Οικονόμου: Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει
Πολιτική
25/11/2021 | 13:42

«Η Κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας, με στόχο: Να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί κατά το μάλλον η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει.

Η στρατηγική μας κατατείνει στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση των αλληλοεξαρτώμενων ζητημάτων που εγείρονται και αναπτύσσεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, συνέχισε και τόνισε ότι αυτές είναι οι εξής:

Πρώτον: Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής καινούργιου lockdown.

Δεύτερον: Καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση. Στην Ελλάδα ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε την 3η δόση και από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καθιστούμε την αναμνηστική δόση ως προϋπόθεση προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω.

Τρίτον: Ενισχύεται συνεχώς το Ε.Σ.Υ., με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς, αλλά και με την προσθήκη από σήμερα, στη δύσκολη αυτή  μάχη, των μονοκλωνικών φαρμάκων. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που είναι σε θέση να χορηγεί μονοκλωνικά φάρμακα μετά την πλήρη και ουσιαστική αδειοδότησή τους από τους αρμόδιους οργανισμούς. Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση τα πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς αμφιβολία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ, δεν όμως πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό.

Τέταρτον: Συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουμε ανακοινώσει και ισχύουν, με έμφαση τους ανεμβολίαστους, αλλά και εκείνους τους τομείς και εκείνες τις επιχειρήσεις που παρατηρούνται συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνει «η τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών». Ανάμεσα στα άλλα ο Πρωθυπουργός επισημαίνει:

Η προϋπόθεση πραγματοποίησης της τρίτης δόσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τους πολίτες άνω των 60 ετών, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο -επισημαίνει ο Πρωθυπουργός- προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ιδίως με δεδομένο ότι η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 90%, στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους συμπολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων.

Μια πρωτοβουλία -συνεχίζει ο Πρωθυπουργός- που θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών, ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται χρονικό διάστημα εννέα μηνών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολιασμού για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το όριο που επιθυμεί η Ελλάδα είναι αυτό που εφαρμόζουμε και στη χώρα μας: «Στη χώρα μας εφαρμόζουμε συγκεκριμένες προθεσμίες για τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει τις δυο προηγούμενες δόσεις προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι και με την αναμνηστική και τρίτη δόση». Από κει και πέρα είναι αντικείμενο συζήτησης που έχει και την επιστημονική του διάσταση, πάνω σε αυτές βασίστηκε η κυβέρνηση για να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία, και είμαστε βέβαιοι ότι κάπως έτσι θα κινηθεί και η συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής, τόνισε.

Οικονόμου: Δρομολογούνται οι διαδικασίες για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα

Συνεχίζοντας ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε μείζονος αναπτυξιακής σημασίας το γεγονός ότι εγκρίθηκαν ήδη από το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ τα τεύχη πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο διαγωνισμό για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον σιδηρόδρομο.

«Τα έργα θα συνδέσουν με ταχύτητα και ασφάλεια μεγάλα λιμάνια της χώρας μας, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα  με το σιδηροδρομικό δίκτυο», εξήγησε και τόνισε ότι «με αυτόν τον τρόπο, αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών, αναβαθμίζουμε την εμπορική και στρατηγική εμβέλεια των λιμανιών μας, διευκολύνουμε τη σύνδεση της χώρας μας με την υπόλοιπη  Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύουμε το διεθνή της ρόλο».

«Η αναβάθμιση των υποδομών στο συγκοινωνιακό δίκτυο ενισχύει τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της χώρας, καθώς στον 21ο αιώνα η Μεσόγειος αποτελεί κόμβο ύψιστης σημασίας για το εμπόριο με την Ανατολή. Η Κυβέρνηση μας έχει το σχέδιο, έχει τη γνώση και την αποτελεσματικότητα για να καταστήσει την Ελλάδα κεντρικό πόλο του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου», επισήμανε.

Οικονόμου: Η Ελληνική Αστυνομία ενισχύθηκε με  280 νέα οχήματα

Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της εγκληματικότητας, την τόνωση της ασφάλειας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, έναντι ενδεχόμενης οργανωμένης απόπειρας παράνομων μεταναστευτικών ροών», ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι προχώρησε στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με σύγχρονα μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, παραλήφθηκαν χθες από τον αρμόδιο Υπουργό 280 νέα οχήματα διαφόρων κατηγοριών που θα αξιοποιηθούν για τους στόχους που περιέγραψε.

Οικονόμου για επιθέσεις Ρουβίκωνα

Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι χθες ο Ρουβίκωνας προχώρησε σε νέες επιθέσεις σε σπίτια στελεχών της κυβέρνησης. «Εχθές είχαμε νέες επιθέσεις των τραμπούκων του Ρουβίκωνα σε σπίτια 2 ακόμη Υπουργών της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στα σπίτια που διαμένουν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κυρία Γκάγκα. Σε ό,τι αφορά τους θρασύδειλους φασίστες που Ρουβίκωνα που βανδαλίζουν τα σπίτια  που μένουν με τις οικογένειές τους μέλη της Κυβέρνησής μας δεν έχουμε να πούμε πολλά», είπε και τόνισε: «Η καταδίκη μας είναι αυτονόητη, όπως  και η βεβαιότητά μας ότι αργά ή γρήγορα η Ελληνική Αστυνομία θα τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για να κριθούν για τις εγκληματικές τους πράξεις. Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε 6 Υπουργούς της Κυβέρνησης δεν έχουμε ακούσει ακόμα μια λέξη καταδίκης ή αποδοκιμασίας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Οικονόμου για Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών κάνοντας λόγο για «ένα θέμα πρώτιστης σημασίας για την κοινωνία μας, το οποίο έχει τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα από την Κυβέρνησή μας». «Σήμερα  25η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η Κυβέρνηση προωθεί σταθερά  σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας», είπε και τόνισε:

Για το σκοπό αυτό λειτουργούν ήδη 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης.
Λειτουργούν, επίσης, 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

Λειτουργεί παράλληλα και η Γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, και είναι ενεργή 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο.

Σημείωσε ακόμη ότι «πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με κεντρικό μήνυμα “Λέξεις μαχαίρια”».

«Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, αλλά και βασικό στοιχείο του αξιακούς μας κώδικα είναι να επιδιώκουμε μια κοινωνία ανοιχτή. Χωρίς  προκαταλήψεις, αδικίες και διακρίσεις. Μια κοινωνία χωρίς ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Σημαντικά σημεία:

Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής lockdown. Καταβάλλεται προσπάθεια για την αύξηση των εμβολιασμών. Ενισχύεται συνεχώς το ΕΣΥ. Προσθήκη από σήμερα στη μάχη των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Θα χορηγούνται με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα, δεν είναι πανάκεια, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό. Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα εντατικοί έλεγχοι.

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για 6 εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα. Θα συνδέσουν λιμάνια με σιδηροδρομικό δίκτυο. Διευκολύνουμε τη σύνδεση της χώρας με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ΕΛΑΣ ενισχύθηκε με 280 νέα οχήματα.

Νέες επιθέσεις των τραμπούκων του Ρουβίκωνα στα σπίτια Σκέρτσου και Γκάγκα. Από το Σεπτέμβριο έχουμε έξι επιθέσεις σε υπουργούς της κυβέρνησης και δεν έχουμε ακούσει καταδίκη από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων για τον τρόπο που κινούνται οι ανεμβολίαστοι και συστάσεις για τη συμπεριφορά όλων των πολιτών. Συνεχίζουμε χωρίς να έχουμε στον ορίζοντα την προοπτική του lockdown.

Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να εύχεται ένα νέο lockdown χωρίς να το εισηγείται πραγματικά. Έχει κάτι συγκεκριμένο να προτείνει; Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που κάνει αντιπολίτευση με τον κορωνοϊό. Μιλά συνεχώς για πράγματα χωρίς να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Βρισκόμαστε σε περίοδο μάχης.

Δεν υπάρχει οδηγία της κυβέρνησης για αναστολή των χειρουργείων σε κανένα ποσοστό. Δίνουμε μεγάλη μάχη το ΕΣΥ να κρατηθεί όρθιο και να παίξει τον ρόλο του.

Για το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται χρονικό διάστημα εννέα μηνών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολιασμού για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ: «Στη χώρα μας εφαρμόζουμε συγκεκριμένες προθεσμίες για τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει τις δυο προηγούμενες δόσεις προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι και με την αναμνηστική και τρίτη δόση». Από κει και πέρα είναι αντικείμενο συζήτησης που έχει και την επιστημονική του διάσταση, πάνω σε αυτές βασίστηκε η κυβέρνηση για να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία, και είμαστε βέβαιοι ότι κάπως έτσι θα κινηθεί και η συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλους του τομείς διπλωματικά και αποτρεπτικά. Παρακολουθούμε αυτά που γίνονται στην Τουρκία.

Προφανώς η απόπειρα εξωτερίκευσης εσωτερικής κρίσης είναι κάτι που κανείς πρέπει να το λαμβάνει πάντα υπόψιν, δεν έχουμε συγκεκριμένα δείγματα όμως.

Πηγή: iefimerida.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer