Καιρικώς «ακραίος» αποδείχθηκε ο Ιούνιος, με πολλές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, χιλιάδες κεραυνούς σε όλη τη διάρκεια του μήνα, ενώ δεν έλειψαν και οι σίφουνες! Ο Ιούνιος του 2018 αναδεικνύεται από τους πιο βροχερούς των τελευταίων 10-15 ετών, κι έρχεται ως αποκορύφωμα τεσσάρων αρκετά βροχερών Ιουνίων από το 2014-17.
«Ο φετινός Ιούνιος είχε πολλά χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε φθινόπωρο. Στη διάρκειά του εκδηλώθηκαν δύο συστήματα κακοκαιρίας, ο “Μίνωας” από 15 έως 19/6 και η “Νεφέλη” από 25 έως 28/6, που είχαν διάρκεια και κάλυψαν όλη τη χώρα. Δεν περιορίστηκαν μόνο στα ορεινά ή στη Δυτική Ελλάδα, αλλά είχαμε βροχές μέχρι και τα Δωδεκάνησα», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουδάρδος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Τα στοιχεία του μετεωρολογικού δικτύου του Αστεροσκοπείου κατέγραψαν για το τετραήμερο της «Νεφέλης» σε πολλές περιοχές της χώρας πολύ υψηλά επίπεδα βροχής, ασυνήθιστα για τέλη Ιουνίου. Ενδεικτικά: Ασπροβάλτα 236 χιλιοστά, Αγιος Παύλος Ημαθίας 170, Στρατώνι 158, Κασσάνδρεια 147, Ξάνθη 144, Σκόπελος 134, Στεμνίτσα 125, Ζαγορά 117 και Αρφαρά Μεσσηνίας 110. Οι ποσότητες αυτές αφορούν το τετραήμερο 25-28 Ιουνίου, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το περισσότερο νερό έπεσε σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή με μεγάλη ένταση βροχόπτωσης (για παράδειγμα στην Ξάνθη έπεσαν την Πέμπτη 90 χιλιοστά βροχής).
Με βάση τα στοιχεία, ο φετινός Ιούνιος στην Αθήνα ήταν από τους πιο βροχερούς στην ιστορία, καθώς όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, μέχρι τις 27/6 είχαν πέσει στους Αμπελοκήπους 103 χιλιοστά βροχής. Το αρχείο μετρήσεων στον σταθμό του Θησείου έχει καταγράψει 120 χιλιοστά το 1901, 73 χιλ. το 1936, 60 χιλ. το 1968 και 58 χιλ. το 2017.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο φετινός Ιούνιος είχε κάθε ημέρα (μέχρι και τις 29/6) εκδήλωση κεραυνών! Δεν υπήρχε μέρα δηλαδή, που σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, του Αιγαίου και των γειτονικών περιοχών (δυτικά παράλια Τουρκίας και νότια Βαλκάνια) που καλύπτει το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Αστεροσκοπείου, χωρίς πτώση κεραυνών. Μάλιστα, στις 15 Ιουνίου είχαμε… φεστιβάλ κεραυνών, καθώς εκείνο το 24ωρο έπεσαν στην εν λόγω περιοχή πάνω από 45.000 κεραυνοί! Πρόκειται για ένα φαινόμενο εντυπωσιακό, επιβλητικό, όσο και επικίνδυνο. Και βέβαια μιλάμε μόνο για τους κεραυνούς, δηλαδή τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που φτάνουν στο έδαφος και όχι γενικά για τις αστραπές, οι περισσότερες από τις οποίες εκδηλώνονται μεταξύ νεφών.
Σίφωνες – ανεμοστρόβιλοι
Ενα ακόμα στοιχείο του έντονου Ιουνίου που αποχαιρετήσαμε ήταν οι πολλοί σίφωνες – ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, δηλαδή οι περιστρεφόμενες κατακόρυφες στήλες αέρα, που μετακινούνται πάνω από το έδαφος ή το νερό (υδροσίφωνες). Σύμφωνα με την καταγραφή του κ. Σταύρου Ντάφη, συνεργάτη του Αστεροσκοπείου, τον περασμένο μήνα εκδηλώθηκαν 29 σίφωνες, εκ των οποίων οι οκτώ την περίοδο της «Νεφέλης». Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων τους οκτώ τελευταίους Ιούνιους, που έχει ξεκινήσει η συστηματική καταγραφή τους.
«Οι καταιγίδες στη διάρκεια των οποίων σημειώνονται μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα (αιφνίδιες πλημμύρες), δεν είναι ασυνήθιστες το καλοκαίρι στη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλος, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο των πολύ ισχυρών ανέμων (μπουρίνια). «Το καταστροφικότερο μπουρίνι των τελευταίων 70 ετών παρατηρήθηκε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1983 στον Θερμαϊκό με ανέμους που έφθασαν τα 150 χιλιόμετρα την ώρα. Πέρα από τις μεγάλες υλικές καταστροφές, χάθηκαν εννιά άνθρωποι», συμπληρώνει.
Οσον αφορά περίπτωση έντονης βροχόπτωσης με αποτέλεσμα καλοκαιρινή πλημμύρα στην Αθήνα, το ημερολόγιο του κ. Ζιακόπουλου σταματά στις 8 Ιουλίου 2002. «Το ύψος βροχής έφθασε στο Αστεροσκοπείο τα 91 χιλιοστά και στον σταθμό της ΔΕΗ στην πλατεία Κουμουνδούρου τα 137 χιλιοστά. Κι όλα αυτά μέσα σε περίπου δύο ώρες, δηλαδή επρόκειτο για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις ισχυρότατης βροχής στο Λεκανοπέδιο. Τότε πλημμύρισε ο Κηφισός, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και σημειώθηκαν μεγάλες υλικές καταστροφές», συμπληρώνει ο κ. Ζιακόπουλος.
Πηγή: kathimerini.gr