Με οδηγό… την Κεφαλλονιά, η οποία βίωσε δύο ισχυρούς σεισμούς τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2014 (6,1 και 5,8 ρίχτερ αντίστοιχα) και μπήκε στο καθεστώς που μπήκε από τις 12 του Ιούνη και η Λέσβος, κινούνται τις τελευταίες ημέρες στη δημοτική αρχή. Προσπαθώντας να πάρουν απαντήσεις στα πλείστα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την τελευταία σύσκεψη -παρουσία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη- σχετικά με το πού προβλέπεται επακριβώς χρηματοδότηση αλλά και πόσο γρήγορα πράγματι μπορούν να φτάσουν τα χρήματα των επιδοτήσεων (και γενικά παροχών) προς τους σεισμόπληκτους πολίτες, οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή ακόμα και με τον ίδιο τον δήμαρχο του πανέμορφου νησιού του Ιονίου κ. Παρίση.
Στην κατεύθυνση να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για να «επιχειρήσει» αποτελεσματικά στο εξής κινείται και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που έχει ωστόσο μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις υποθέσεις που έχει αρμοδιότητα να επιληφθεί, με την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου μάλιστα να προαναγγέλλει από προχθές και μια σημαντική συνάντηση με τη δημοτική αρχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας του σεισμού.
Την ίδια ώρα, οι… πρώιμες συγκρίσεις για το πόσο γρήγορα ανταποκρίθηκε το κράτος για τους σεισμόπληκτους αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών στην περίπτωση της Κεφαλλονιάς είναι αναπόφευκτες, με τους Κεφαλλονίτες, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιόδου 2014-2015 σε πολιτικό και… δημοσιονομικό επίπεδο, να βιώνουν πάντως σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων και των βοηθημάτων τους, κάτι που ελπίζουμε να μην αναγκαστούν να βιώσουν και οι Λέσβιοι.
Η ζημιά της Κεφαλονιάς
Η Κεφαλονιά βίωσε τον εφιάλτη που βίωσε πριν από λίγες ημέρες και η Λέσβος τούς δύο πρώτους μήνες του 2014. Με δύο μεγάλους σεισμούς (6,1 και 5,8 ρίχτερ), μικρότερης όμως έντασης απ’ αυτόν που ισοπέδωσε στις 12 του τρέχοντος μήνα τη Βρίσα (6,3 ρίχτερ), οι Κεφαλλονίτες τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασης των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.
Τα σπίτια που κρίθηκαν στην Κεφαλονιά κατεδαφιστέα λόγω των ζημιών που υπέστησαν το 2014, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, ήταν πάνω από 200, με την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) να πραγματοποιεί στο νησί περισσότερες από 3.000 αυτοψίες στους δευτεροβάθμιους ελέγχους, εκ των οποίων 1.266 έδειξαν «πράσινα» και 1.321 μη κατοικήσιμα κτήρια.
Γι’ αυτές τις ζημιές το κράτος είχε ανακοινώσει λίγο καιρό μετά τον σεισμό ακριβώς τα ίδια μέτρα που εξήγγειλε πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης στη Λέσβο. Ωστόσο, η βοήθεια του κράτους για τη στήριξη της Κεφαλονιάς μετρήθηκε στο μεσοδιάστημα και σε αριθμούς, αφού υπολογίστηκε το ποσό των 16 εκατ. ευρώ ως εκείνο που επρόκειτο να δοθεί για επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης σε συγγενικά πρόσωπα ή ξενοδοχειακής φιλοξενίας ενώ είχε ανακοινωθεί και πρόγραμμα πιστωτικών διευκολύνσεων για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, το οποίο ανήλθε σε 47 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτήρια.
Με δεδομένο ότι 300 περίπου σπίτια ισοπεδώθηκαν μόνο στη Βρίσα, με τους τεχνικούς ελέγχους να έχουν (υπο)δείξει πάνω από 1.200 κτίσματα ως «ακατοίκητα» στο νησί, αντιλαμβάνεται κανείς πως η ζημιά του σεισμού στη Λέσβο είναι αρκετά κοντά σε εκείνη του νησιού του Ιονίου. Ωστόσο, τα στοιχεία των ζημιών της Κεφαλονιάς δείχνουν πως πολύ μεγάλες ζημιές είχαν υποστεί και οι δημόσιες υποδομές του νησιού (δρόμοι, σχολεία κ.λπ.), με τη Λέσβο να περνάει σχετικά «αλώβητη» το θέμα των υποδομών της, με μοναδική εξαίρεση τα σχολεία της, 17 εκ των οποίων (μέχρι στιγμής) χρήζουν άμεσων επισκευών και πριν φυσικά τον Σεπτέμβρη, αλλά να μετρά τις μεγάλες της απώλειες στην περιουσία των πολιτών της.
Κατεδαφίσεις ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό!
Σε κάθε περίπτωση, ο σεισμός της Κεφαλονιάς μοιάζει πάρα πολύ με τον σεισμό της Λέσβου και είναι σαφές πως σήμερα που η Λέσβος έχει μπει πια στη δική της μετά σεισμόν εποχή, με στόχο να γιατρέψει τις πληγές της, έχει αξία να κοιτάξει κανείς το τι έγινε (και δεν έγινε) στην Κεφαλονιά τόσο εκ μέρους τους κράτους όσο και εκ μέρους της αυτοδιοίκησης.
Ειδικά σε περιπτώσεις που έχουν μείνει ως σήμερα αδιευκρίνιστες, όπως για παράδειγμα εκείνη που αφορά στις κατεδαφίσεις κτηρίων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που ακολούθησε του σεισμού ο δήμος ανέλαβε (μέσω εργολαβιών) να προβεί στην άρση επικινδυνότητας των κτηρίων που υπέδειξαν οι πρωτοβάθμιες αυτοψίες, χωρίς όμως να έχει πάρει κάποια συγκεκριμένη οδηγία ή διαβεβαίωση για το πώς θα προχωρήσει στις κατεδαφίσεις. Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών στη γνωστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πριν από μία εβδομάδα δεν δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου για τις κατεδαφίσεις, αφήνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ να εννοηθεί πως το κόστος των κατεδαφίσεων θα το επωμιστούν οι πολίτες.
Ανατρέχοντας τώρα στην περίπτωση της Κεφαλονιάς μέσω των ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, διαπιστώνει κανείς πως το ζήτημα των κατεδαφίσεων διευθετήθηκε… ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό, μετά μάλιστα από παρέμβαση του σημερινού υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Αλλά, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε χθες σε στελέχη της δημοτικής αρχής της Λέσβου ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, οι κατεδαφίσεις έστω και μεγάλη καθυστέρηση έγιναν με κάλυψη του κόστους από το κράτος… Κάτι προφανώς που θα πρέπει να απαιτηθεί και για εδώ, στη Λέσβο, πολύ περισσότερο για την περίπτωση της Βρίσας που είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός και, όπως έχει λεχθεί και από τα πιο επίσημα χείλη, θα υπάρξει πρόσθετη εργασία για την περισυλλογή των δομικών υλικών που πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθούν κατά την ανοικοδόμηση του οικισμού.
Σήμερα η τελευταία ημέρα φιλοξενίας!
Τον μεγαλύτερο προβληματισμό ωστόσο από τα ρεπορτάζ για τη μετά σεισμόν εποχή της Κεφαλονιάς βγάζει η υπόθεση καταβολής των επιδοτήσεων, ειδικά του ενοικίου, του οποίου η χρηματοδότηση σταμάτησε στις αρχές του 2015 και έκανε -σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής- μέχρι και οκτώ μήνες για να ενεργοποιηθεί ξανά!
Δεδομένου λοιπόν πως σήμερα είναι ουσιαστικά η τελευταία ημέρα που οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και καταλύματα με έξοδα του Δήμου Λέσβου, έρχεται η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τους ίδιους αλλά και για την κυβέρνηση, αφού υποτίθεται πως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα (βάσει των όσων είπε ο κ. Σπίρτζης στην τελευταία επίσκεψή του στο νησί) θα είχαν υπογραφεί οι δύο Κ(οινές)Υ(πουργικές)Α(ποφάσεις) που θα ενεργοποιούσαν το επίδομα ενοικίου, αλλά μέχρι και χθες αργά το απόγευμα δεν είχε καταγραφεί κάποια εξέλιξη…
Σε αυτό το πρώτο (πολύ) σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται και ενδεχομένως να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά από αύριο θα πρέπει να προστεθούν και οι πρώτες καταγγελίες σεισμόπληκτων που ισχυρίζονται πως κάποιοι ξενοδόχοι δεν ανανεώνουν τη σύμβαση φιλοξενίας εάν δεν λάβουν αρμόδια διαβεβαίωση από το κράτος πως αναλαμβάνει τα έξοδα από τον Ιούλιο και μετά…
Πηγή: emprosnet.gr