Ο κύβος ερρίφθη: Έρχεται ανασχηματισμός – Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν –Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου
Πολιτική
10/06/2024 | 17:45

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε κυβερνητικές αλλαγές και μάλιστα σημαντικές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, ο πρωθυπουργός. Σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα ήταν βαρύ και όλοι όσοι συμμετείχαν κατάλαβαν ότι έρχεται η ώρα μεγάλων κυβερνητικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεγάλο και δομικό ανασχηματισμό, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει στα 5 χρόνια της κυβερνητικής θητείας του. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι εάν επενεκλεγεί η φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν η Ελλάδα θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας. Σε αυτή την περίπτωση θα προταθεί από τη χώρα μας για τη θέση του Επιτρόπου ο Νίκος Δένδιας. Αυτή η εξέλιξη όμως δεν σχετίζεται άμεσα με τον ανασχηματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό πρώτοι υποψήφιοι για αποχώρηση υπουργοί είναι οι:

Σκέρτσος
Κικίλιας
Κεραμέως
Σκρέκας
Στυλιανίδης
Αυγενάκης

Οι υπουργοί που θα μετακινηθούν είναι οι:

Βορίδης
Φλωρίδης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του fimotro, ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει μεγάλες και δομικές αλλαγές και ουδείς θα πρέπει να αισθάνεται σίγουρος και ασφαλής. Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές και στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την εκλογή του Δ. Τσιόδρα θεωρείται σίγουρο ότι ο Χρήστος Ζωγράφος θα αναλάβει διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ενώ αναζητείται ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να αντικαταστήσει τον Γρηγόρη Δημητριάδη η απουσία του οποίου δεν αντικαταστάθηκε ποτέ μετά την αποχώρησή του από το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει πρόσωπο για παίξει τον ρόλο που έπαιζε ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Εάν είχε κλείσει η δικαστική εκκρεμότητα για το θέμα των υποκλοπών, ίσως επέστρεφε άμεσα ο ανιψιός του πρωθυπουργού, αλλά η δικαστική εκκρεμότητα παραμένει, κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα επιστροφής.

Παράλληλα, στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αλλάξει σχεδόν όλους τους υφυπουργούς, αξιοποιώντας βουλευτές από την Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη και να ανάψει το πράσινο φως για να επιστρέψουν δυο από τους πρώην υπουργούς που έφυγαν σε παλαιότερους ανασχηματισμούς.

Οι υπουργοί που επιστρέφουν είναι οι:

Τάκης Θεοδωρικάκος
Σταύρος Παπασταύρου

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει, αύριο ανοίγει τα χαρτιά του σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον Alpha, αναφορικά με τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις μετά το αποτέλεσμα-μήνυμα των Ευρωεκλογών. Επίσης σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Κ. Μητσοτάκης ανέβαλε το αυριανό του προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιορδανία.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επαναλαμβάνουν με νόημα τη δήλωση του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής ότι: «Δεν πιάσαμε τον στόχο – οι πολίτες μάς είπαν «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο», στην οποία όπως λένε συμπυκνώνεται το μήνυμα της ευρωκάλπης.

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως η εξίσωση του ανασχηματισμού είναι πολυπαραγοντική, καθώς, αφενός θα χρειαστεί νέα ώθηση σε τομείς που το κυβερνητικό έργο αντικειμενικά υστέρησε, αφετέρου είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί το momentum σε τομείς που προχωρούν δυναμικά και με σχέδιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η εκλογή ήταν εξαρχής πολύ δύσκολη διότι οι πολίτες που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία το 2023, αντιμετώπισαν διαφορετικά την εν λόγω εκλογική μάχη καθώς δεν εκλεγόταν κυβέρνηση, γιατί προεκλογικά έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν και διότι υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα της καθημερινότητας, με πιο σημαντικό την ακρίβεια.

Συμπερασματικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κύβος ερρίφθη.

Ο ανασχηματισμός πλησιάζει…

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer