Ο Δήμος Σάμης και η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Κοινωνία
22/02/2021 | 10:23

Το 2021 είναι μία χρονιά με εξαιρετικά έντονο συμβολισμό για τον λαό μας, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που αποτέλεσε την απαρχή της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας μας. Ένα έτος κατά το οποίο οφείλουμε και πρέπει να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας προβάλλοντας τα επιτεύγματά τους, να αναδείξουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε, αλλά και να σταθούμε σε αδυναμίες και λάθη αναζητώντας τρόπους ώστε να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτής της επετείου, ο Δήμος Σάμης αλλά και η Κεφαλλονιά εν γένει, οφείλουν να δηλώσουν το παρόν και να συμμετέχουν στην συλλογική αυτή προσπάθεια, κινούμενοι ιδανικά στους τέσσερις άξονες που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει καθορίσει.

Άξονας 1ος: «Η επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της ελληνικής ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας ιστορίας»

Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να αναδείξουμε, μέσω σχετικών εκδηλώσεων, την σημασία της ελληνικής επανάστασης, τη συμβολή των Σαμικών, των Πυλαρινών και των Ρισιάνων στον αγώνα, αλλά και το πως η εθνεγερσία επηρέασε το δικό τους απελευθερωτικό κίνημα και στην συνέχεια την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Άξονας 2ος: «Η Ελλάδα σήμερα, μετά από μια πορεία 200 χρόνων»

Αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αναδείξουμε τον δυναμισμό της σύγχρονης Σάμης μέσα από την δημιουργικότητα, το όραμα και το έργο μεμονωμένων προσώπων, ομάδων, επιχειρήσεων, συλλόγων, ιδρυμάτων ή φορέων του τόπου μας και να επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή προβολή του εντός και εκτός συνόρων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με την συμμετοχή του Δήμου μας σε εκθέσεις και φόρα, με την κινητοποίηση των ομογενών και των ετεροδημοτών μας και προφανώς με την χρήση του διαδικτύου, των σύγχρονων ψηφιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Άξονας 3ος: «Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια»

Στο πλαίσιο του τρίτου άξονα μπορούμε να προβάλλουμε την ζωή και το έργο σημαντικών Σαμικών, Πυλαρινών και Ρισιάνων που άφησαν το στίγμα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμπατριωτών μας που διακρίθηκαν στις επιστήμες, στις τέχνες, στα γράμματα, στον αθλητισμό, στο επιχειρείν ή που ξεχώρισαν μέσω πράξεων με κοινωνικό, φιλανθρωπικό ή περιβαλλοντικό πρόσημο και που κέρδισαν την αναγνώριση και τον σεβασμό. Και η αλήθεια είναι, πως ο τόπος μας είχε και εξακολουθεί να έχει πολλούς τέτοιους ανθρώπους.

Άξονας 4ος: «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος»

Ο σημαντικότερος ίσως άξονας, καθώς στο πλαίσιό του θα ήταν εφικτό να οργανώσουμε δράσεις που θα επικεντρώνονται στις προοπτικές του Δήμου μας. Οι δράσεις θα μπορούσαν ενδεικτικά να σχετίζονται με την διοργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, οι κοινωνικοί, εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί φορείς και φυσικά οι τοπικές αρχές. Επίσης θα ήταν ευχής έργον να κινητοποιήσουμε την μαθητιώσα νεολαία μας, ζητώντας της να μας υποδείξει πως οραματίζεται την Σάμη του μέλλοντος, αλλά και να συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τέλος θα μπορούσαμε μέσα από έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο να επιλέξουμε ένα εμβληματικό έργο που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και αναπτυξιακή προοπτική στον Δήμο μας και που θα δεσμευτούμε όλοι ότι θα εργαστούμε για την υλοποίησή του.

Η συγκυρία ομολογουμένως είναι δύσκολη, καθώς ο Δήμος μας προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του ως νεοσύστατος φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης, να ανακάμψει από τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο «Ιανός», αλλά και να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις που η πανδημία έχει δημιουργήσει. Ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός, ότι οι επετειακές εκδηλώσεις και κυρίως οι συμβολισμοί τους υπερβαίνουν τις όποιες επιμέρους δυσκολίες. Η σύγχρονη τεχνολογία εξάλλου μας επιτρέπει να δράσουμε χωρίς ιδιαίτερο κόστος, ακόμη και όταν οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την προσωπική επαφή ή τον συγχρωτισμό πολλών ανθρώπων. Άλλωστε σκοπός δεν είναι να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια με πανηγύρια ή παρελάσεις, αλλά να μετατρέψουμε την επέτειο σε ευκαιρία για κινητοποιήση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας και να θέσουμε, ει δυνατόν, τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενδεχομένως να συσταθεί μία επιτροπή προσωπικοτήτων που θα αναλάβει την οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων και παράλληλα την συνεργασία με την επιτροπή «Ελλάδα 2021» ως αρωγός στην προσπάθεια. Στην επέτειο των 200 χρόνων ελευθερίας και ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, ο Δήμος Σάμης οφείλει να είναι παρών.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia