Ο Δήμος υποβάλλει πρόταση να γίνει η Κεφαλονιά «Ευρωπαϊκός προορισμός αριστείας»!
Τουρισμός
01/06/2017 | 16:35

Υποβολή πρότασης για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας»…

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, με εισηγητή τον κ. Σταύρο Κορκό από το τμήμα τουρισμού του Δήμου Κεφαλλονιάς, ήταν η υποβολή πρότασης συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» της ευρωπαϊκής επιτροπής, με θέμα «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ».

Το πρόγραμμα “EUROPEANDESTINATIONSOFEXCELLENCE”  (EDEN) – «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί τόσο στην ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών, όσο και στην προβολή προορισμών, στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη διασφαλίζει την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία. Το πρόγραμμα επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

Μέσω του προγράμματος αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει ειδικότερα:

  • Να προβάλει τους αναδυόμενους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς αριστείας, ιδιαίτερα τους μη ευρύτερα γνωστούς.
  • Να αναδείξει την ευρωπαϊκή τουριστική ποικιλομορφία και ποιότητα.
  • Να προωθήσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις περιφέρειες.
  • Να συμβάλει στην αποσυμφόρηση, στην καταπολέμηση της εποχικότητας και στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών προς μη παραδοσιακούς προορισμούς.
  • Να επιβραβεύσει τις βιώσιμες μορφές τουρισμού.
  • Να δημιουργήσει μια πλατφόρμα με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Να προωθήσει τη δικτύωση ανάμεσα στους βραβευμένους προορισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Επενδύουμε στον Πολιτισμό…

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι «Πολιτιστικός Τουρισμός» (“CulturalTourism”), κάτι που για την Κεφαλλονιά δεν είναι άγνωστο ως όρος, αφού είναι γνωστές οι προσπάθειες του Αντιδημάρχου Τουρισμού, κ. Ευάγγελου Κεκάτου, να καταστήσει την Κεφαλλονιά το νησί του Πολιτισμού στην Ευρώπη. Το θέμα μάλιστα έχει απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βέβαια, το πρόγραμμα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» δεν σχετίζεται με την προσπάθεια του κ. Κεκάτου, είναι δύο ξεχωριστά πράγματα, που όμως έχουν ένα κοινό στόχο, να καταστεί η Κεφαλλονιά ένας κατεξοχήν πολιτιστικός και πολιτισμικός προορισμός και όχι απλώς ένας τουριστικός προορισμός. Η ιδέα είναι μακρόπνοη και σίγουρα δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά από την μια μέρα στην άλλη, απαιτείται μόνιμη και συνεχή προσπάθεια από τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι πάντως πολύ θετικό ότι ο Τουρισμός αντιμετωπίζεται από τη Δημοτική Αρχή με κριτήριο την ποιότητα και τον πολιτιστικό χαρακτήρα του νησιού και όχι με βάση την φιλοσοφια«τουρισμός να ‘ναι και ό, τι να ‘ναι».

Ολοκληρώνοντας, να πούμε ότι οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και θα επιλεγεί ένας νικητής προορισμός και τέσσερις επιλαχόντες προορισμοί. Οι υποψήφιοι προορισμοί θα πρέπει να μπορούν ν’ αποδείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια, προκειμένου να διεκδικήσουν το βραβείο EDEN.Οι επιλεγέντες προορισμοί θα προβληθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω των δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπρόσθετα, ο νικητής προορισμός και οι τέσσερις επιλαχόντες προορισμοί θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στο τέλος του 2017. Σε περίπτωση που η Κεφαλλονιά ανακηρυχθεί νικητής ή επιλαχών προορισμός, το πρόσωπο που θα μας εκπροσωπεί στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο κ. Κεκάτος, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer