Ο Παναγιώτης Τζαννετάτος δεν είναι ένας ακόμα ποιητής
Πολιτισμός
07/02/2023 | 11:09

Ζει στον τόπο που γεννήθηκε, την Κεφαλονιά. Έχει σπουδάσει Τουριστικές Επιχειρήσεις και Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Δεκέμβριο του 2011 παρουσίασε σε ιδιωτική έκδοση τα πρώτα του ποιήματα με τίτλο «Ποιήματα». Ακολούθησαν το 2015 η ποιητική συλλογή «Η εποχή των ανθρώπων» από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» και το 2018 η συλλογή «Μικροί εσπερινοί» από τις εκδόσεις «Οδός Πανός».

Άρθρα του, καθώς και ποιήματα του φιλοξενούνται σε έντυπες και ηλεκτρονικές λογοτεχνικές σελίδες. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες όπως : Αγγλικά, Ισπανικά, Ινδικά (Bengali), Γαλλικά. Συναντήσαμε τον Παναγιώτη Τζαννετάτο ένα χειμωνιάτικο πρωινό, μας υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει πιστός στην ποίηση – και εμείς διαπιστώσαμε ότι δεν είναι ένας ακόμα ποιητής.

Τι σας έκανε ποιητή; Ποιο είναι το πρώτο ερέθισμα που θυμάστε από τα παιδικά ή εφηβικά σας χρόνια;

Ποιητή σε κάνει ο χρόνο και η διάρκεια μέσα σε αυτόν. Κάποια ανάγκη ωστόσο, ίσως η ανάγκη για επικοινωνία, με οδήγησε ως εδώ σήμερα. Ίσως η μοναξιά της γράφεις στα εφηβικά πρώτα χρόνια ήταν μια ασφαλείς έξοδος κινδύνου που δεν επέλεξα αλλά έχω την αίσθηση πως με επέλεξε.

Συγκεκριμένος δεν μπορώ να είμαι ως προς το πρώτο ερέθισμα. Δεν θυμάμαι και ίσως να μην έχει και σημασία. Αυτό που θυμάμαι καλά είναι πως κάπου στην εφηβεία είχα την ανάγκη να μιλήσω για πράγματα που θεωρώ δύσκολα, για όλα αυτά που υπάρχουν μέσα μας και δεν τα μοιράζεσαι εύκολα. Όνειρα, σκέψεις, ανάγκες και αυτή η ύπαρξη μας που βασανίζει την ψυχή και το σώμα φέρνοντας τα αντίμετρα με την φθορά του χρόνου. Όλα αυτά λοιπόν κάποτε συνάντησαν την ποίηση και έτσι είμαι αυτό που ο χρόνος με έκανε.

Πως εμπνέεστε τα έργα σας; Τι συνήθως σας κινητοποιεί να γράψετε τον πρώτο στίχο σε ένα ποίημα;

Αυτό που ονομάζουμε έμπνευση δεν είναι τίποτε άλλο από μια εξίσωση στιγμής σκέψεις και συναισθήματος. Δεν μπορώ να είμαι συγκεκριμένος γιατί ούτε η έμπνευση και ο χρόνος είναι συγκεκριμένα. Έρχεται μια στιγμή που απαιτεί κάτι να αποτυπώσεις στο χαρτί. Κάτι μικρό καθημερινό ή κάτι μεγάλο βαθιά ουσιαστικό.

Έχετε αγαπημένο δικό σας ποίημα;

Κάθε ποίημα που γράφεται , στη στιγμή που γράφεται είναι αγαπημένο. Έπειτα έρχεται το επόμενο που δίνει την θέση του στο παλιό. Δεν ξέρω αν έχω αγαπημένο αλλά κάθε ποίημα εκφράζει τη στιγμή που γράφτηκε.

Και ένα αγαπημένο ποίημα άλλου ποιητή;

Υπάρχουν πολλά ποιήματα και πολλών ποιητών που θα ήθελα να τα έχω γράψει εγώ. Ωστόσο δεν σας κρύβω πως έχουν αποτελέσει πηγή δημιουργίας δικών μου στίχων.

Γιατί σας συγκινεί σε αυτό το ποίημα;

Νιώθω πως έχουν ένα κομμάτι δικό μου μέσα τους. Βρίσκω τον εαυτό μου ανάμεσα στα λόγια των στίχων τους.

Θυμάστε τον πρώτο ποίημα που διαβάσατε;

Όταν αποφάσισα, χωρίς να γνωρίζω τίποτα απολύτως για την ποίηση και πως λειτουργεί αυτός ο χώρος, ούτε καν πως κάποτε θα είχα τα δικά μου ποιήματα και συλλογές, είχα αποφάσεις ενστικτωδώς πως η ποίηση είναι ο δικός, ο τόπος μου. Έτσι λοιπόν το πρώτο βιβλίο ποίησης που κράτησα στα χέρια μου ήταν τα άπαντα του Κ. Π. Καβάφη. Τώρα ποιο ποίημα ήταν το πρώτο δεν θυμάμαι.

Οι αναγνώστες σας τι σας λένε συνήθως; Πώς επηρεάζει η ποίησή σας τη ζωή τους;

Η ποίηση είναι τρόπος ζωής. Όσο για αυτόν που γράφει ποίηση αλλά και για αυτόν που διαβάζει.

Είναι μια φωτοφόρος τέχνη για να οδηγήσει πάντα τον άνθρωπο στα αληθινά μέτρα και όρια του. Στα καθημερινά και τρέχοντα της ζωής, σε πρακτικό κομμάτι, ίσως να μην έχει θέση, όμως προσφέρει αυτή την κινητήριο δύναμη που απαιτεί να αντέξεις τις στιγμές και να πας ένα βήμα πιό πέρα.

Κάθε άνθρωπος κουβαλά μέσα του ένα σορό στιγμές, ανθρώπους, αισθήματα, εμπειρίες και ανάλογα την χρονική στιγμή που διαβάζει το ποίημα αντιλαμβάνεται διαφορετικά πράγματα . Χαίρομαι αλήθεια κάποιους αγνώστους ανθρώπους που με συναντούν και μου ανοίγουν την ψυχή τους γιατί έχουν διαβάσει τα ποιήματα μου. Νιώθουν πως είμαι δικός τους άνθρωπος και ας μη με έχουν ξανά δεί. Αυτά είναι τα δώρα που σου προσφέρει αυτή η τέχνη.
Αυτό σήμερα πως κάπου τα λόγια μου βρήκαν κοινό σημείο με την ανάγκη έστω και ενός ανθρώπου.

Κατά τη γνώμη σας, μπορεί η ποίηση να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο κόσμο;
Δεν ξέρω αν μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο κόσμο, σίγουρα μπορεί να κάνει τουλάχιστον έναν άνθρωπο καλύτερο και ο καλύτερος άνθρωπος είναι αυτός που αποκτά συνείδηση και κάνει τον κόσμο του καλύτερο .

Διαβάζει ο κόσμος ποίηση δηλαδή;

Δυστυχώς. Ενώ βλέπεις μια αγάπη και έναν θαυμασμό προς την ποίηση όλο ένας και λιγότεροι διαβάζουν ποίηση. Και αν το σκεφτείς δεν έχουν και άδικο γιατί η ποίηση χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χώρο και η καθημερινότητα αυτά τα στερεί από τον άνθρωπο.

Αγάπη ή έρωτας;

Όλα ξεκινούν από έναν έρωτα.

Ο Ησίοδος στην Θεογονία μας παρουσιάζει ως το πρώτο στοιχείο ζωής στο σύμπαν τον έρωτα ο οποίος γεννιέται μέσα από το χάος.

Ο έρωτας είναι το μια κινητήριος αρχή για ότι στο τέλος αγαπάμε. Ο έρωτας κρύβει μέσα τους ένα μεγάλο εγώ. Όταν φύγει το εγώ ο έρωτας έχει φτάνει στο τέλος του. Αν έχει απομείνει κάτι εκείνη τη στιγμή που όλα καταρρέουν αυτό εξελίσεται σε συνήθεια και ανοίγετε ένα χάσμα ανάμεσα στους δυο. Αν όμως έχει απομείνει κάτι και το εγώ έχει δώσει την θέση του στην αυταπάρνηση και στο εμείς τότε ο έρωτας που έχει ελάχιστο χρόνο διάρκειας μετατρέπεται σε αγάπη που η αγάπη έχει σαφώς μεγαλύτερο χρόνο διάρκειας και όπως κάθε τι στον κόσμο που χρειάζεται αυταπάρνηση έτσι και η αγάπη τροφοδοτείται από τις θυσίες και την υπομονή.
Η αγάπη θέλει χρόνο,δουλειά και αφοσίωση.

Ο έρωτας θέλει να αφεθείς στην ύπαρξη του. Θέλει σώμα και ταχύτητα.

Μιλήστε μας για τις μεταφράσεις των έργων σας. Σήμερα, σε ποιες χώρες σας διαβάζουν;
Είχα την τύχη ορισμένα ποιήματα μου να μεταφραστούν σε αρκετές γλώσσες και να δημοσιευτούν σε λογοτεχνικά σαϊτ και περιοδικά.

Οι γλώσσες που αγκάλιασαν κάποια ποιήματα μου είναι τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και κάποιες διάλεκτοι στην Ινδία.

Βρίσκουμε στο youtube ποιήματά σας που διαβάζονται από διάσημους ηθοποιούς. Είναι και η απαγγελία ποιημάτων ένας ισχυρός τρόπος μετάδοσης αυτών που εσείς θέλετε να πείτε μέσα από την τέχνης της γραφής σας;
Δεν ξέρω αν είναι ισχυρός τρόπος, όμως είναι ένας ακόμα τρόπος. Είναι ένας τρόπος ο κάθε άνθρωπος να ασχοληθεί με την ποίηση. Έστω τυχαία. Είναι ένας τρόπος να γνωρίζουν και οι νέοι την ποίηση, πέρα από την στείρα ποίηση που διδάσκονται με άθλιο τρόπο μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Ποια είναι η σχέση σας με τον πεζό λόγο; Να περιμένουμε στο προσεχές μέλλον κάποια νουβέλα ή κάποιο μυθιστόρημα;
Πρός το παρόν θα μείνω πιστός στην ποίηση. Είναι ο τόπος που με ξέρει.

Πρόσφατα ανοίξατε λογαριασμό στο tiktok. Ποια είναι η σχέση σας με τα social media; Πιστεύετε ότι μπορεί να σταθεί η ποίηση όπως παρουσιάζεται στα νέα μέσα;
Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να φέρεις κοντά την ποίηση σε ένα διαφορετικό κοινό. Βέβαια υπό τον όρο πως δεν θα χαμηλώσει το ύψος της ποίηση για να βρει τον άνθρωπο, αλλά θα υψωθεί ο άνθρωπος για να συναντήσει την ποίηση. Ίσως ακούγεται ουτοπικό. Αλλά δεν με νοιάζει. Ότι κάνω το κάνω με απόλυτο σεβασμό στην τέχνη της ποίηση. Απλώς οι κοινωνία προχωράει εξελίσσεται και μαζί με αυτή και εμείς. Τα social είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να επικοινωνήσεις με ένα ευρύτερο κοινό.

Τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ευελπιστώ σε μια νέα ποιητική συλλογή.

Από εκεί και πέρα ότι έρθει θα είναι ευπρόσδεκτο.

 

Πηγή: in.gr

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer