Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
Οι εκατό μέρες «ευτυχίας» και το μεταναστευτικό
Ανδρεας Κωνσταντατος
16/10/2019 | 09:53

Λένε πως οι καλύτερες μέρες μιας κυβέρνησης, είναι οι πρώτες εκατό, καθώς τα προβλήματα που ακολουθούν, τα λάθη, οι συγκρούσεις με κοινωνικές ομάδες και οι ανακολουθίες συρρικνώνουν την ανοχή της κοινής γνώμης.

Αυτό συμβαίνει και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ξάφνιασε τους Έλληνες με την ετοιμότητα της, να κυβερνήσει. Συμπλήρωσε εκατό μέρες στην εξουσία διατηρώντας την πολιτική της υπέροχη και την αποδοχή της από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Όμως τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν εξ αιτίας ενός προβλήματος που δεν υπήρχε στην ατζέντα. Ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης την επικρίνει, γιατί αισθάνεται πως δεν ήταν έτοιμη  να αντιμετωπίσει το νέο κύμα μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά.

Μόλις το 23.4% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Opinion δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος. Αντίθετα το 63.2%  έχει την άποψη ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του και έδειξε έλλειψη ετοιμότητας.

Όταν ο κ Μητσοτάκης και το επιτελείο του σχεδίαζαν τις πρώτες κινήσεις και τα πρώτα νομοσχέδια δεν είχαν κατά νουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα κρίση, του μεγέθους του 2015 , στο μεταναστευτικό.

Εκτιμούσαν πως λίγο η πολύ η Τουρκία, θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ και θα περιορίσει  τις ροές προς τις ελληνικές ακτές.

Όμως ο Ερντογάν, άλλα είχε στο μυαλό του. Είχε προειδοποιήσει ήδη τους ευρωπαίους, πως αν δεν του δώσουν και τα υπόλοιπα κονδύλια, από τη συμφωνία, θα ανοίξει τους κρουνούς.  Δεν είχε εκτιμηθεί αρκετά πως ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ως… υπερόπλο κατά της ΕΕ και φυσικά κατά της Ελλάδος.

Οι ευρωπαίοι επαναπαυμένοι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκιας που ασφάλιζε τα σύνορα τους, δεν προσπάθησαν να το αφοπλίσουν. Θεωρούσαν πρωτίστως  την  Τουρκία, στην οποία χορήγησαν ισχυρή οικονομική βοήθεια και την Ελλάδα, που αποδέχτηκε τη συμφωνία, δευτερευόντως, ως παρκινγκ για τους μετανάστες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σ’ ένα πρόβλημα που για το οποίο δεν είχε εύκολη λύση. Έτσι αναγκάστηκε να μεταφέρει στην ενδοχώρα χιλιάδες μετανάστες με τον κίνδυνο να παραμείνουν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αφού η συμφωνία με την Τουρκία αναφέρει ότι επαναπροωθήσεις γίνονται μόνο από όσους βρίσκονται στα  νησιά. Όμως το πρόβλημα μοιάζει με την «πίθο των Δαναΐδων», όσο και αν ανακουφίζεις τα νησιά, άλλοι τόσοι αποβιβάζονται στις ακτές με βάρκες.

Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν δείξει κατ’ επανάληψη υψηλά αισθήματα φιλοξενίας και ιδιαίτερη φροντίδα σε όσους υποφέρουν. Όμως οι αυξημένες ροές, κυρίως οικονομικών μεταναστών που μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας αυτή την εποχή, δοκιμάζουν αυτές τις αξίες. Η κυβέρνηση πληρώνει το τίμημα, όχι τόσο της έλλειψης ετοιμότητας, αλλά της αδυναμίας του κράτους να φυλάξει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα και να επαναπροωθήσει γρήγορα, όσους  δεν δικαιούνται άσυλο. Το μεταναστευτικό, το πλήρωσαν πολλές κυβερνήσεις στην ΕΕ και θα το πληρώνει και η ελληνική, όσο το πρόβλημα  παραμένει και φαντάζει άλυτο στα μάτια της κοινής γνώμης.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ