Γράφει ο Μάκης Δημητράτος
Όχι άλλες ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονιά
Πολιτική
02/11/2020 | 12:06

Η Κεφαλονιά είναι ένας ιδιαίτερος γεωφυσικός νησιωτικός χώρος..Η εκδήλωση ισχυρών φυσικών φαινομένων, δηλαδή, σεισμών, κυκλώνων, βροχοπτώσεων, έχει ιστορική συνέχεια,υψηλή ένταση και απρόβλεπτη αλλαγή πρός το μέγιστο των παραμέτρων.(επιτάχυνση σεισμών, ένταση διάρκεια και διεύθυνση ανέμων, υψηλές συγκεντρώσεις βροχόπτωσης σε ελάχιστο χρόνο).

Γιά τους παραπάνω λόγους,οποιαδήποτε παρέμβαση στο περιβάλλον απαιτεί αυστηρές επιλογές,περιορισμούς και απαγορεύσεις, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας γιατί αυτή θα υποστεί άμεσα τις όποιες επιδράσεις θετικές ή αρνητικές.

Είναι σύνηθες φαινόμενο και πολύ κοντινό, οι ζημιές από φυσικές καταστροφές να μήν αποκαθίστανται σε μεγάλο μέρος και τα έργα για την πρόληψη τους ναι λιμνάζουν χρόνια.

Το ενδιαφέρον των μνημονιακών κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών τους, σταματά μόλις φύγουν οι <<επιτόπου>> και τα κυβερνητικά κονδύλια δεν έρχονται ποτέ, αλλά χρησιμοποιούνται αυτοδιοικητικοί πόροι για να καλυφθούν οι κυβερνητικές υποχρεώσεις, παραδείγματα υπάρχουν άφθονα.

Είναι βαρύ και μεγάλο το τίμημα πού έχουν πληρώσει οι Κεφαλονίτες για την αποκατάσταση των ζημιών απο φυσικές καταστροφές στις υποδομές και στις περιουσίες τους.

Η μεγιστοποίηση και η υψηλή συχνότητα των φυσικών καταστροφών συμβαδίζει με την καταστροφή του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, με στόχο τα κέρδη των πολυεθνικών και των τραπεζών.

Η εισβολή των ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ στις κύριες υποδομές με όρους αποικίας στην Κεφαλονιά κάθε άλλο παρά έσοδα φέρνει στον τόπο(η fraport δεν πληρώνει δημοτικά τέλη κ.λπ.).Δημιουργεί στασιμότητα σε περιβαλλοντικές δράσεις(ανακύκλωση ΕΔΑΚΙ).Τα αντισταθμιστικά οφέλη και τα<<μπόνους>> απο τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ εξαγγέλθηκαν μετά τις αντιδράσεις.

Οι εξορύξεις και η μεταφορά υδρογονανθράκων στο ΙΟΝΙΟ απειλούν το περιβάλλον και τον τουρισμό της περιοχής.

Η παράδοση των υποδομών της Κεφαλονιάς στις πολυεθνικές και εννοώ: Αεροδρόμια,Απορρίματα,Παραγωγή ενέργειας και διανομή(ανεμογεννήτριες,ΔΕΔΔΗΕ),Νερά,Ακτοπλοία,Λιμάνια και Μαρίνες, θα προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του τουριστικού προιόντος.

Θα ελαχιστοποιήσει τα εισοδήματα των κατοίκων,θα ανεβάσει το κόστος ζωής και όταν δεν θα είναι προσοδοφόρες θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους.

Η εγκατάσταση και η λειτουργεία των ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά ανέδειξε αρκετά προβλήματα όπως η μελετητική ανεπάρκεια,η ενεργειακή αυτονομία και απόδοση και η επίδραση στο περιβάλλον σε ακραία καιρικά φαινόμενα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες παράγουν υπερδιπλάσια ενέργεια απ’ όση καταναλώνει ετήσια το νησί μας.

Η εγκατάσταση του τελευταίου πάρκου στα Κηπούρια έγινε με σοβαρές αντιρρήσεις κατοίκων και φορέων και πραγματοποίησε αλλοίωση σημαντικού τοπίου και βιοτόπων, τα αντισταθμιστικά οφέλη ,βλέπε αναδασωση, προκαλούν γέλιο.Να σημειώσουμε την αντίθεσή τους είχαν εκδηλώσει τότε ο αντιπεριφερειάρχης και ενας υποψήφιος με την κ. Κράτσα.

Στον Αθέρα η τελευταία ανεμογεννήτρια προβλέπεται να απέχει μερικές δεκάδες μέτρα απο τον οικισμό.

Απ΄ οτι φαίνεται οι μελέτες και οι παρεμβάσεις που έγιναν στα ηδη εγκατεστημένα, δεν κατάφεραν ούτε να επισημάνουν ουτε να αντιμετωπίσουν τα καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους. Βεβαίως και καμία αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες και στις υποδομές .Στα κέρδη ιδιώτες επενδυτές και στις ζημιές κρατιστές.Φυσικά ούτε λόγος για ασφάλιση

ζημιών που προκαλούνται απο την εγκατάστασή τους,όπως π.χ. απο τους σεισμούς.

Είναι γνωστό σε όλους ότι όλες οι διαδικασίες,νομοθετικού περιεχομένου, σχεδιασμού, χωροθέτησης ,αδειοδότησης γίνονται κεντρικά,οι όποιες αποφάσεις της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι τυχαία, η υποψηφιότητα με την ΝΔ ανθρώπου των ανεμογενητριών στις βουλευτικές εκλογές.

Οι δήμαρχοι άλλα λένε και άλλα κάνουν,είναι γνωστά τα ευτράπελα που συμβαίνουν όταν στριμώχνονται, καταλήγουν να είναι σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία καιπαραμένουν δέσμιοι των συναλλαγών τους.

Στην πρωτοπορία η περιφεριακή [αυτο] διοίκηση Ιονίου η πρώην και η τωρινή που λειτουργούν σαν συμπληρώματα της κυβέρνησής τους,σαν αντζέντηδες των εταιρειών και απεχθάνονται όποια κοινωνική αντίδραση που τους υπενθιμίζει τις δικές τους ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις και προεκλογικές εξαγγελίες.Σαν εταίρους στον διάλογο αναγνωρίζουν τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, τους τεχνοκράτες τους και τους εκπροσώπους των εταιρειών.Η κοινωνία λαμβάνεται υπ’όψιν μόνο την προεκλογική περίοδο.

Η τελευταία ανακοίνωση της περιφέρειας είναι δείγμα υποκρισίας ,υποταγής στις εταιρείες,υποτίμισης της κοινωνίας και των αγώνων της.

Μετά τις τελευταίες καταστροφές και τις κινητοποιήσεις στην Σάμη, καθίσταται πλέον σαφές, ότι η Κεφαλονιά δεν αντέχει και δεν θέλει άλλες ανεμογεννήτριες.

Θεωρούμε οτι έχει εκτελέσει την υποχρέωσή της στο περιβάλλον, παράγοντας ενέργεια υπερδιπλάσια απ’ όση καταναλώνει.

Η αυξημένη συχνότητα ακραίων φυσικών φαινομένων θα έχει συνέπειες ανυπολόγιστες και δεν σηκώνει άλλες παρεμβάσεις όπως την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η αύξηση των ανεμογεννητριών απειλεί την φύση και ιδιαίτερα το τοπίο του νησιού υποβαθμίζοντας το τουριστικό προιόν.

Δεν θα φορτωθούμε εμείς τα <<επενδυτικά νταραβέρια>> της κυβέρνησης με τους γερμανούς επιχειρηματίες.

Αν θέλουν η Κεφαλονιά να παράγει πράσινη ενέργεια χωρίς καμμιά επίδραση στο περιβάλλον,

υπάρχει η ηλιακή ενέργεια που μπορεί να γίνει, με γενναία χρηματοδότηση των επαγγελματιών και των οικιακών καταναλωτών και με ενα καλύτερο νομικό πλαίσιο.

Αποδίδοντας σημαντικό εισόδημα ,που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και όχι τις ευρωπαικές εταιρίες.

ΕΜΕΙΣ ΔΩΣΑΜΕ

ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ ΜΑΚΗΣ

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer