Ο Άγιος Σπυρίδωνας στα Κουρουκλάτα – Ένα εκκλησάκι μέσα σε σπηλιά [εικόνες]
de Facto
20/07/2021 | 17:48

Γράφει η Δέσποινα Χαρώνη

Το μπαλκόνι της Κεφαλονιάς όπως αποκαλείται το χωριό Κουρουκλάτα, έχει πολλές εμπειρίες να προσφέρει στους επισκέπτες του, αν και μέχρι σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Εκτός από την καταπληκτική θέα από την κεντρική πλατεία του χωριού όπου μπορείς να δεις Αργοστόλι και Ληξούρι να δεσπόζουν μονιασμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, εάν κατηφορίσεις προς τη θάλασσα θα συναντήσεις το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η χρονολογία δημιουργίας του χάνεται στο πέρασμα των αιώνων και λιγοστές πληροφορίες σώζονται μέχρι και σήμερα για την ιστορία του. Μέχρι και το 1953 δίπλα στο εκκλησάκι δέσποζε ένα διώροφο κτίριο το οποίο λειτουργούσε ως μοναστήρι και φιλοξενούσε καλόγριες. Δυστυχώς μετά το σεισμό δεν ξαναχτίστηκε. Για όσο διάστημα ζούσαν οι καλόγριες στο μοναστήρι ασχολούνταν με την παραγωγή οίνου, λαδιού και με την υφαντουργία καθώς καλλιεργούσαν τα χωράφια τα οποία υπήρχαν στην γύρω περιοχή. Ακόμη, διέθεταν ένα καΐκι με το οποίο μεταφέρονταν μέχρι το Ληξούρι όπου πωλούσαν τα προϊόντα τους.

Το εκκλησάκι είναι εξολοκλήρου μέσα στη σπηλιά και δίνει μια μοναδική αίσθηση σε όποιον το επισκέπτεται. Κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου τελείτε εσπερινός προς τιμήν της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα από τους χωριανούς.

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ