Στο χώρο του Μουσείου Ασυρμάτων στο ΕΒΕΚΙ
Οι “Μαρκόνηδες” των νησιών μας ανταμώνουν και πάλι [εικόνες]
13/05/2019 | 16:40

Η πρώτη συνάντηση “μαρκόνηδων”, ήτοι ασυρματιστών πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο ραδιοφώνου και ασυρμάτου στο ισόγειο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης την Κυριακή 12 Μαΐου σε κλίμα χαράς και συγκίνησης.

Συσκευές ασυρμάτου και ραδιόφωνα που μοιάζουν να βγήκαν από το παρελθόν ή κάποια ταινία του Β΄ Παγκοσμίου ή του ψυχρού πολέμου, βρίσκονταν προσεκτικά τοποθετημένα στο χώρο του μουσείου.

Στην τελετή των εγκαινίων ο αντιδήμαρχος τουρισμού Βαγγέλης Κεκάτος ευχαρίστησε όλους εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες που ανέλαβαν τον κομβικό αυτό ρόλο.

Μαζί με την καρδιά του μουσείου Χαράλαμπο Μακρή πραγματοποίησαν μια ιστορική αναδρομή από την εποχή του Μορς μέχρι την κατάργηση της ειδικότητας αυτής του μαρκόνη, το 1988. Να σημειωθεί πως ο κ. Μακρής είναι ιδιώτης συλλέκτης και ραδιοερασιτέχνης, ο οποίος επί 20 χρόνια με κόπο και μεράκι δημιούργησε αυτή την καταπληκτική συλλογή.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν συνταξιούχοι ναυτικοί, πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν ασυρματιστές. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς καπετάν Τάσος Παγουλάτος απηύθυνε χαιρετισμό δηλώνοντας συγκινημένος και καλώντας τον κ. Κεκάτο ως εκπρόσωπο του Δήμου να δεσμευθεί ώστε να δοθεί άδεια και να τοποθετηθούν στο λιμάνι πλάκες με τα ονόματα των πεσόντων ναυτικών του νησιού μας. Εκπρόσωποι της Ναυτικής Ακαδημίας του νησιού μας ήταν επίσης παρόντες και αναφέρθηκαν στο αλφάβητο των σημάτων Μορς και τον τρόπο μετάδοσης του.

Συναισθηματική φόρτιση επικράτησε όταν διαβάστηκαν τα ονόματα κεφαλονιτών ασυρματιστών, που είτε χάθηκαν στο καθήκον είτε έφυγαν αργότερα από τη ζωή. Επιπλέον απαγγέλθηκαν ποιήματα ναυτικών ταξιδεύοντάς μας νοερά στην όμορφη και συνάμα σκληρή ζωή στη θάλασσα.