ΩΣ ΕΜΟΙ ΔΟΚΕΙ
Νίκος Παπαδάτος: Ο Παν. Καππάτος του Μητσοτάκη πρέπει να του κάνει τη «κορνίζα»!
Νίκος Παπαδάτος
05/07/2023 | 11:15

Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
συνταξιούχος τραπεζικός –
Οικονομολόγος

Σήμερα σας έχω πολλά και πικάντικα σχόλια μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στις πρόσφατες εκλογικές μάχες και διαμάχες.
Ξεκινάω λοιπόν:

 Πρέπει να του κάνει τη «κορνίζα» του Μητσοτάκη ο Παν. Καππάτος! Δύο τετραετίες, ίσον περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για τον βουλευτή Κεφαλονιάς – Ιθάκης! 10.000 ευρώ το μήνα χ 12 = 120.000 ευρώ το χρόνο. Επί 8 χρόνια… «Αυτά είναι λεφτά» που έλεγε και ο Γκιωνάκης!..

 Και κάτι ακόμα: μετά τους δύο αλλεπάλληλους εκλογικούς θριάμβους του Μητσοτάκη έχουμε κυριολεκτικά «Ενός ανδρός Αρχή»!

Μου επισημαίνει φανατικός αναγνώστης μου: «Τι γράφεις ότι ο Καππάτος αποδείχθηκε… Καππάτσος; Με τους ψήφους του Θεόφιλου βγήκε ξανά βουλευτής!».

Απάντηση δική μου: Δεν ξέρω αν βγήκε με τους ψήφους του Θεόφιλου ή του ξεΘεόφιλου! Ο Μακιαβέλι λέει πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. (Κατ’ άλλους η ακριβής μετάφραση της φράσης είναι: ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα). Αρα λοιπόν, σημασία στη πολιτική έχει το αποτέλεσμα! Αυτό μετράει! Ο Καππάτος βγήκε ξανά βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης!

 Ελεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Το Πολίτευμα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Όταν ένας εκ των δύο νοσεί, νοσεί το Πολίτευμα».

 Οθεν: μετά τα εκλογικά αποτελέσματα και τη συνακόλουθη παραίτηση Τσίπρα, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ηλίου φαεινότερον ότι νοσεί βαθύτατα…

 Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης: «ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο»!

 Οσο για την ελάσσονα αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα για το ΠΑΣΟΚ ένα θα σας γράψω: Άλλο ο λαοπρόβλητος Ανδρέας Παπανδρέου, που ξεκίνησε το Κίνημα με 12% (1974), το πήγε εν συνεχεία στο 25% (1977) και μετά από ένα μεγάλο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ το 1981 το οδήγησε στη Κυβέρνηση με 48%. Και άλλο ο Ανδρουλάκης. Ουδεμία σύγκριση! Μη τρελαθούμε…

 Πάμε παρακάτω: Τον Πικετί τον έχετε ακουστά; Ο Πικετί είναι διάσημος Γάλλος οικονομολόγος που έθεσε εδώ και καιρό το θεμελιώδες ερώτημα: «Γιατί η Αριστερά δεν ασκεί πλέον τόση γοητεία στα λαϊκά στρώματα;»

 Κατ’ επέκταση: “Γιατί τα αριστερά κόμματα, που ευαγγελίζονται την αναδιανομή του πλούτου κ.λπ. δεν επωφελούνται στις κάλπες από την αύξηση των ανισοτήτων σε δημοκρατικές χώρες που προκαλεί ο νεοφιλελευθερισμός τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες;» Και γιατί ενισχύονται τα δεξιά και ακροΔεξιά κόμματα αντί να ενισχύεται η Αριστερά;

 Η απάντηση είναι πολυσύνθετη και θα χρειαστεί να διαβάσετε το νέο βιβλίο του Πικετί «Πολιτικά Ρήγματα και Κοινωνικές Ανισότητες». Τουτέστιν, βράσε όρυζα!..

 «Η Telegraph αποθεώνει την Κεφαλονιά – Είναι No1 προορισμός στην Ελλάδα!» γράφει το e-kefalonia.

Όταν σας γράφω και σας ξαναγράφω ότι η Κεφαλονιά μας είναι το πιο ωραίο νησί στο κόσμο νομίζετε ότι γράφω έπεα πτερόεντα!

 Η «εισαγωγή» στη πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Λυκούδη («Ισχυρή Κεφαλονια») είναι όλα τα λεφτά: «Μόνοι γάρ τον τε μηδέν των δε (πολιτικών) μετέχοντα, ούκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν» (από τον Επιτάφιο του Περικλέους).
Που θα πει: “Είμαστε οι μόνοι, οι οποίοι, όποιον δεν μετέχει στα “κοινά” (πολιτική) δεν τον θεωρούμε απράγμονα, φιλήσυχο, αλλά άχρηστο πολίτη.”

 Και κάτι άλλο που μου άρεσε στη δήλωση Γιάννη Λυκούδη: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ο τόπος μας είμαστε εμείς»!

 Θόδωρος Γαλιατσάτος: το όνειρο για επάνοδο στην καρέκλα του Περιφερειάρχη θα αποδειχθεί όνειρο θερινής νυκτός! Αλλωστε, μία φορά πέφτει το λαχείο σε κάποιον!..

 Χρυσοχοϊδης: ο διαχρονικός υπουργός! Μέσα σε όλες τις «καταστάσεις»! Είτε κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ είτε η Ν.Δ. ο Χρυσοχοϊδης θα πάρει χαρτοφυλάκιο! Τώρα πως τα καταφέρνει, ο ίδιος και ένας Θεός ξέρει!..

 Γκαντέμηδες Νίκος Βαλλιανάτος και Σταύρος Σπαθής. «Μετακόμισαν» στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδού τα αποτελέσματα! 20 μονάδες κάτω από τη ΝουΔου!

 Με την ευκαιρία: κ. Βαλλιανάτε, απέσυρε τη μήνυση κατά του Ξενοφώντα! Εσύ, πας στα δικαστήρια έναν τοπικό δημοσιογράφο; Είναι δυνατόν; Στην πολιτική κ. πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, οι υπερβολές, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, είναι σύνηθες φαινόμενο…

 Ο φίλος μου ο Φαραντούρης δεν έκανε το μπαμ στις εκλογές (δεν εξελέγη βουλευτής) και τώρα είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ.

 Πάντως ΟΛΑ κατατείνουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει μέλλον πρέπει να αναδομηθεί εκ βάθρων. Αυτό σημαίνει ότι –συν τοις άλλοις – πρέπει να αποκτήσει –εδώ και τώρα – νέο Ηγέτη του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι «το τολμάν και το προοράν», όπως γράφει και ο μέγας Θουκυδίδης!

 Να τολμά δηλαδή να παίρνει σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή και να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Και επίσης να προβλέπει τις πολιτικές εξελίξεις όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο (γεωπολιτικοί συσχετισμοί κ.λπ.).

 Αλλωστε, όπως έλεγε και ο Αλκιβιάδης «Πολιτική εστί προβλέπειν»!

Γειά σας!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer