Μόλις προχθές η Κεφαλλονιά αναδείχθηκε σε σχετική έρευνα, ως ο 8ος κορυφαίος προορισμός στον κόσμο για περιήγηση με αυτοκίνητο. Και πως θα μπορούσε διαφορετικά άλλωστε, καθώς το ορεινό ανάγλυφο του νησιού μας με τις απίστευτες εναλλαγές εικόνων, σε συνδυασμό με τις δαντελωτές ακρογιαλιές, εκεί όπου το πράσινο της στεριάς ακουμπά το γαλάζιο της θάλασσας, το καθιστούν προορισμό που δύσκολα συναντά κανείς.
Η Κεφαλλονιά ωστόσο, αλλά και ειδικότερα ο Δήμος Σάμης, προσφέρεται όχι μόνο για οδηγούς, αλλά και για όσους επιθυμούν να περιδιαβούν σε στράτες και μονοπάτια που συνδυάζουν την σπάνια να ανόθευτη φύση, με τα ζωντανά κατάλοιπα ενός πλούσιου ιστορικά και λαογραφικά παρελθόντος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι πεζοπορικές διαδρομές του Δήμου μας ήδη προσελκύουν φυσιολάτρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργώντας ένα εναλλακτικό είδος τουρισμού που έχουμε ανάγκη και που σίγουρα θα αποφέρει τόσο περιβαλλοντικά, όσο και οικονομικά οφέλη. Για αυτό και επαναλαμβάνουμε ότι είναι επιβεβλημένο να αναδειχθούν και νέες διαδρομές, όπως αυτή από τα Χαλιωτάτα στα Πουλάτα, που θα αποτελούσε και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για γνωριμία των περιπατητών με την προσεισμική Κεφαλλονιά και τον σπηλαιολογικό πλούτο της περιοχής μας.
Μία πραγματικά όμορφη και κατά το ήμισυ αστική διαδρομή ωστόσο, αποτελεί και το παραλιακό μέτωπο της Σάμης που συνδέει την πλαζ της πόλης με τον γειτονικό Καραβόμυλο. Μία διαδρομή δίπλα στο κύμα που με την πρόσφατη τοποθέτηση των όμορφων ξύλινων πεζογεφυρών και των σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων σε όλο το μήκος της, έχει δώσει στον χώρο μία νέα προοπτική, πέραν φυσικά της ασφάλειας που προσφέρει πλέον στις μετακινήσεις των πεζών. Πρόκειται για μία διαδρομή που κάνουν καθημερινά δρομείς, κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τουρίστες που επιλέγουν να μετακινηθούν πεζή από και προς την Σάμη ή τον Καραβόμυλο και τα καταλύματα ή τα αξιοθέατα της περιοχής.
Φυσικά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξωραϊσμού της διαδρομής, ώστε να γίνει περισσότερο θελκτική για ντόπιους και ξένους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πλακόστρωση του διαδρόμου περιπάτου, την δημιουργία ποδηλατόδρομου, την φροντίδα των δέντρων και των φυτών, αλλά και την τοποθέτηση καθισμάτων και πάγκων για όσους θέλουν να ξαποστάσουν ατενίζοντας το γαλάζιο του Ιονίου. Επιπλέον, καλό θα ήταν να γίνει ανάπλαση και στον υπαίθριο χώρο του αλιευτικού καταφυγίου και των αθλητικών εγκαταστάσεων από όπου ξεκινά η διαδρομή και η σύνδεσή της με την λίμνη του Καραβομύλου, ώστε να αποκτήσει όλη η διαδρομή μία ενιαία εικόνα.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όνειρο όλων μας είναι η ανάπλαση όλης της παραλιακής ζώνης της Σάμης που θα ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο στο Λουτρό που πρόκειται σύντομα να αναδειχθεί, θα συνεχίζει σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης της πόλης, θα συνεχίζει στον πεζόδρομο της πλαζ και θα καταλήγει στην λίμνη του Καραβομύλου. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης που θα βελτιώσει αισθητικά την εικόνα της Σάμης, θα διευθετήσει οριστικά το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων, θα διευκολύνει την κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, σε συνδυασμό φυσικά με την ανάλογη κυκλοφοριακή μελέτη και θα αποδώσει σε κατοίκους και τουρίστες μία ενιαία, μεγάλου μήκους και χωρίς εμπόδια περιπατητική διαδρομή.
Θα πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα έργο πνοής που δεν θα αναβαθμίσει απλώς την πόλη της Σάμης, αλλά θα αλλάξει επίπεδο ολόκληρη την Δημοτική μας Ενότητα.
Πηγή: poulatakefalonias.gr