Μπορεί οι αποκριάτικες μάσκες να είναι αυτές που τραβούν την προσοχή τις ημέρες αυτές, ωστόσο και οι χειρουργικές μάσκες κερδίζουν συνεχώς έδαφος αυτή την περίοδο, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, λόγω γρίπης.
Όπως αναφέρει ο γιατρός εργασίας, επιδημιολόγος του ΕΟΔΥ Θεόδωρος Λύτρας στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου “104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ” η χρήση της μάσκας δεν έχει και μεγάλη χρονική διάρκεια, καθότι μετά από μερικές ώρες αρχίζει και μουσκεύει με την αναπνοή, οπότε και γίνεται εστία μικροβίων. “Είναι κυρίως χρήσιμη στους ίδιους τους ασθενείς, προκειμένου να μην μεταδώσουν τον ιό. Πιθανώς να προστατεύει και τους υγιείς που τη φοράνε, για να μην κολλήσουν από άλλους. Δεν έχουμε πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα, που να μας το δείχνουν, αλλά ίσως να προστατεύει λίγο η μάσκα. Το πιο σημαντικό είναι όμως να τη φοράμε σωστά” τονίζει ο επιδημιολόγος και εξηγεί:
Πώς βάζουμε και βγάζουμε τη μάσκα
-Η έγχρωμη επιφάνεια της, που είναι συνήθως χρώματος μπλε, πρέπει να είναι από την από την έξω μεριά, η οποία είναι αδιάβροχη και σχεδιασμένη έτσι ώστε να μένουν εκεί τα μικρόβια του περιβάλλοντος. Και η άσπρη επιφάνεια, η οποία είναι απορροφητική, πρέπει να είναι από τη μέσα μεριά, που εφάπτεται στο πρόσωπο μας.
-Το τελευταίο διάστημα διακινούνται κάποια fake news που προτρέπουν τον κόσμο να τις φοράει ανάποδα, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
-Την φοράμε, προσαρμόζοντας στη μύτη μας το μικρό έλασμα που έχει στην πάνω μεριά και τραβάμε την κάτω μεριά, ώστε να έρθει κάτω από το σαγόνι μας. Ακολούθως τη δένουμε πίσω από τα κεφάλι μας για να εφαρμόσει σωστά, ή αν έχει λαστιχάκια, τα περνάμε πίσω από τα αυτιά.
-Πλένουμε πάντα τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν τη φορέσουμε και στη συνέχεια αφού τη φορέσουμε, θα πρέπει να θεωρούμε την εξωτερική της επιφάνεια σαν μολυσμένη επιφάνεια. Δηλαδή δεν πιάνουμε τη μάσκα και μετά πιάνουμε τα χέρια μας, τα μάτια μας κλπ. Αν θέλουμε να την προσαρμόσουμε στο πρόσωπο μας, θα χρειαστεί να ξαναπλύνουμε τα χέρια μας. Όταν θελήσουμε να την αφαιρέσουμε από το πρόσωπο μας, θα πρέπει να την πιάσουμε από την πίσω μεριά, και όχι από την μπροστινή που είναι μολυσμένη, να την πετάξουμε αμέσως σε κάποιο καλάθι απορριμμάτων και να ξαναπλύνουμε τα χέρια μας.
Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με αυτά του κοροναϊού
Όσον αφορά τα συμπτώματα της γρίπης σε σχέση με αυτά του κοροναϊού ο κ. Λύτρας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, καθότι μοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό: Δηλαδή υπάρχει πυρετός, βήχας, και μπορεί να παρουσιαστεί δύσπνοια και στις δύο περιπτώσεις. “Αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι η επιδημιολογική εικόνα, κίνδυνο έχει κάποιος που είτε έχει ταξιδέψει σε μία από τις προσβεβλημένες περιοχές που αυτή τη στιγμή είναι η Κίνα κατά κύριο λόγο, ή κάποιος ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα. Σε διαφορετική περίπτωση μια και είμαστε στην κορύφωση της εποχικής γρίπης, θα πρέπει κανείς να ανησυχήσει, αν αρχίσει να έχει σοβαρά συμπτώματα όπως πχ δύσπνοια, πόνο στο στήθος, αφυδάτωση, ληθαργικότητα. Και τότε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ανεξαρτήτως αν έχει τελικά γρίπη ή κοροναϊό”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ