Έκαναν Λαϊκή Συνέλευση
Οι Ποριώτες θέλουν το σπάσιμο του δήμου στα όρια των παλιών δήμων -Αυτό είναι το ψήφισμα τους
24/10/2018 | 15:12

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα (χθες) την 23/10/2018 στον Πόρο πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου, που έχει ξεκινήσει στην Κεφαλλονιά για την ενδεχόμενη χωροταξική αναδιάρθρωση του Δήμου Κεφαλλονιάς.

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Αντιδήμαρχου Σπυρονικόλα Σολωμού και της Δ/Κ Πόρου και συμμετείχαν νυν και πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι: Ανδρέας Ζαπάντης, Άγγελος Αγγούριας, Βασ. Καμπίτσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αικ. Βαγγελάτου, οι
Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Ι. Πετράτος, Μ. Τότολος, Γ. Φουρνιώτης, Ε. Μέργιανος και Α. Χαρεράς, καθώς και πλήθος κόσμου.
Διατυπώθηκε με έμφαση, η ανάγκη διάσπασης του Δήμου Κεφαλλονιάς, σύμφωνα με την διαχρονική θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομό μας σε τέσσερις (4) Δήμους, δηλαδή Αργοστολίου, Παλικής, Σάμης & Ελειού-Πρόννων.
Θεωρούμε απαραίτητη την επανασύσταση του “Καποδιστριακού” Δήμου στην περιοχή μας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της, κάτι που δεν υπηρετήθηκε από τον Καλλικράτη, ο οποίος ουσιαστικά λειτούργησε προς όφελος του Κέντρου και η εμπειρία για τον υπόλοιπο νομό ήταν απογοητευτική.
Τα επιχειρήματα μας τα αντλούμε από την ίδια την λειτουργία του Δήμου προ ''Καλλικράτη'' ως οικονομικά αυτοδύναμου και ως φορέα, που σχεδίασε μεγάλα αναπτυξιακά έργα (λιμάνι, Περιφερειακός δρόμος, Βιολογικός-Αποχέτευση) και πλήθος άλλων σε όλη την περιοχή.
Η ίδια η γεωμορφολογία της περιοχής, δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας με το κέντρο, ενώ το αντεπιχείρημα του πληθυσμιακού, αντιπαρέρχεται από την γεωγραφική του έκταση, την πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα και την πολυπληθή επισκεψιμότητα – μαζί με τους μόνιμους κατοίκους πλησιάζουν τις 20.000 – για παραπάνω από μισό χρόνο.
Ένα επιπλέον πολύ σημαντικό επιχείρημα για την επανασύσταση Δήμου στην περιοχή μας, είναι η ιστορία του ως η τέταρτη πόλη της αρχαίας Κεφαλλονιάς (εξ' ου και η αρχαία Τετράπολις) που την καταμαρτυρούν τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της.

Η πρότασή μας, έτσι τεκμηριωμένη έγινε ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεκτή από τους φορείς και τους κατοίκους και είναι αυτή που θεωρούμε ότι υπηρετεί την αποκέντρωση και την ανάπτυξη όλης της Κεφαλλονιάς.
Για την προώθηση του αιτήματος συγκροτήθηκε επιτροπή από τους: Σπυρονικόλα Σολωμό, Αικατερίνη Βαγγελάτου, Ανδρέα Ζαπάντη, Βασ. Καμπίτση και Γεώργιο Γκιάφη.
Η εν λόγω επιτροπή θα παραδώσει το παρόν ψήφισμα στην Βουλευτή του Νομού, στο Δ/Σ
του Δήμου Κεφαλλονιάς και όπου αλλού απαιτηθεί.