Στη παρουσίαση βιβλίου του π. Γεώργιου Αντζουλάτου
Ο Κεφαλληνίας Δημήτριος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [εικόνες]
Εκκλησία
25/01/2018 | 16:25

Το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου 2018, ο Μητροπολίτης μας κ. Δημήτριος, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λευκώματος «Τέχνης ακρότητα· ο Φώτης Κόντογλου αγιογραφεί τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων», του συμπατριώτη μας Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Αντζουλάτου.  Τόσο η πολυτελής έκδοση των τριακοσίων σελίδων όσο και η εκδήλωση, χρηματοδοτήθηκαν από την Αστική μη Κερδοσκοπική  Εταιρεία Κοινωφελούς και Πολιτιστικού Έργου ΑΙΓΕΑΣ, της οποίας Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Εθνικός Ευεργέτης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται φωτογραφίες δεκάδων φορητών εικόνων και πλήθους τοιχογραφιών της τελευταίας και ωριμότερης περιόδου καλλιτεχνικής δημιουργίας του περίφημου αγιογράφου, όπως και ανέκδοτο αρχειακό υλικό. Στην εξαιρετική αυτή έκδοση αποτυπώνεται η μακρόχρονη βιωματική και εικαστική εμπειρία του κορυφαίου δημιουργού και προβάλει το απόσταγμα της βυζαντινής τέχνης, που τόσο πιστά και ακλόνητα υπηρέτησε. Η αρχειακή έρευνα, τα κείμενα και η επιμέλεια ανήκουν στον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Αντζουλάτο, ενώ το φωτογραφικό υλικό επεξεργάσθηκε η κ. Μαρία Στέφωση.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο -ο οποίος βρισκόταν σε έκτακτη συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή με τους Περιφερειάρχες- εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος. Παρευρέθηκαν οι χορηγοί κ. Αθανάσιος και κ. Μαρίνα Μαρτίνου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών,  Γλυφάδας κ. Παύλος, Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Γουινέας κ. Γεώργιος, ο υπεύθυνος του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Χρυσοχόου, ο Αιδεσιμολογιώτατος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλλος, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Κοντοσταθάκου, ο εγγονός του καλλιτέχνη κ. Φώτης Μαρτίνος, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου κ. Μανώλης Μελινός, καθηγητές Πανεπιστημίου, ανώτατοι δικαστικοί, κληρικοί, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και πολλοί φιλότεχνοι.

Για το έργο, την προσωπικότητα, την τέχνη του Φώτη Κόντογλου και την έκδοση του λευκώματος μίλησαν η κ. Ιωάννα Αλεξανδρή, Ιστορικός της Τέχνης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, ο Αιδεσιμολογιώτατος Ιατρός, Θεολόγος και Αγιογράφος Πρωτοπρεσβύτερος Σταμάτιος Σκλήρης, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου, ο Αγιογράφος και μαθητής του Κόντογλου Γρηγόρης Μπαλογιάννης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Δουληγέρης εκ μέρους της Ενορίας του Αγίου Νικολάου και ο συγγραφέας του λευκώματος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Αντζουλάτος.  Την εκδήλωση συντόνισε η Υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτιστικών Δράσεων της ΑΙΓΕΑΣ κ. Μαρία Μερσυνιά. Σε όλους τους προσκεκλημένους διανεμήθηκε το λεύκωμα, προσφορά της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer