Συνέντευξη σε Αρβανιτάκη και Κουλουμπή
Ο Αλέξανδρος Παντελειός για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κεφαλονιάς – Το ιστορικό και οι αντιδράσεις [Ηχητικό]
Πολιτική
28/11/2020 | 18:24

Το θέμα του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κεφαλονιάς ανέλυσε διεξοδικά ο επικεφαλής της παράταξης «Κεφαλονιά Νησί για όλους» στο Δήμο Αργοστολίου Αλέξανδρος Παντελειός, μιλώντας στην εκπομπή των Galaxian Ανδρέα Αρβανιτάκη και Γιάννα Κουλουμπή.

Ο κ. Παντελειός αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει ο Οργανισμός αυτός για το νησί, ο οποίος επί της ουσίας θα είναι, εφόσον υλοποιηθεί, μία Ανώνυμη Εταιρεία με Διοικητικό Συμβούλιο και μοναδικούς μετόχους τους Δήμους που θα συμμετάσχουν σε αυτόν. Αντικείμενό του θα είναι η διαδικασίες υλοποίησης μελετών και έργων, καθώς και η εξασφάλιση των σχετικών χρηματοδοτήσεων, τα οποία θα συνδράμουν στην ανάπτυξη των νησιών μας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

 

Το ιστορικό

Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων αναφορικά με το ότι η πρόταση, όπως αυτή εν τέλει εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Αργοστολίου, δεν ανήκε στο δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, ο κ. Παντελειός το επιβεβαίωσε. Πιο συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι η πρόταση που αρχικά έφερε ο κ. Μιχαλάτος ήταν ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος θα συμπεριελάμβανε τους δήμους Αργοστολίου και Ιθάκης και όχι της Σάμης και του Ληξουρίου. Ο κ. Παντελειός αντιπρότεινε να ψηφιστεί μία πρόταση ενός Οργανισμού που να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των Δήμων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και όχι μόνο των 2 εκ των 4.

Τελικά και μη διαθέτοντας την πλειοψηφία ο κ. Μιχαλάτος στο εν λόγω δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του κ. Παντελειού, η οποία και υπερψηφίστηκε με τη στήριξη της παράταξής του, ενώ το σύνολο των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης το καταψήφισε.

Στη συνέχεια η πρόταση αυτή πήγε στο δημοτικό συμβούλιο Ληξουρίου. Εκεί παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Γιώργος Κατσιβέλης στήριξε την πρόταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, το σύνολο της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανόμενου και του κ. Αραβαντινού, ο οποίος ανήκε στην παράταξη Μιχαλάτου επί ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, την καταψήφισε, μαζί με μέρος της δημοτικής ομάδας του κ. Κατσιβέλη, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να καταψηφιστεί και ο Δήμος Ληξουρίου να τεθεί εκτός.

Στη Σάμη το ζήτημα αυτό ήταν να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε.

Ο μόνος Δήμος που το υπερψήφισε εκτός του Αργοστολίου είναι αυτός της Ιθάκης.

 

Αντιδράσεις

Στα επιχειρήματα των αντιδράσεων αυτών που καταψήφισαν τον εν λόγω Οργανισμό στο Δήμο Αργοστολίου συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, το αμαρτωλό παρελθόν τέτοιου είδους Επιχειρήσεων, αλλά και η προχειρότητα με την οποία ήρθε το θέμα, όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» και τέως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ανουσάκης. Παράλληλα, αχρείαστο χαρακτήρισε τον Οργανισμό αυτό ο δημοτικός σύμβουλος και τέως δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες, μιλώντας στην ίδια εκπομπή. Την άποψή του αυτή στήριξε στο σύγχρονο τρόπο διοίκησης και των αρμοδιοτήτων και εργαλείων που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι Δήμοι, που μπορούν εύκολα να αναθέσουν έργα και μελέτες στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο.

Ακούστε το ηχητικό από τη σημερινή συνέντευξη:

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer