Ο Απρίλιος στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη: Σπουδαια εκθέματα, διαλέξεις και νέες προσκτήσεις
Πολιτισμός
03/04/2024 | 07:54

ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Το Έκθεμα του Απριλίου 2024 παρουσιάζεται από τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρο Πετράτο. Πρόκειται για ένα Ατομικό Βιβλιάριο Μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενημερώνουν ότι ομιλήτρια στη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση του Απριλίου 2024 θα είναι η κεφαλονίτικης καταγωγής Άννα Φωκά, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Σουηδίας, όπου διευθύνει το Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών (Centre for Digital Humanities at Uppsala University). Ο τίτλος της ομιλίας θα είναι: «Χαρτογραφώντας την “Περιήγηση της Ελλάδος” του Παυσανία με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας».

Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το χρόνο και τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ Ή ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΙΚΙΩΝ;»

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει στο Μουσείο Ληξουρίου, το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, 6 μ.μ., ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα «Κράτος Δικαίου ή Κράτος Αδικιών;», στην οποία θα μιλήσουν οι νομικοί:
Σταύρος Αντύπας: «Κράτος Δικαίου και Σύνταγμα: αποδείξεις μιας στοχευμένης διολίσθησης»,
Γεράσιμος Γαβριελάτος: «Ποινικό Δίκαιο και περί δικαίου αίσθημα»,
Λευτέρης Κρητικός: «Ιδιωτικό χρέος – Κόκκινα δάνεια»,
Γιάννης Λυκούδης: «Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και η εκτός σχεδίου δόμηση».

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση (διευκρινιστικές ερωτήσεις, σύντομες παρεμβάσεις).

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 12, 13 ΚΑΙ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για το Επιστημονικό Συνέδριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, το οποίο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την ΠΙΝ-Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης με θέμα «Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: παρελθόν – παρόν – μέλλον» στο Μουσείο Ληξουρίου στις 12, 13 και 14 Απριλίου και είναι ανοιχτό στους συμπολίτες μας, τους οποίους καλούμε να το παρακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, το Συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά (θα γνωστοποιήσουμε το σύνδεσμο).

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στον ίδιο χώρο του Μουσείου θα λειτουργήσουν Έκθεση παλαιών βιβλίων και Έκθεση αρχειακού υλικού, ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου θα πλαισιωθούν και από δύο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ελεύθερες κι αυτές στο κοινό: το Σάββατο το βράδυ, 13 Απριλίου, η Παρέα των Κανταδόρων από τη Λειβαθώ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βασίλη Καλογηρά θα τραγουδήσει όμορφες καντάδες, και την Κυριακή το βράδυ, 14 Απριλίου, ζευγάρια χορευτών/τριών του Χορευτικού Σχήματος «Φιοριτούρα» του Δήμου Ληξουρίου θα χορέψουν αστικούς χορούς με τη συνοδεία βιολιού από τον Λαμπρογιάννη Πεφάνη και κιθάρας από τον Παντελή Σκιαδαρέση.

ΤΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη έχει καλέσει το Χαροκόπειο Εργαστήριο Αργοστολίου να παρουσιάσει Έκθεση των δημιουργημάτων του στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου. Στα εγκαίνια της Έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Απριλίου, θα μιλήσει κ. Στάμω Σκλαβουνάκη, Έφορος της Επιτροπής Κυριών του Χαρακοπείου Εργαστηρίου. Η Έκθεση θα λειτουργήσει από τις 20 έως τις 27 Απριλίου. Θα ανακοινωθεί το ακριβές ωράριο λειτουργίας της.

ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23 Απριλίου) η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου Γιορτή Βιβλίου 2024 – Αφιέρωμα στο Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο, το Σάββατο, 27 Απριλίου, το απόγευμα. Θα μιλήσουν η φιλόλογος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη και η φιλόλογος Φοίβη Ρίζου.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΤΗΣΕΙΣ

Παραλάβαμε πρόσφατα σπουδαίο βιβλιακό και αρχειακό υλικό από τους Μάκη και Αγγελική Κουρή, τους οποίους και δημόσια ευχαριστούμε. Ανάμεσα σε αυτό ξεχωρίζουμε σπάνιες εκδόσεις κεφαλονίτικου περιεχομένου, αρκετά τεύχη του περιοδικού «Κεφαλονιά και Ιθάκη» και «Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος» καθώς και δεμένα φύλλα της εφημερίδας «Η Φωνή της Κεφαλονιάς» και συγκεκριμένα: φ. 1 (21-4-1958) έως φ. 228 (31-3-1962), φ. 690 (3-1-1964) έως φ. 949 (31-12-1964), φ. 950 (1-1-1965) έως φ. 1244 (31-12-1965), φ. 1245 (1-1-1966) έως φ. 1533 (31-12-1966), και περίοδος Β΄ φ. 1 (14-4-1979 έως φ. 125 (23-12-1981), φ. 126 (30-1-1982) έως φ. 162 (24-12-1982).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες
–στη Μεταφορική Εταιρεία «Λυκούδης» για τη δωρεά δεκάδων κιβωτίων βιβλίων από την Αθήνα στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι,
–στον καλό φίλο της Βιβλιοθήκης μας Σαράντη Βασσάλα, ο οποίος για άλλη μια φορά μας πρόσφερε λύση κατασκευαστική για πρόβλημα καθημερινότητας στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer