Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο
Οι άξονες της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση
Πολιτική
05/11/2018 | 17:24

Στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει του βασικούς άξονες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του κόμματος θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ  ότι επιχειρεί την «Συριζοποίηση του Συντάγματος» με στόχο να επιβάλει ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της χώρας τις δικές του ιδεοληψίες και αυταπάτες, μετατρέποντάς τον από σημείο αναφοράς όλων των Ελλήνων σε καθρέφτη της δικής του αναχρονιστικής και αυταρχικής αντίληψης.

Η Πειραιώς εκτιμά πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την συναίνεση καθώς δεν θα έφερνε προεκλογικά την κορυφαία αυτή διαδικασία.  Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει τον στόχο για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση.

«Την περιορίζει σε μια μικρή και ανούσια αναθεώρηση, η οποία θα δεσμεύσει τη χώρα για μια δεκαετία. Και αυτό επειδή αρνείται την πρόταση της ΝΔ να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα βασικά άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης και το λόγο για την κατεύθυνση των αλλαγών να τον έχουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές» σημειώνουν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ευτελίσει ακόμη και την αναθεωρητική διαδικασία»

Οι «γαλάζιοι» άξονες για την συνταγματική αναθεώρηση

Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκσυγχρονισμός του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας.

Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της.

Θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών.

Καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ