Ο Δεκαπενταύγουστος στην Κεφαλονιά και σε ελληνικά νησιά (Ελληνικά Επίκαιρα, 1961)
Εκκλησία
13/08/2019 | 14:18

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Δείτε στην ταινία Επικαίρων πώς γιόρταζαν τον Δεκαπενταύγουστο 58 χρόνια πριν, στην Πάρο, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στην Ζάκυνθο και στην Τήνο.

ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Στο 1961 μας ταξιδεύει η ταινία Επικαίρων, που είναι αφιερωμένη στη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Πρώτος σταθμός η Πάρος, όπου παρακολουθούμε τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Εκατονταπυλιανή. Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει τον ιερό ναό, προκειμένου να παρακολουθήσει τη λειτουργία, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται η λιτάνευση της εικόνας της Θεοτόκου στους δρόμους της Παροικιάς.

Στην Κέρκυρα η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου παίρνει το ιδιότυπο «χρώμα» του νησιού. Επίσημοι και πλήθος πιστών παρακολουθούν τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η ίδια ατμόσφαιρα επικρατεί και στην Κεφαλονιά. Οι επίσημοι, που έχουν καταφθάσει στο νησί και ο κόσμος παρακολουθούν τη λιτάνευση της εικόνας της Θεοτόκου, ενώ κατά μήκος της διαδρομής πιστοί ξαπλώνουν στο δρόμο, περιμένοντας να περάσει η εικόνα από πάνω τους.

Στη Ζάκυνθο, ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου, πραγματοποιείται η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου. Οι κάτοικοι, οι επίσημοι, αλλά και οι παραθεριστές που βρίσκονται εκείνες τις μέρες στο νησί, συμμετέχουν στη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού.

Τέλος, ο φακός των Επικαίρων μας ταξιδεύει στην Τήνο, στο ναό της Ευαγγελίστριας. Η εικόνα της Θεοτόκου, που υπάρχει εκεί, βρέθηκε το 1821. Κάθε χρόνο, το Δεκαπενταύγουστο, πραγματοποιείται η λιτάνευση της, η οποία ξεκινά από το ναό της Ευαγγελίστριας, με πλήθος πιστών και επισήμων να τη συνοδεύουν σε όλη τη διαδρομή.

Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών

Πηγή: ert.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer