Λίστα με «στόχους παρακολούθησης» δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Documento» – Απάντηση της κυβέρνησης μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος χαρακτηρίζει «εθνικό συκοφάντη» τον Κώστα Βαξεβάνη
Νέες συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει η λίστα με τις παρακολουθήσεις που έφερε την Κυριακή (6/11) στο φως το «Documento». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η λίστα περιλαμβάνει υπουργούς, πρώην πρωθυπουργούς, συζύγους έως Καρυπίδη, Κουρτάκη, Μπόμη, Κυριακόπουλο και δημοσιογράφους. «Αυτούς παρακολουθούσε», είναι ο κεντρικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και από κάτω έχει τη λίστα ονομάτων με στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν την… τιμητική τους.
Οικονόμου: Εθνικός συκοφάντης ο Βαξεβάνης
Οπως ήταν φυσικό, η δημοσιοποίηση της λίστας, δεν έμεινε αναπάντητη από την κυβέρνηση με την δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, να κάνει λόγο για παρέμβαση της δικαιοσύνης στο σχετικό δημοσίευμα: «Όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία. Όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι ποιος τους λέει και ποιος είναι ο σκοπός του.
Ο εθνικός συκοφάντης, ο άνθρωπος που έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες. Αυτός που η θεματολογία και η προσέγγισή του ταυτίζεται με τον εθνικό οχετό (την εφημερίδα Μακελειό). Εκείνος που οι «αποκαλύψεις» του προαναγγέλονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Και τέλος, αυτός που εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας.
Στο ποιο σκοπό εξυπηρετεί, όταν χωρίς το παραμικρό στοιχείο αποδίδει στον Πρωθυπουργό την φαιδρή κατηγορία ότι παρακολουθούσε υπουργούς του, τις συζύγους τους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση, να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, να ωφελήσει εκείνους τους οποίους υπηρετεί αφοσιωμένα και να βάλει νερό στο μύλο κέντρων που έχουν ενοχληθεί από την Κυβέρνηση και δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Κέντρα που θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο.
Λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή. Η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Ταυτόχρονα είναι έτοιμη η δριμεία θεσμική αντίδραση της Κυβέρνησης στο φαινόμενο αυτό, το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την αναταραχή, σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, σε κάθε επίπεδο. Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της.
Η ελληνική πολιτεία θα αξιολογήσει κάθε πτυχή του ζητήματος αυτού. Κανένας τυφλοπόντικας δεν θα μείνει κρυμμένος».
Αυτά είναι τα ονόματα στη λίστα
Αναλυτικά, τα ονόματα που αναφέρει το πρωτοσέλιδο του Documento: «Αντώνης Σαμαράς, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Δένδιας, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευγενία Μανωλίδου, Βασίλης Κικίλιας, Τζένη Μπαλατσινού, Όλγα Κεφαλογιάννη, Αλέξης Παπαχελάς, Λάκης Λαζόπουλος. Τα νέα ονόματα έρχονται σε μια περίοδο που είχαν πέσει οι τόνοι γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και του συστήματος Predator για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται στην Ελλάδα εμμέσως από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η δεύτερη το αρνείται κατηγορηματικά.
Ορισμένα από τα ονόματα που φέρονται να αποτελούσαν στόχο παρακολουθήσεων συνδέονται και με τον αθλητισμό, όπως αυτό του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Θόδωρου Καρυπίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα προαναφερόμενα πρόσωπα αποτελούσαν μεν στόχο, ωστόσο σε ορισμένα εξ αυτών δεν γινόταν απευθείας η παρακολούθηση, αλλά μέσω κοντινών τους ανθρώπων, με τους οποίους είχαν στενές επαφές, σύμφωνα πάντα με το Documento.
Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στο ρεπορτάζ, στον τρόπο που προσπάθησαν να παγιδεύσουν το τηλέφωνο του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Άρης, Θόδωρου Καρυπίδη, με απώτερο σκοπό βέβαια να καταγράψουν τις επικοινωνίες του συνεργάτη του – επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τέσσερα μηνύματα που έφτασαν στο τηλέφωνο του ισχυρού άνδρα της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ. Ένα εξ’ αυτών στις 17 Νοεμβρίου, υποτίθεται ότι παρέπεμπε στην ιστοσελίδα thestival.gr και συνοδευόταν από τη φράση «να δεις που ο Ivan τα έκανε πλακάκια με τον μαλ@@@ τον τίγρη για σένα!».
Ο Θ. Καρυπίδης φέρεται να πάτησε τον σύνδεσμο σε ορισμένα από τα μηνύματα, με αποτέλεσμα το λογισμικό να εγκατασταθεί στο τηλέφωνό του και μέσω αυτού έγινε η παρακολούθηση του Β. Μαρινάκη.
Αυτή είναι η πλήρης λίστα με τα 33 ονόματα:
Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργός)
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
Νίκος Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών)
Ολγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων)
Αδωνης Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Γεωργιάδη)
Βασίλης Κικίλιας (πρώην υπουργός Υγείας)
Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Κικίλια)
Ολγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Τουρισμού)
Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής «Καθημερινής»)
Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)
Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας)
Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Αμυνας)
Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών)
Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Εργασίας)
Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη)
Αριστοτελία Πελώνη (εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος)
Γιώργος Πατούλης (περιφερειάρχης Αττικής)
Μαρίνα Πατούλη (σύζυγος Πατούλη)
Δημήτρης Αβραμόπουλος (πρώην υπουργός Υγείας)
Αλέξης Πατέλης (επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού)
Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής)
Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
Ειρήνη Καρυπίδη (επιχειρηματίας, αδερφή Καρυπίδη, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
Γιάννης Κουρτάκης (εκδότης εφημερίδας «Παραπολιτικά», για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star, για παρακολούθηση οικογένειας Βαρδινογιάννη)
Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media, για παρακολούθηση Δημήτρη Γιαννακόπουλου)
Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρώην πρόεδρος ΕΟΔΥ)
Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμανέα, δημοσιογράφος)
Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος)
Αντώνης Δελλατόλας (δημοσιογράφος)
Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)
Πολιτικές αντιδράσεις μέσω social
Οπως ήταν αναμενόμενο η αποκάλυψη της λίστας με τα 33 ονόματα που φέρονται να παρακολουθούνταν μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, προκάλεσε και αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο με κάποιους βουλευτές κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρούν σε αναρτήσεις μέσω των λογαριασμών τους στα social media. O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης έγραψε χαρακτηριστικά: «Όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύεται το μεγάλο μας λάθος… Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποιους παρακολουθούσε, αλλά ποιους δεν παρακολουθούσε».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, έγραψε: «Ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε όλο το υπουργικό συμβούλιο που ο ίδιος διόρισε. Ανασφαλής και ακατάλληλος. Αθλιότητα και σκαστή παρανομία»
Πηγή: reader.