Οι προτάσεις του Οινοποιείου “Φοίβος” στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων
e Gastronomie
25/11/2017 | 17:09

Από το Ληξουριώτικο Οινοποιείο Φοίβος

Προς τον

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Κύριο ΠΑΝΑΓΗ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑ

Κοινοποίηση: Αντιδημάρχους Παλικής και τουρισμού, Τύπος

Απαντώντας στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ
ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ, του ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2017,

Σας γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να παραβρεθούμε λόγω απουσίας στο εξωτερικό
και στην εκδήλωση της Κεφαλονιάς και στην εκδήλωση της Κέρκυρας όπου και θα
παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός!

Έχουμε όμως να προτείνουμε και να σχολιάσουμε τα παρακάτω:

1.    Το Οινοποιείο μας ΦΟΙΒΟΣ στο Βουνί Ληξουρίου, έχει τραυματιστεί
δραματικά από τους σεισμούς του 2014 και μέχρι σήμερα δεν έχει βρει την
απαιτούμενη αρωγή του κράτους που δίνεται μέσω του ΤΑΣ! Αντίθετα έχει
αναγκαστεί -προκειμένου να μην σταματήσει την παραγωγή του και την
λειτουργία του- να προβεί σε κοστοβόρες και πανάκριβες προσωρινές επισκευές
και λύσεις, που να επιτρέπουν την ασφάλεια των εργασιών, περιμένοντας την
απάντηση και την σχετική αδειοδότηση του ΤΑΣ. Δεν νοείται ανάπτυξη, χωρίς
την προηγούμενη υλοποίηση των νομοθετημένων μέτρων αρωγής για την
αποκατάσταση των ζημιών, 4 χρόνια μετά τους σεισμούς! Παρακαλούμε πολύ να
λήξει αυτό το ζήτημα μέχρι το τέλος του χρόνου!

2.    Η περιοχή της Παλικής μέσα στην οποία δραστηριοποιείται το οινοποιείο
μας, πάσχει επίσης σε τραγικό βαθμό από την μη εκτέλεση εργασιών για την
αποκατάσταση του οδικού δικτύου από Βουνί προς Χαβριάτα και φυσικά δεν
μπορούν οι επισκέπτες να επισκεφθούν τους αμπελώνες μας στα Βάτσα που
βρίσκονται ενδιάμεσα! Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει οι δρόμοι να ξαναγίνουν
έστω όπως ήταν πριν τους σεισμούς! Τα υποτυπώδη ζητήματα αποκατάστασης του
οινοποιείου και των δρόμων, είναι το άλφα στο αλφαβητάρι της ανάπτυξης!
Παρακαλώ πολύ, μην πάμε στο Βήτα, πριν τελειώσουμε με τα υποτυπώδη του Άλφα!
Για τι ανάπτυξη μιλάμε??? Δεν μπορεί κάποιος επισκέπτης ή τουρίστας να
επισκεφθεί το οινοποιείο! Δεν μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τους αμπελώνες!
Αν συνεχίσει αυτό και για το 2018,, να μας το πείτε, να κλείσουμε τελείως
και εμείς!

3.    Υπήρξε πριν δύο χρόνια η προκήρυξη του  Leader από την ΣΑΖ,
συμμετείχαμε, υποβάλαμε πλήρη και εμπεριστατωμένο φάκελο για αντικατάσταση
του παλαιού μηχανολογικού μας εξοπλισμού (είμαστε τα πιο παλιό σε λειτουργία
οινοποιείο της Κεφαλονιάς και παλιός είναι και ο εξοπλισμός μας). Μας είπαν
ότι από υποβολής αλλά με δική μας ευθύνη, μπορούμε να ξεκινήσουμε την
υλοποίηση! Υπεστήκαμε έξοδα γι αυτό, στο τέλος όμως ακυρώθηκε -όπως μας
ενημέρωσαν- όλο το πρόγραμμα! Για ποια σκοπούμενη ανάπτυξη μιλάμε???

4.    Πριν τρία χρόνια, υποβάλαμε αίτηση στο πρόγραμμα του υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης, για την προώθηση των πωλήσεων (εξαγωγών) σε τρίτες
(εκτός ΕΕ) χώρες! Εγκρίθηκε η συμμετοχή μας εκδόθηκε το ΦΕΚ, πέσαμε όμως
πάνω στα κάπιταλ κοντρόλς, μας ζητήθηκε εγγυητική επιστολή για την υπογραφή
της σύμβασης, οι τράπεζες ήταν κλειστές, υπήρξε απόλυτη στάση των πληρωμών
των οφειλετών μας, καταφέραμε να πληρώσουμε τους δικούς μας πιστωτές, όμως
το πρόγραμμα έληξε στο μεταξύ και ποτέ δεν αξιοποιήθηκε, παρότι είμαστε
εξαγωγική εταιρεία! Τι να κάνουμε λοιπόν για ανάπτυξη? Το κράτος δεν μπόρεσε
μέχρι σήμερα να σταθεί στο ύψος του!

5.    Στο μεταξύ το πληγωμένο από τους σεισμούς οινοποιείο μας, προσπάθησε
κόντρα στον καιρό, να αναπτύξει όλες του τις δυνάμεις και τις δεξιότητες των
στελεχών του και αναδειχθήκαμε στην μητρόπολη των  αγορών, στην Αμερική, το
καλλίτερο ελληνικό οινοποιείο, με βαθμολόγηση των κρασιών μας 2016-2017 από
τον αμερικάνο μοναδικό διαμορφωτή γνώμης στο κρασί, Robert Parker και το
Wine Advocate με 13 κρασιά πάνω από την βαθμολογία των 90/100, δηλαδή (90+),
δηλαδή άριστα! Πως να επικοινωνήσουμε και να αξιοποιήσουμε το μοναδικό αυτό
πλεονέκτημα, χωρίς την εκτέλεση των υποτυπωδών υποχρεώσεων του κράτους?

6.    Ακούσαμε ότι στην Ζάκυνθο ανακοινώθηκε ταμείο-τράπεζα για την
πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση της, σε αντικατάσταση της πρώην ΑΤΕ!
ΟΜΩΣ μόνο για τους συνεταιρισμούς! Είναι δυνατόν? Δεν αποτελεί αυτό αθέμιτο
ανταγωνισμό? Αν υλοποιηθεί και δεν χαθεί και αυτή η εξαγγελία  στα άδυτα του
ελλιπούς κράτους, τουλάχιστον να διευρυνθεί προς ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις του
κλάδου. ΟΛΕΣ! Ιδιωτικές και συνεταιριστικές!

7.    Υπάρχουν ΤΕΙ και ΑΕΙ στην Ελλάδα και στην Κεφαλονιά με συναφείς
ειδικότητες! Τελείως ξεκομμένα από την παραγωγή, τελείως ανειδίκευτοι
σπουδαστές και πτυχιούχοι! Απαραίτητο μέτρο ανάπτυξης η σύνδεση εκπαίδευσης
και παραγωγής! Να μην παίρνουν πτυχίο οι σπουδαστές και φοιτητές, αν  δεν
περάσουν από τα οινοποιεία και τους αμπελώνες μας, στα πλαίσια της
εκπαίδευσης και καθ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης τους από το πρώτο έτος
μέχρι το τελευταίο έτος και μετά την πρακτική άσκηση τους! Οι πτυχιούχοι
σήμερα είναι κατά την πλειοψηφία τους, πτυχιούχοι εργαστηρίου, χωρίς να
γνωρίζουν τίποτε στην εφαρμοσμένη πράξη αλλά ακόμη και την θεωρία γιατί αυτά
τα πράγματα πάνε μαζί, θεωρία και πράξη!

8.     Οι εξωστρέφεια των οινοποιητικών επιχειρήσεων επιβάλει την συμμετοχή
τους στις κλαδικές εκθέσεις κρασιού ανά τον κόσμο! Η περιφέρεια τα 2
τελευταία χρόνια και συγχαρητήρια γι αυτό συμμετέχει στα κόστη συμμετοχής
στην κλαδική έκθεση στο Οινοραμα στο Ζάππειο στην Αθήνα! Να κάτι θετικό που
πρέπει πολλαπλασιαστεί! Ζητήσαμε να κάνει περίπτερο Ιονίων κρασιών π.χ.  στο
Düsseldorf με όλα τα έξοδα πληρωμένα! Να κάτι που επίσης ζητάει ο κλάδος μας
Ιόνιο περίπτερο στις κλαδικές ανα τον κόσμο εκθέσεις του κρασιού! Παντού
όπου πάμε με δικές μας αιματηρές προσπάθειες, σηκώνουμε την σημαία των
Ιονίων και της Ελλάδας όχι των οινοποιείων μας! Παντού συναντάμε οργανωμένα
περίπτερα οινοποιείων χωρών και περιφερειών της Γαλλίας, της Πορτογαλίας,
της Ιταλίας, της Ισπανίας κ.α. ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν ένα σπουδαίο
πλεονέκτημα σε σχέση με μας, εκείνους τους κουβαλάει η πατρίδα τους για να
πουλήσουν την εθνική παραγωγή τους και εμείς κουβαλάμε την Ελλάδα και τα
Ιόνια όταν τα καταφέρουμε να συμμετέχουμε!  Να μας ρωτάτε και να μας
βοηθάτε, αντί να μας μαζεύετε για να συζητάμε ξοδεύοντας δημόσιους πόρους,
αλλά μετά να εκτελείτε αυτά που δήθεν γνωρίζουν οι συνεργάτες σας και οι
γραφειοκράτες σύμβουλοί σας!

9.    Υπάρχει το μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο του οινοτουρισμού, που γεμίζει
δημιουργικά και αποτελεσματικά τον χρόνο των τουριστών των νησιών μας, τα
έχουν ανακαλύψει όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας πλην αυτής των Ιονίων.
Ζητάμε άμεσα κονδύλια  για την οργάνωση του Οινοτουρισμού των Ιονίων, έντυπα
και χάρτες με οδοιπορικό, ειδικές σημάνσεις στους κόμβους και σε επιλεγμένα
από εμάς σημεία, δημιουργία σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας οινοτουρισμού,
ένταξη του οινοτουρισμού στις εκθέσεις που πηγαίνει η περιφέρεια και οι
δήμοι!

10.  Υπάρχει απόλυτη έλλειψη ιμάντα μεταφοράς των γνώσεων μας στην υπόθεση
της γαστρονομίας, σπάνια βλέπει κανείς ευπρόσωπη και αντιπροσωπευτική της
παραγωγής μας λίστα κρασιού σε εστιατόρια και πιο σπάνια εξοπλισμό κρασιού,
ειδικά ποτήρια, συντηρητές κρασιών, food paring και λοιπά μέσα, που έχουν
απαίτηση οι τουρίστες μας, που λίγο πολύ έχουν οινική κουλτούρα, αλλά
επισκέπτονται νησιά που δεν την έχουν ούτε οι καταστηματάρχες! Μπορούμε και
εμείς να βοηθήσουμε σ αυτό!

11.  Συχνά μου παραπονιούνται τουρίστες ότι δεν τρώνε καλά, και δεν
πληρώνουν την σχέση money for value υπέρ τους, αλλά κατά τους! Πρέπει να
βοηθήσουμε όλοι αυτό να αλλάξει!

12.  Πρέπει να αναδείξουμε τα Ιόνια νησιά για την υψηλή γαστρονομία τους,
ότι στα Ιόνια πάντα τρως καλά! Να τα κάνουμε γαστρονομικό παράδεισο της
Ελλάδας και της Ευρώπης, Αφού πρώτα εκπαιδεύσουμε τους καταστηματάρχες,
εγκρίνουμε (φιλικά) την ορθότητα των μενού τους και λίστες κρασιών, αλλά και
τα υλικά παρασκευής των εδεσμάτων! Όλα πρέπει να εστιάζουν στην τοπική
παραγωγή και στην μεσογειακή διατροφή.

13.  Κυκλοφορούν χιλιάδες χύμα κρασιά (ξύδια τα λέμε εμείς οι οινοποιοί)
ανεξέλεγκτα από ποιότητα, συνήθως παράνομα και συνήθως αφορολόγητα που
καθιστούν και τον δικό μας ανταγωνισμό στην τιμή δύσκολο, αλλά κυρίως δίνουν
λάθος εντύπωση για την πραγματική ποιότητα των κρασιών των επίσημων και
αδειοδοτημένων οινοποιείων. Νόμου και ρυθμίσεις υπάρχουν αλλά χάνονται στον
μικρόκοσμο των κοινωνιών και την πλήρη απουσία ελέγχων. Οι έλεγχοι
κατευθύνονται στα επίσημα οινοποιεία (καλώς!) επειδή είναι υπαρκτά και
διευκολύνουν τους ελεγκτές, αλλά δεν γίνονται ποτέ στα ανυπόληπτα χύμα
κρασιά που δήθεν είναι των καταστηματαρχών (αυτά απαγορεύονται να πωλούνται,
είναι μόνο για ίδια κατανάλωση). Πολλά κρασιά κάκιστης ποιότητας, βρίσκονται
στα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου και στα μίνι μέχρι σούπερ μάρκετς χωρίς
ποτέ να εγκριθούν από επιτροπές, να ελεγχθούν στα σημεία διάθεσης και να
φορολογηθούν μαζί με τα ανυπόληπτα και επικίνδυνα No Name τσίπουρα που
γέμισαν τα νησιά μας! Το κράτος δείχνει ανοχή στους φτωχούς παραγωγούς αλλά
πίσω από την αδράνεια κρύβονται μεγαλύτερα συμφέροντα και πολλά ανυπόληπτα
προϊόντα!

14.  Οι δρόμοι και τα δρομάκια που οδηγούν στις παραλίες τουλάχιστον της
Κεφαλονιάς είναι γεμάτα από παράνομα και αντιαισθητικά μπάζα που αμαυρώνουν
την εικόνα του νησιού μας! Ποιος φταίει γι αυτό, γιατί εναποθέτονται όπου
δει, γιατί έστω μετά δεν τα μαζεύει καμία αρχή?

15.  Εκτός από τα κρασιά στα Ιόνια, παράγονται κι άλλα προϊόντα: λάδι, μέλι,
γαλακτοκομικά κλπ που πρέπει και μπορούν να συμβάλουν σαν παραγωγή στην
οικονομική ανάπτυξη αλλά και στη γαστρονομική ανάπτυξη των νησιών μας

16.  Ευχαρίστως να συμμετέχουμε τα οινοποιεία σε επιτροπή για την αναζήτηση,
ανεύρεση και ορισμό όλων των αναπτυξιακών εργαλείων και τρόπων για την
ποικιλότροπη ανάπτυξη της περιφέρεις μας !

Με λίγα λόγια, για την ανάπτυξη χρειάζονται σοβαρές αποφάσεις και πλάνα
υλοποίησης και ελέγχου τους και όχι να σπαταλούνται τα λίγα χρήματα, σε μη
αποτελεσματικές δράσεις συζητήσεων χωρίς αποτέλεσμα προβολών και φιεστών!

Ελπίζω να δείτε με συμπάθεια τις κατ ανάγκην αποσπασματικές προτάσεις και
επισημάνσεις του οινοποιείου μας, που δεν εμπνέονται από άγονη κριτική, αλλά
από την ειλικρινή αγάπη για τον τόπο μας!

Θέτουμε στην διάθεση της περιφέρειας και του δήμου -αν το επιθυμούν-την
αξιοποίηση της ανέλκυσης -την άνοιξη του 2018- των κρασιών που βυθίσαμε τον
Φεβρουάριο του 2016 για πρωτοποριακή παλαίωση στον βυθό της θάλασσας του
Ληξουρίου, ώστε να αξιοποιηθεί για την τουριστική προβολή του νησιού και της
περιφέρειας με κατάλληλη υποβρύχια βιντεοσκόπηση!

Θεόδωρος (Φοίβος) Ορκόπουλος

Οινοποιείο Φοίβος

Βουνί – Ληξούρι Κεφαλονιά!

Συνημμένα φωτογραφίες:

1.    Από τις βαθμολογίες του οινοποιείου μας από τον Robert Parker

2.    Από την καθημερινότητα του οινοποιείου

3.    Το παλιό οινοποιείο που καταστράφηκε με τον σεισμό του 1953 και
επανασυστήθηκε αλλά και το επίκαιρο σχέδιο αποκατάστασης του οινοποιείου από
τους σεισμούς, που ακόμη περιμένουμε την έγκριση του

4.    Την βύθιση των κρασιών και φωτογραφία των κρασιών μετά από ένα χρόνο
στον βυθό!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ