Ο ιππόκαμπος με την ιατρική μάσκα: Ο Έλληνας φωτογράφος που διεκδικεί το πρώτο βραβείο στα Ocean Photography Awards 2021
Life style
16/09/2021 | 13:02

Ακόμα και αν δεν αποσπάσει το πρώτο βραβείο στα Ocean Photography Awards 2021 στην κατηγορία Conservation Photographer of the year όπου είναι υποψήφια, η φωτογραφία του Νικόλα Σαμαρά έχει κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου. Πρόκειται για ένα στιγμιότυπο όχι μόνο αισθητικά υπέροχο, αλλά και συμβολικό για δύο από τα σπουδαιότερα γεγονότα της εποχής: την περιβαλλοντική και την υγειονομική κρίση. Αυτά συνοψίζονται στην εικόνα ενός ιππόκαμπου που τραβάει μια ιατρική μάσκα, τον οποίο ο Έλληνας φωτογράφος πρόλαβε να απαθανατίσει με το φακό του.

Όπως είπε ο Σαμαράς, συνεργάτης περιοδικών όπως τα National Geographic και Discovery Channel Magazine, στο GrTimes: «Σοκαρίστηκα και μαζί απογοητεύτηκα από την εικόνα, αλλά έπρεπε να βρω την ψυχραιμία και να έχω τη λήψη ώστε να την αναδείξω. Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν».

«Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν».

«Είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα και ο κόσμος αυτό πρέπει να το ξέρει. Διότι παρά την ιδιαιτερότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημείο που χρειάζεται προστασία, είναι και ένα σημείο που δέχεται τεράστια επιβάρυνση».

Η φωτογραφία του επιλέχθηκε ως φιναλίστ ανάμεσα σε 3.500 από όλο τον κόσμο. Ωστόσο όπως σχολιάζει ο ίδιος, «ήμουν τυχερός και μαζί και άτυχος γι’ αυτή τη λήψη». Στην πρόσφατη συνέντευξή του επικεντρώθηκε στην περιβαλλοντική ρύπανση: «Βλέπω χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα σκουπίδια. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση σε αυτό το θέμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως δεν πετάμε σκουπίδια στο σαλόνι μας, έτσι δεν πρέπει να πετάμε και στη θάλασσα. Ωστόσο, δεν ξέρω. Ο κόσμος δείχνει να αδιαφορεί και το πράγμα πάει όλο και χειρότερα. Κάτι στο οποίο πρέπει να μπει ένα φρένο και άμεσα».

Δείτε τη διακεκριμένη φωτογραφία του Νικόλα Σαμαρά:

www.oceanphotographyawards.com

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ