Ο Άγγελος Ανδρεάτος μιλά για τη «Νέα Γενιά Κανταδόρων»: Θέλουμε να κάνουμε πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει
Πολιτισμός
08/08/2017 | 08:47

Συνέντευξη του ταλαντούχου ερμηνευτή της “Νέας Γενιάς Κανταδόρων” της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, Άγγελου Ανδρεάτου, στην αρχισυντάκτρια του περιοδικού myEptanisa, με αφορμή τις προγραμματισμένες συναυλίες σε Κεφαλονιά και Λευκάδα τον Αύγουστο του 2017.

Η «Νέα Γενιά Κανταδόρων» της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, είναι το νέο μουσικό σύνολο που ήρθε για να ξυπνήσει θύμισες αλλά και να ξανασυστήσει την αγαπημένη μουσική κληρονομιά του Ιονίου, σε όσους αγαπούν το καλό ελληνικό τραγούδι. Ο Άγγελος Ανδρεάτος, καλλιτέχνης γνωστός στο ευρύτερο μουσικό κοινό τόσο από τις δισκογραφικές του δουλειές όσο και από τις live εμφανίσεις του σε μεγάλες πίστες της αθηναϊκής μουσικής σκηνής, μας αφηγείται πώς ξεκίνησαν όλα.

Άγγελος Ανδρεάτος

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη «Νέα γενιά Κανταδόρων»;

«Πριν μερικά χρόνια, γνώρισα τον Σαράντη Αλιβιζάτο –καταξιωμένο μουσικό με συνεργασίες σε σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού- και ξεκινήσαμε να γράφουμε τραγούδια (εγώ γράφω τη μουσική). Κάποια στιγμή βγήκε μια μελωδία καντάδας. Τότε ήταν, που ο Σαράντης Αλιβιζάτος μου είπε «αυτό μου αρέσει πάρα πολύ» και σκέφτηκε πώς θα μπορούσαμε να γράψουμε νέες καντάδες. Για τρία-τέσσερα χρόνια περίπου, βρισκόμασταν συνέχεια, με παρέες, με φίλους – γιατί η καντάδα βγαίνει με παρέα. Πηγαίναμε σε ένα καφενείο εκεί στα Βλαχάτα στην Κεφαλονιά και καθόμασταν με την κιθάρα, ο Σαράντης με το τετράδιο και γράφαμε καντάδες. Πεταγόντουσαν παππούδες, νέα παιδιά και συμπληρώνανε πράγματα. Αυτά τα κράτησα στο συρτάρι για κάποιο διάστημα και σκέφτηκα κάποια στιγμή ότι θέλω να τα ηχογραφήσω, να τα βγάλω προς τα έξω, να τα μάθει ο κόσμος».

Κάπου εκεί γίνεται η επαφή με την Πρόεδρο της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, Ελένη Κονοφάου.

«Στην πορεία γνωρίζω την Ελένη Κονοφάου. Της λέω την ιδέα μου, τα ακούει πάρα πολύ προχειροφτιαγμένα στο κινητό μου και ενθουσιάζεται. Αμέσως εκτιμά ότι αυτά που ακούει είναι εξαιρετικά, όχι μόνο στιχουργικά αλλά μουσικά και ερμηνευτικά. «Άγγελε, μόλις τα τελειοποιήσεις ξεκινάμε συνεργασία με τα μουσικά σύνολα της Ε.Ε.Ε. Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστεί το Δ.Σ. Το παλιό ανταμώνει το καινούργο….Νέα Γενιά Κανταδόρων!!!». Τότε έρχομαι σε επαφή με τον Λάμπρο Ανυφαντή. Ο Λάμπρος ήταν ένα παιδί που έχει παίξει μαντολίνο με τον Παναγή Μπαρμπάτη στα μουσικά σύνολα της Ε.Ε.Ε., παίζει με τους αδελφούς Καραβιώτη και είναι ένας πολύ καλός μουσικός, που έχει τη στόφα μαέστρου. Ανέλαβε εκείνος όλες τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών και βρήκε τα πρόσωπα που μπορούν να πλαισιώσουν στο στούντιο αυτό που πρόκειται να κάνουμε. Βρήκε στην κιθάρα τον Διονύση τον Πομόνη. Φωνητικά έχει κάνει η Ολγιάνα η Πανίτσα. Σε όλα τα τραγούδια η μουσική είναι δική μου και οι στίχοι του Σαράντη Αλιβιζάτου εκτός από ένα που είναι ενός άλλου Κεφαλλονίτη, του Μάκη του Πολάκη».

Από αριστέρα: Σπύρος Κωστής, Διονύσης Πομόνης,Λάμπρος Ανυφαντής, Ματούλα Φιοράτου, Κώστας Πανταζάτος. Πρώτο Πλάνο: Άγγελος Ανδρεάτος

Έχουμε μια σύμπραξη με έντονο το Κεφαλλονίτικο στοιχείο λοιπόν;

«Επτανησιακή σύμπραξη θα έλεγα. Ο κιθαρίστας είναι Ζακυνθινός, το μαντολίνο και ο ενορχηστρωτής είναι Λευκαδίτης, στο ακορντεόν είναι Ζακυνθινός. Η Πρόεδρος της Ένωσης είναι Κερκυραία ως γνωστόν. Είναι ως επί το πλείστον φίλοι από τα Επτάνησα».

Στην πορεία όλο και περισσότεροι άνθρωποι συντάχθηκαν στην προσπάθεια.

«Στη πορεία έγινε η γνωριμία μου με τον Λάμπρο. Ο Λάμπρος πρότεινε τους ανθρώπους που πίστευε για αυτό που θέλαμε να κάνουμε, τον Σπύρο Κωστή και τον Διονύση Πομόνη. Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. το αποδέχτηκανί και η ιδέα ήταν αυτό το σύνολο να βαφτιστεί Παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Νέα γενιά κανταδόρων της Ε.Ε.Ε.» και να ενταχθεί στα μουσικά σύνολα της Ε.Ε.Ε.». Έτσι και έγινε. Το σύνολο σταθερά αποτελούν οι Λάμπρος Ανυφαντής, ο Διονύσης Πομόνης, ο Σπύρος Κωστής και εγώ στην ερμηνεία. Στο συναυλιακό κομμάτι θα πλαισιώνεται από άλλες δύο γυναικείες φωνές και άλλα δύο μαντολίνα Κεφαλονίτες: τη Ματούλα Φιοράτου και τον Κώστα Πανταζάτο.»

Για σένα πώς ήταν αυτή η εμπειρία, αυτό το διαφορετικό βήμα στη μουσική σου πορεία;

Από μικρός ήμουν στις χορωδίες του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, είχα δάσκαλο κιθάρας τον Βασίλη τον Καλογηρά, δάσκαλο μαντολίνου τον Διονύση τον Παγουλάτο. Μικρός είχα βραβευτεί από την Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ , το 1998, για τη μουσική μου ενασχόληση με τα μουσικά δρώμενα της Κεφαλονιάς και είχα μεγάλη δραστηριότητα στο χορωδιακό κομμάτι. Στην πορεία, όταν κατέβηκα στην Αθήνα, έκανα μια στροφή, έφυγα από αυτό το χώρο και ξεκίνησα σε μεγάλες πίστες όπως είναι το Rex. Μετά μπήκα στη δισκογραφία. Ωστόσο, αυτή είναι στροφή στην πραγματικότητα για μένα. Δεν είναι κάτι που δεν το ξέρω. Όταν έχεις κάνει την πορεία σου ξαναγυρνάς στην πατρίδα, στις ρίζες. Το θεώρησα αναγκαίο να το προχωρήσω ….»

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη «Νέα Γενιά Κανταδόρων»;

«Στα μελλοντικά σχέδια μας, δεν είναι απλά να κυκλοφορήσουμε ένα cd με δέκα καντάδες και τέλος. Σκοπός είναι «Η Νέα Γενιά Κανταδόρων» να εξελιχθεί σαν εικόνα και στο ρεπερτόριο και στα live. Η «Καντάδα στο Μπαλκόνι της» π.χ. θα γίνει ένα πάρα πολύ ωραίο, καλογυρισμένο video clip που δεν έχει ξαναγίνει, με μια απίστευτη σκηνοθεσία και concept. Θα θυμίζει παλιά εποχή σε ένα πολύ ωραίο επτανησιακό καντούνι, σε κάποιο μπαλκόνι σε ένα από τα νησιά του Ιονίου. Θα γυριστεί σύμφωνα με τον τρόπο που γινόντουσαν παλιά οι καντάδες. Σχεδιάζουμε να κάνουμε πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει στο συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Να παντρευτεί το μοντέρνο με το παραδοσιακό τραγούδι, δίχως να πειραχτεί. Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι δεχόμαστε θετικά σχόλια για την «Καντάδα στο μπαλκόνι της» και πολύ περισσότερο που ακούγονται από ανθρώπους όχι μόνο της παλιάς γενιάς αλλά και από τους νεότερους.»

«Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναγνωριστεί η επτανησιακή μουσική στο ευρύ κοινό. Έως τώρα το έβλεπε σαν ένα τουριστικό προϊόν ανάμεσα σε άλλα είδη. Η καντάδα πρέπει να επικοινωνηθεί. Αν δοθεί η ευκαιρία και είμαστε λίγο τυχεροί και μέσα από αυτά τα τραγούδια, μέσω του youtube, περάσει στη νεολαία σαν ερωτικό τραγούδι, μπορεί να υπάρξει εξέλιξη. Θα αναγνωριστεί αλλά χρειάζεται χρόνο. Υπάρχει πείσμα, θέληση και ταλέντο».

Σε τι στάδιο είναι η ηχογράφηση;

«Δεν έχουν τελειώσει και τα δέκα κομμάτια, είναι ωστόσο σε τελικό στάδιο στο στούντιο. Αυτό που έχει κυκλοφορήσει είναι «Η καντάδα στο μπαλκόνι της». Τα υπόλοιπα θα βγουν από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη γιατί πρέπει σε κάποια κομμάτια να μπουν κανταδόροι από κάτω, για να τα γλυκάνουν. Tα τραγούδια διαφέρουν όλα μεταξύ τους. Θα προσπαθήσουμε να κυκλοφορήσει σε cd και να δημοσιοποιηθεί και άλλο ένα τραγούδι διαδικτυακά. Θα γίνουν όλα προσεκτικά. Τέσσερα χρόνια δουλεύουμε αυτή τη δουλειά. Το αντιμετωπίζουμε με αγάπη».

Τι θα ακούσουμε στις συναυλίες;

Θα γίνουν δύο συναυλίες σε Κεφαλονιά και Λευκάδα στις 12 και 13 Αυγούστου αντίστοιχα. Τι θα ακούσουμε από τη «Νέα γενιά κανταδόρων»;

Στις συναυλίες θα προστεθούν και κομμάτια που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη. Το κοινό θα ακούσει πέντε κομμάτια από τα δέκα που θα κυκλοφορήσουν. Εκτός από την «Καντάδα στο μπαλκόνι της» και το «Θα σου διαβάζω θάλασσα», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει για πρώτη φορά «Νυχτερινή μου αστραπή», «Άσε την τύχη», «Αφοπλισμός – Ειρήνη». «Θα παρουσιάσουμε ένα σκέλος με τις νέες καντάδες, ένα με παλιές και ένα σκέλος με τραγούδια υπέροχα που έχουν γράψει Επτανήσιοι και δεν το γνωρίζουν πολλοί διασκευασμένα για μαντολίνο, κιθάρα και ακορντεόν. Όπως είναι «Τον Αύγουστο που μου χρωστάς» αγαπημένο τραγούδι του αείμνηστου Διονύση Αποστολάτου, το «Κάτασπρε μικρές μου κρίνε» κ.α. Να πω ότι μέσα στα πλάνα μας είναι κάποια από αυτά τα τραγούδια να διασκευαστούν και να τα «γνωρίσουμε» εκ νέου στο κοινό. Ορισμένα δεν υπάρχουν καν στη δισκογραφία.»

Ο Άγγελος ο Ανδρεάτος, αναφερόμενος στις συναυλίες μας αποκάλυψε και τον τίτλο μιας ακόμη καντάδας που μας ταξιδεύει σε καλοκαίρια του Ιονίου, και που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
«Θα σου διαβάζω θάλασσα»
Ένα τραγούδι που ο ίδιος είναι βέβαιος ότι θα ξεχωρίσει. Περιμένουμε λοιπόν, η «Νέα Γενιά Κανταδόρων» να μας ταξιδέψει σε θάλασσες και καντούνια του Ιονίου. Πρώτος σταθμός οι δύο συναυλίες σε Κεφαλονιά και Λευκάδα…

Για το myEptanisa
Λυγερή Βικάτου

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ