Ο θησαυρός που είναι κρυμμένος στον Καραβόμυλο – Κρυστάλλινα λιμνοσπήλαια Ζερβάτη [εικόνες]
Τουρισμός
21/06/2021 | 16:37
H Κεφαλονιά εκτός από τις μοναδικές αντιθέσεις στο ανάγλυφό της, «κρύβει» ένα σπουδαίο γεωλογικό θησαυρό, ιδιαίτερα στο Ανατολικό κομμάτι της. Συγκεκριμένα στη περιοχή μεταξύ των χωριών Πουλάτα και Καραβόμυλος, υπάρχουν αρκετά σπήλαια και βάραθρα τα οποία δημιουργήθηκαν στην πάροδο εκατομμυρίων ετών. Η δημιουργία αυτών, οφείλεται στα μαλακά ασβεστολιθικά πετρώματα της Κεφαλονιάς και στις διαβρώσεις που υφίστανται αυτά από την ροή των υπόγειων ποταμών που διασχίζουν το νησί. Κάποια απ’ αυτά όπως η Μελισσάνη και η Δρογκαράτη , ( τουριστικά αξιοποιήσιμα από το 1963 ) τραβούν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.
Το σπήλαιο Ζερβάτη, είναι ένα εγκατακρημνισιγενές βάραθρο το οποίο εντοπίζεται στο νότιο τμήμα του οικισμού του Καραβόµυλου, ένα σχετικά μικρό σπηλαιοβάθρο αλλά
εξίσου όμορφο το οποίο διατηρεί δύο μικρές λίμνες µε υφάλμυρο νερό.
Σε υψόμετρο περίπου 15 μ και σε απόσταση σχεδόν 250 μ από τη θάλασσα. Αποτελεί τμήμα του ευρύτερου καρστικού δικτύου της περιοχής της Σάμης και εκτός από τη γεωλογική του αξία, το σπήλαιο παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, αφού οι λίμνες του σπηλαίου, φιλοξενούν σπάνια υδρόβια φυτά και ψάρια.
Η είσοδος του σπηλαίου, διαστάσεων 50x30m, έχει δημιουργηθεί από την κατακρήμνιση της οροφής της κλειστής αίθουσας που προϋπήρχε.
Η οροφή και τα τοιχώματα του σπηλαίου χαρακτηρίζονται από την παρουσία πολλών σταλακτιτών. Εξαιτίας της κατακρήμνισης της οροφής, δημιουργήθηκε ένας κώνος κορημάτων (θολοσωρός), ύψους πάνω από 10m ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του ανοικτού τμήματος του σπηλαίου και αποτελεί το υψηλότερο σημείο του.
Η είσοδος του χώρου είναι ουσιαστικά η καγκελόπορτα ενός οικοπέδου, απέναντι από την ομώνυμη ταβέρνα. Αφού την ανοίξετε και προχωρήσετε λίγα μέτρα, ξεκινά ένα μικρό κατηφορικό μονοπάτι. Στη διχάλα του μονοπατιού, κοιτώντας αριστερά θα δείτε το πρώτο σπήλαιο με την μικρή του λίμνη.
Εάν συνεχίσετε το μονοπάτι προς τα δεξιά, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, θα βρεθείτε μπροστά στο δεύτερο σπήλαιο.
H οροφή που έχει καταρρεύσει έχει χωρίσει το σπήλαιο στα δυο. Και οι δύο μικρές λίμνες έχουν κρυστάλλινα νερά και το φως που μπαίνει από την οροφή δημιουργεί εξαιρετικούς χρωματισμούς. Αν κοιτάξετε προσεχτικά μέσα στο νερό θα δείτε να κολυμπούν χέλια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι συκιές που φυτρώνουν ανάμεσα στους σταλαγμίτες που διακοσμούν τα σπήλαια.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
12:57
12:26
11:20
10:51