Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
Συνταξιούχος τραπεζίκός
Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος πυροβολεί τη Ρόδη Κράτσα με συνεχείς ριπές κριτικής από την ώρα που ανέλαβε Περιφερειάρχης!
Δεν της έδωσε την παραμικρή πίστωση χρόνου, όπως είναι λογικό αλλά και η συνήθης πολιτική πρακτική!
Τα πυροβόλα του Θόδωρου εκτοξεύουν συνεχώς και αδιαλείπτως τα πυρά τους εναντίον της Ρόδης!
Τίποτε, μα τίποτε το θετικό δεν βλέπει στη «μπλε»
Περιφερειακή Αρχή ο τ. Περιφερειάρχης!
ΟΛΑ όσα γίνονται τώρα στη Περιφέρεια είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση, σύμφωνα με το Θόδωρο.
Από τον ΦοΔΣΑ (εκεί έχει ένα δίκιο) μέχρι δεν ξέρω κι εγώ τι!
Σαφώς και η σκληρή κριτική και ο «έλεγχος πεπραγμένων» κάθε Αρχής είναι στα καθήκοντα της αντιπολίτευσης. Της κάθε αντιπολίτευσης.
Αλλά το ερώτημα παραμένει: Θόδωρε, είναι ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ, τίποτε δεν είναι θετικό για να το «πιστωθεί» η Ρόδη Κράτσα στη μέχρι τώρα πορεία της;
Και επιπλέον: Μήπως η τακτική «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» δεν έχει στις μέρες μας πρόσφορο έδαφος;
Και άρα μακροπρόθεσμα οδηγεί σε αδιέξοδο;
Μήπως;
Και μερικά σχόλια εν τάχει:
Σε όσα ο αναγνώστης του eKefalonia Λευτέρης Χαμηλοθώρης επισημαίνει σχετικά με το προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «Θα μας τρελάνει όλους ο Αλέκος Καλαφάτης», ότι δηλαδή «πως γίνεται να επισκέπτεται το 2004 ο Κώστας Καραμανλής στην Εκάλη τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή που είχε πεθάνει 23 Απριλίου 1998» κ.λπ. έχω να σημειώσω πως: Το περιστατικό που περιγράφω στο άρθρο μου είναι πέρα για πέρα αληθινό, όπως και τα όσα ελέχθησαν στη συνάντηση εκείνη μεταξύ των δύο ανδρών (βλέπε και εφημερίδες της εποχής εκείνης – ΕΘΝΟΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κ.α.).
Απλά το εν λόγω περιστατικό έλαβε χώρα όταν ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. στο «μπλε» συνέδριο του 1997 και ήταν πλέον και εν δυνάμει πρωθυπουργός. Και με την ιδιότητά του αυτή – του νεοεκλεγέντος αρχηγού του «μπλε» κόμματος και του εν αναμονή πρωθυπουργού – επισκέφθηκε τον Μεγάλο στη Εκάλη, όπου και ζήτησε τις «συμβουλές του και τις παραινέσεις του» για τα περαιτέρω κ.λπ. κ.λπ. Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του απάντησε «Πολιτική με συμβουλές και παραινέσεις δεν γίνεται…»
Αρα, η ουσία και η φιλοσοφία του άρθρου μου σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει!
Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσω εδώ ότι το βράδυ των εκλογών του 2000 οι υπουργοί του Σημίτη «τα μάζευαν», γιατί τα μέχρι τότε αποτελέσματα ήταν αρνητικά για το «μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ», ενώ στη Ρηγγίλης οι νεοδημοκράτες πανηγύριζαν τη νίκη τους!
Το τι έγινε τα μεσάνυκτα εκείνα – ποιοι «θεοί και δαίμονες» παρενέβησαν και ήρθαν τα πάνω – κάτω, θα το αξιολογήσουν και θα το κρίνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος!
Πάντως, η οριακή νίκη του Σημίτη το 2000 μετετράπη σε πανωλεθρία για το «μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ» το 2004 και σε εκλογικό θρίαμβο του Κώστα Καραμανλή! Αλλά λίγο πριν τις εκλογές εκείνες ο Σημίτης «μυρίστηκε» «που πάει το πράγμα» και ως μετρ του πολιτικού παρασκηνίου και της πολιτικής ίντριγκας, παρέδωσε το «δακτυλίδι» του αρχηγού στον ανεκδιήγητο ΓΑΠ. Για να φάει αυτός το «μαύρισμα» στη μάπα! Οπερ και εγένετο!
Συμπέρασμα: Ουδέποτε ο Κώστας Σημίτης είχε ευρύτερη λαϊκή αποδοχή, γιατί απλά ήταν ένας ηγετίσκος της πλάκας. Καμία, δηλαδή, σχέση και σύγκριση με τον Μεγάλο και λαοφιλή πολιτικό Ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου! Καμία!
Κι όπως γράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο ο ΣΗΜΙΤΗΣ είναι πολλαπλά ΕΚΘΕΤΟΣ αν «σουλατσάρουν» στις μέρες μας οι Τούρκοι στο Αιγαίο… (αυτά εν συντομία…)
Κάποτε είχα γράψει ένα σχόλιο φιλοσοφικού περιεχομένου στο οποίο είχα συμπεριλάβει τη φράση του Αριστοτέλη «Τι το όν;Το αεί ζητούμενον και το αεί απορούμενον» κ.λπ. κ.λπ. Ηρθε, λοιπόν, ο Γεράσιμο Σταματάτος και με συνάντησε λέγοντάς μου: «Που τη βρήκες γραμμένη αυτή τη τόσο σπουδαία ρήση;» – Σε μία φιλοσοφική μελέτη «σερφάροντας» στο διαδίκτυο, του απάντησα. Και μου λέει: «Μπορείς σε παρακαλώ Νίκο μου, να μου φέρεις ένα αντίγραφο από αυτή τη μελέτη για να την διαβάσω και να τη βάλω και στο αρχείο μου;». Του το πήγα. Πάντα του άρεσαν του Γεράσιμου Σταματάτου οι φιλοσοφικές αναζητήσεις ειδικά οι αναφερόμενες στο επέκεινα, στο υπερπέραν! Τώρα που σεργιανάει εκεί, σίγουρα θα έχει πειστική απάντηση στη πιο πάνω ρήση του μέγιστου των Φιλοσόφων, αλλά και στις όποιες υπαρξιακές ή άλλες αγωνίες και προβληματισμούς είχε κατά την εδώ, γήινη, εκατονταετή περιπλάνησή του!..
Απέραντη θλίψη σε όλη την Κεφαλονιά, με το τραγικό συμβάν του 23χρονου Κυριάκου Ευαγγελάτου. Ο πατέρας του κατήγγειλε ότι αιτία του θανάτου του γιού του ήταν το bulling που υπέστη στο στρατό. O Σαρτρ το είχε πει: ««Η κόλαση είναι οι άλλοι»!.. Φοβερή φράση κι αυτή!..
Γιώργος Κατσιβέλης (δήμαρχος Ληξουρίου): Από πού αγοράζεις κασκόλ ρε Μεγάλε, να πάμε να πάρουμε κι εμείς ένα;
Μία μέρα έμεινε χωρίς ρεύμα η βίλλα του στην Εκάλη και χάλασε τον κόσμο! Για τον π. υπουργό Στέφανο Μάνο ο λόγος. Εμείς εδώ στη Κεφαλονιά που μείναμε 7 μέρες χωρίς ρεύμα, τότε με τον Ιανό, τι έπρεπε να κάνουμε; Να φέρουμε τη Γη …ανάποδα; Κι έπειτα, όταν στρέφεσαι διαρκώς εναντίον του κράτους, που φταίει για όλα (!) τότε μην έχεις και πολλές απαιτήσεις από τον κρατικό μηχανισμό κ. Μάνο μας!
Από το πράσινο στο κόκκινο η Κεφαλονιά μας, από τη μια στιγμή στην άλλη με τον Covid -19. Μία συμβουλή για τη δύσκολη «φάση» που περνάμε: No panic! Ψυχραιμία, τήρηση των υγειονομικών κανόνων και είναι θέμα χρόνου να ξαναπρασινίσει το νησί μας! (μην πάει το μυαλό σας στο ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ γιατί εκεί θα χρειαστεί να «γυρίσει ο ήλιος» για να ξαναγίνει η Κεφαλονιά πράσινη…).
Να το καταγράψουμε κι αυτό: Σωστή η παρέμβαση του τοπικού ΜΕΡΑ25 και του Βαρουφάκη που έφερε το θέμα του Νοσοκομείου μας στη Βουλή. Το ΜΕΡΑ25 για να «ανέβει» στο Νομό μας, πρέπει να κάνει συχνά τέτοιες παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν τα τοπικά ζητήματα με υπευθυνότητα και άρα με «θέσεις»!
Φοβερός καντέμης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί» ήρθαν στην χώρα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του. Τέτοιες δύσκολες καταστάσεις κανένας πρωθυπουργός δεν είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Κι έχει και ένα «δομικό» πρόβλημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη: αρκετοί υπουργοί αδυνατούν να χωρίσουν «μία μπάλα σανό σε δύο γαϊδούρια…». Παρόμοια κατάσταση, δηλαδή, με αυτή των περισσότερων υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ… Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη…
Είναι δυνατόν ο πρόεδρος της ΕΡΤ, ο κ. Ζούλας, να παίρνει διπλάσιο μισθό από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Αυτά τα πράγματα μόνο στην Ελλάδα γίνονται! Πουθενά αλλού! Δυστυχώς, η χώρα που εφεύρε και το «μέτρο» (βασική έννοια στη Φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων), στις μέρες μας στερείται …μέτρου!
Ανατριχιαστικά τα όσα συνέβαιναν τόσα χρόνια στο χώρο του Θεάτρου. Κανονικά αυτοί οι «τύποι» θα έπρεπε με συνοπτικές διαδικασίες «να στηθούν στα 3 μέτρα»! Πάει και τελείωσε. Δεύτερη κουβέντα δεν χωράει…
Ποιος θα λύσει αυτόν τον γρίφο; Γιατί ο Θεόφιλος πήγε επικεφαλής του Λιμενικού Ταμείου, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά της Κεφαλονιάς;
30 δίς ευρώ θα κοστίσει στη χώρα – ως δημοσιονομικό άνοιγμα – ο covid -19. Αν δεν υπήρχε ο covid -19 και αυτό το ποσό είχε κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων, τότε – μέσω του πολλαπλασιαστή και του επιταχυντή – θα είχαμε μία αύξηση του ΑΕΠ της χώρας γύρω στο 3.5 – 4% ετησίως! Να σημειώσω εδώ ότι τις έννοιες του «πολλαπλασιαστή» και του «επιταχυντή» εισήγαγε στη χώρα μας ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης.
Κον Μάκη Παπαναστασάτο – εις εκ των «Αετών» – ενταύθα: Πολύ «κομματικός» είσαι μεγάλε! Μην ξεχνάς πως αν η Ελλάδα έφθασε στο σημερινό αδιέξοδο κύρια ευθύνη έχει ο παλαιοκομματισμός, και ως νοοτροπία και ως πρακτική. Οθεν άτοπο το ερώτημα σου «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο»! Τον κυβερνούν οι εκλεγμένοι και θεσμοθετημένοι πολιτικοί παράγοντες! Που αν και προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους συνεργάζονται (εάν και όταν) για την προώθηση των τοπικών προβλημάτων και διαφωνούν εκεί που νομίζουν ότι πρέπει να διαφωνήσουν! Αυτό δεν είναι αρνητικό! Το αντίθετο μάλιστα.
Εχεις όμως δίκιο ως προς την ιεράρχηση προώθησης των τοπικών ζητημάτων. Επρεπε ΟΛΟΙ βουλευτής, δήμαρχοι, ΑντιΠεριφερειάρχης να προωθούν «σαν μία γροθιά» πρώτα και πάνω απ’ όλα τα ζητήματα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και τα λοιπά θέματα που σχετίζονται με την Υγεία στο Νομό μας. Τα υπόλοιπα προβλήματα και ζητήματα έπονται.
Κλείνουμε με μία φοβερή ρήση του Καζαντζάκη:
Η μοίρα σου είναι ο ανήφορος. Μην φοβηθείς να τον ανέβεις!