Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ
ΌΧΙ στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου
Πολιτική
04/08/2019 | 09:48

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ, στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση δεν ανέχεται διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις, απεργίες και για το λόγο αυτό δεν συμβαδίζει με το άσυλο. Έτσι η κατάργησή του έχει άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ, που ήρθε για να συνεχίσει με νέα ορμή το έργο της διαμόρφωσης ενός Πανεπιστημίου που αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως πελάτες και προσαρμόζει το περιεχόμενο της διδασκαλίας και της έρευνας στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ και λοιπές δυνάμειςτσουβαλιάζουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του κινήματος με εγκλήματα και διακίνηση ναρκωτικών, που δεν αντιμετωπίζονται στη ρίζα τους από καμιά κυβέρνηση. Προκλητική είναι και η δήθεν ανησυχία τους για τα ναρκωτικά, όταν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μαζί τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ακόμη και μέσα σε χώρους Πανεπιστημίων) που συντηρούν την κατάσταση, βάζουν εμπόδια στην απεξάρτηση και επανένταξη, ενώ τελικά μετατρέπονται σε νέες “πιάτσες”.

Τη συζήτηση αυτή συντήρησε και προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στο σημείο να ορίσει ειδική επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα. Το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου έριξε λάδι στη φωτιά που ήδη έκαιε, άνοιξε τον δρόμο για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη δήλωσε “Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο”.

Αυτό που λείπει από την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι οι διμοιρίες των ΜΑΤ και οι δυνάμεις καταστολής. Αυτό που λείπει είναι η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα, όπως η έλλειψη φύλαξης, που αφήνουν χώρο για φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια υποκριτικά αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου.

Το όλο θέμα λειτούργησε και για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των Πανεπιστημίων, που έχουν ρημάξει από διδακτικό και άλλο προσωπικό, έχουν στραγγαλιστεί οικονομικά, εξαναγκάζονται να λειτουργούν ως επιχειρήσεις που με κάθε τρόπο πρέπει “να βγάλουν τα έξοδά τους”, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας απαραίτητες για τα παιδιά που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Προβλήματα που επιδεινώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προώθησε σημαντικές αναδιαρθρώσεις για να διευκολύνει το κεφάλαιο να ελέγξει τα Πανεπιστήμια.

Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι δώρο, είναι κατάκτηση του λαϊκού κινήματος. Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ στέκεται δίπλα στους φοιτητές, στους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια και έξω από αυτά, στον αγώνα να υπερασπίσουμε στην πράξη το άσυλο και να διεκδικήσουμε όσα είναι απαραίτητα για να εκπληρώσει το Πανεπιστήμιο τον εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό του ρόλο.

Αργοστόλι 04/08/2019

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer