Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και επίσημα υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup
Πολιτική
28/11/2025 | 19:36

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα διεκδικήσει την προεδρία του Eurogroup, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (28/11).

Η εκλογή του νέου επικεφαλής θα πραγματοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών των 20 κρατών της Ευρωζώνης στην επόμενη συνεδρίαση του θεσμού, την 11η Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, με κάθε χώρα να έχει ίσο δικαίωμα ψήφου.

Η θέση προέδρου του Eurogroup είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ο επικεφαλής εκπροσωπεί τους υπουργούς Οικονομικών σε διεθνή φόρουμ όπως η G7, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ, συντονίζει τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, υπογραμμίζεται ότι δύο υπουργοί υπέβαλαν υποψηφιότητα για την προεδρία: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου, αρμόδιος για τη Διοικητική Απλούστευση.

Αν κανένας από τους υποψηφίους δεν λάβει τουλάχιστον αυτήν την απλή πλειοψηφία στο τέλος του πρώτου γύρου ψηφοφορίας, οι υποψήφιοι θα έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να αποσύρουν την αίτηση. Η ψηφοφορία θα διεξάγεται μέχρι να επιτευχθεί απλή πλειοψηφία για έναν από τους υποψηφίους.

Οποιοσδήποτε υπουργός αρμόδιος για τα οικονομικά από κράτος – μέλος της Ευρωζώνης μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος του Eurogroup. Ο υποψήφιος πρέπει να είναι εν ενεργεία μέλος του Eurogroup κατά τη στιγμή της εκλογής. Ο πρόεδρος εκλέγεται για θητεία δυόμισι ετών και αυτή μπορεί να ανανεωθεί.

Μιλώντας για τα δημοσιεύματα που τον τοποθετούν στη διαδικασία διαδοχής του Πασκάλ Ντόναχιου στην προεδρία του Eurogroup, ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε τις διεθνείς αναφορές ως «εξαιρετικά τιμητικές για τη χώρα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κάθε συζήτηση για υποψηφιότητες πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και με τον θεσμικό τρόπο που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες».

«Φυσικά, είναι εξαιρετικά τιμητικό για την Ελλάδα, αν το σκεφτεί κανείς, 10 χρόνια μετά ενός ρίσκου που παραλίγο να φύγουμε από το ευρώ, πώς αναδύεται το όνομα της Ελλάδας ως μίας υποψήφιας χώρας για την προεδρία ενός τόσο σημαντικού ευρωπαϊκού θεσμού όπως το Eurogroup», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ