Όλο και πιο δυσοίωνα τα νέα για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας αφού η μια μετά την άλλη, από τις βασικές τουριστικές αγορές που στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό, εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τη χώρα μας.
Μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στη λίστα των επισφαλών υγειονομικά χωρών από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, ακολούθησε κι η Ολλανδία, που κατέταξε κι αυτή τους ελληνικούς προορισμούς στην πορτοκαλί λίστα.
Στα νησιά μας, το ίδιο δυσοίωνες διαγράφονται οι εξελίξεις αφού καθημερινά συνεχίζονται οι ακυρώσεις στις πτήσεις και στην έλευση κρουαζιερόπλοιων, που ακόμα κι όταν έρχονται στο Ιόνιο φαίνεται να προτιμούν άλλους προορισμούς.
Η έλλειψη εφαρμογής ενός έγκαιρου σχεδίου στήριξης του τουρισμού σε συνδυασμό με την ελλιπή υγειονομική θωράκιση των νησιών μας και την μη λειτουργία της ΜΕΘ,αποδεικνύεται τραγική πολιτική αμέλεια που θέτει σε κίνδυνοκαι τη φετινή τουριστική σεζόν, αφού οι τουρίστες αναζητούν ασφαλέστερα μέρη.
Επιπλέον, διάσημοι τουριστικοί προορισμοί στα νησιά μας εννέα μήνες μετά τον Ιανό βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση αφού τίποτα δεν έχει γίνει για την αποκατάσταση των ζημιών και για αυτό, συλλογικότητες, φορείς και κάτοικοι δημοσιοποιούν καθημερινά την αγωνία τους.
Τα πομπώδη δελτία τύπου του βουλευτή κι η ολική απραξία της Περιφέρειας, η οποία έχει και τα κονδύλια από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ για τον τουρισμό, δεν προσφέρουν τίποτα στην ουσιαστική λύση του προβλήματος.
Η Κυβέρνηση άφησε τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο όπως άλλωστε έκανε και με την πανδημία. Απέτυχε στη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας κι εργασίας με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφάρμοσε, να αποδεικνύονται στην πράξη μη αποδοτικά και ανεπαρκή.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν στηρίχθηκαν με συνέπεια η βιωσιμότητα τους και μαζί το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους να κρέμεται από μία κλωστή. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές, πέραν του ότι δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων που τελούσαν σε αναστολή, σε πολλές περιπτώσεις ήταν κοροϊδία, είναι δανεικά.
Οι προτάσεις μας:
Η χώρα κι ο τουρισμός μας χρειαζόταν άλλη διαχείριση που θα μας έφερνε σήμερα σε καλύτερο σημείο εκκίνησης.
Η επανέναρξη όμως προϋποθέτει εμπιστοσύνη στην υγειονομική διαχείριση, ώστε ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι ταξιδεύει σε μια χώρα με «καλούς» δείκτες και σε προορισμούς οργανωμένους που έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν οποιοδήποτε περιστατικό με ασφάλεια.
Στο Υγειονομικό σκέλος απαιτείται:
Για την στήριξη επιχειρήσεων κι εργαζομένων
Αργοστόλι 2 Ιουνίου 2021
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ