Οι επετειακές εκδηλώσεις της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα [εικόνες]
Κοινωνία
25/05/2019 | 10:02

Με κάθε επισημότητα γιορτάσθηκε από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία, την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, η 155η Επέτειος της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Το πρωί στις 11.30π.μ τελέσθηκε Δοξολογία στoν Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών παρουσία των μελών του Δ.Σ της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, των Πρόεδρων και των Μελών των άλλων επτανησιακών σωματείων. Τον εορτασμό κόσμησαν με την παρουσία τους σημαιοφόροι και παραστάτες,κρατώντας τις σημαίες των επτά νησιών και ντυμένοι με τις τοπικές ενδυμασίες.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή, με τις σημαίες των νησιών μπροστά, με κατεύθυνση το Σύνταγμα για κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων.Την πομπή ακολούθησε πλήθος κόσμου.

Στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη εκφωνήθηκε χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και ακολούθως  κατέθεσαν στεφάνια:

1.Η Πρόεδρος της  Επτανησιακής   Συνομοσπονδίας,κ. Βασιλική Σαμίου Φλωροπούλου,  εκ μέρους του Δ.Σ της Συνομοσπονδίας και των άλλων πολιτιστικών σωματείων όλων  των νησιών.

2.Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

3.Η Βουλευτής Β΄Αθήνας κ. Αννέτα Καββαδία, εκ μέρους της  Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση.

4.Η κ. Αγγελική Λεβέντη, εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος,εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής.

5.Ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Γιαννουλάκης Αντώνιος, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων .

6.Ο Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Κυριάκου – Διοικητής ΣΜΥΑ, εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Οι επετειακές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καλλιτεχνική εκδήλωση, το απόγευμα της ίδιας μέρας,στο Θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ».Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Υπουργός  κ.Παναγιώτης Κουρουπλής, η  Βουλευτής  κ.Αννέτα  Καββαδία, η κ.Αγγελική Λεβέντη εκμέρους της Περιφέρειας Αττικής, ο κ.Τούμπουρος Χρήστος από το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι από πολιτικούς φορείς, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από επτανησιακούς πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία. Χαιρετισμό απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, κ. Βασιλική Σαμίου- Φλωροπούλου. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου από τον Κυθήριο Συγγραφέα και Δημοσιογράφο κ.Εμμανουήλ Καλλίγερο με θέμα:  «Τα ιστορικάγεγονότα στα Επτάνησακαι οι γεωπολιτικέςανακατατάξειςαπό την Ενετικήκατάρρευσημέχρι την Ένωση».

Στη συνέχεια  το πρόγραμμα πλαισιώθηκε μεκαλλιτεχνικά συγκροτήματα από όλα τα Επτάνησα. Την παρουσίαση του προγράμματος επιμελήθηκε η κ. Αλεξάνδρα Λουράντου,  η οποία έκανε και μια μικρή ιστορική αναδρομή για τα σωματεία που εκπροσώπησαν τα νησιά.

Τα καλλιτεχνικά συγκροτήματαπουεμφανίστηκαν είναι τα εξής:

1) ΖΑΚΥΝΘΟΣ:  Το Χορευτικό Συγκρότημα  της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας  «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ». Χοροδιδάσκαλος ο Γιάννης Ρουσιάνος.

2)ΚΕΡΚΥΡΑ:Η Χορωδία «ΦΑΙΑΚΩΝ ΩΔΗ» της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ». Μαέστροςκαι Κιθάρα ο Ιωάννης Θεοδωρόπουλος.

3) ΛΕΥΚΑΔΑ: Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Απανταχού  Λευκαδίτικων Συλλόγων, η Χορωδία του Συλλόγου Λευκαδίων  Αττικής η «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ».Μαέστρος η  Δώρα Μουρμούρη στο  πιάνοη ΡουμπίνηΣολδάτου και στην κιθάρα ο Δημήτρης Αγγελάτος.

4)ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ:Η Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα  του Συλλόγου των Απανταχού Φαρακλάδων«Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς. Μαέστρος η Χριστίνα Ρόκκου, στο πιάνο η Σταματία Σκαλενάκη, στα Μαντολίνα ο Νίκος Αρμενιάκος, η Ντίνα Αρμενιάκου, η Φράσω Γκογκόση, ο Κώστας Πανταζάτος και στην κιθάρα ο Γεράσιμος Πολλάτος.

5) ΙΘΑΚΗ: Εκ μέρους της Ένωσης Απανταχού Ιθακησίων, η Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου των Απανταχού Φαρακλάδων«Η ΕΥΓΕΡΟΣ»  Κεφαλονιάς.Μαέστρος η Χριστίνα Ρόκκου, στο πιάνο η Σταματία Σκαλενάκη, στα Μαντολίνα ο Νίκος Αρμενιάκος, η Ντίνα Αρμενιάκου, η Φράσω Γκογκόση, ο Κώστας Πανταζάτος και στην κιθάρα ο Γεράσιμος Πολλάτος.

6)ΠΑΞΟΙ:Εκ μέρους της Ένωσης Παξινών «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ»,  το Χορευτικό Συγκρότημα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου  «ΛΑΟΠΟΛΙΣ». Χοροδιδάσκαλος ο  ΙωάννηςΓαντζίας.

7) ΚΥΘΗΡΑ: Το Χορευτικό Συγκρότημα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών. Χοροδιδάσκαλος η Δέσποινα Θωμαϊδου.

Το Δ.Σ της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας συγχαίρει και ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της βραδιάς και όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία θα συνεχίσει να στηρίζει ενέργειες που προβάλλουν τα Επτάνησα και τον Επτανησιακό Πολιτισμό.

Η Πρόεδρος                                                                  Η Γενική Γραμματέας

Βασιλική Σαμίου-Φλωροπούλου                           Άννα  Αλεξανδράτου- Δελλαπόρτα

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer