Όλα αυτά είναι σημεία που πρέπει να τους δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία αν δεν μας φαίνεται ως γονείς καλά», είπε στον ΑΝΤ1 η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.

«Εικόνα γαστρεντερίδας με ίκτερο, αποχρωματισμό κοπράνων με σκουρόχρωμα ούρα. Αυτά είναι που θα μας βάλουν σε σοβαρές υποψίες και μετά ο γιατρός ξέρει πώς να το κατευθύνει», σημείωσε ο παιδίατρος Μάρκος Ανδρέου.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Πρόκειται για παιδί 13 μηνών, που εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του
“πιθανού κρούσματος” οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση».

Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για την οξεία ηπατίτιδα
Η μυστηριώδης οξεία ηπατίτιδα πρωτοεμφανίστηκε μέσα στον Απρίλιο και πλέον έχει αναφερθεί σε 12 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα περισσότερα από τα κρούσματα αφορούν μικρά παιδιά (κάτω των 10 ετών). Ο νεότερος ασθενής ήταν νεογέννητο μωρό και ο μεγαλύτερος 16 ετών. Η κατάσταση των 17 παιδιών ήταν τόσο σοβαρή, ώστε χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα τι είναι αυτό που προκαλεί ξαφνικά στα παιδιά οξεία φλεγμονή του ήπατος (ηπατίτιδα).

Οι ειδικοί περιμένουν νεότερη ενημέρωση μέσα στην εβδομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμα δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για αδενοϊό. Αυτό που ξέρουν, είναι ότι δεν συνδέεται με το εμβόλιο του κορονοϊού καθώς κανένα από τα παιδιά που εμφάνισαν συμπτώματα δεν είχαν εμβολιαστεί.

Δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση στην Ελλάδα

Όπως τόνισε το βράδυ της Δευτέρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δυστυχως στη χώρα μας αν τυχόν χρειαστεί δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. «Μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να γίνει μόνο στο εξωτερικό. Περιμένουμε κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα με το 5% – 10% να είναι σοβαρά περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Ο ΕΟΔΥ με έγγραφό του στην Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, καλεί τους κλινικούς γιατρούς να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

Ειδικότερα τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:

Ίκτερος
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμός κοπράνων
Κνησμός
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία
Εμετός ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer