Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
συνταξιούχος τραπεζικός –
Οικονομολόγος
Δέκα καυτές – και διαχρονικές! αλήθειες είπε στην πρόσφατη ομιλία του στο Αργοστόλι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας τις οποίες και σταχυολόγησα:
“Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν δραματικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια στη χώρα μας”.
Παρέμβαση δική μου: Αυτό είναι κύριο χαρακτηριστικό του νεοφιλελευθερισμού και του άγριου καπιταλισμού.
«Δικαιοσύνη μάθετε οι ενοικούντες επί της γης». 2.000 χρόνια μετά και πόσο επίκαιρος είναι ο στίχος που ακούγεται στις εκκλησιές μας. Αυτό ήταν το ζητούμενο τότε και αυτό είναι το ζητούμενο και σήμερα στη χώρα μας” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παρεμβολή δική μου: «Στο ίδιο μήκος κύματος» και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Τζαβάρας που όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης έβαλε τα γέλια!
Αλλά να προσθέσω εδώ και τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Για να κυβερνήσω με Δικαιοσύνη στέγνωσα την ψυχή μου …»
«Το 99% του παραγόμενου πλούτου πηγαίνει στο 1% του πληθυσμού»!
Παρεμβολή δική μου: το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενοι πλούτου πάει στο 5% του πληθυσμού. Πρόκειται για τη λεγόμενη «διεύρυνση των ανισοτήτων». Αντί η «ψαλίδα» μεταξύ πλουσίων και φτωχών να μικραίνει σταδιακά (μέσω της φορολογίας, άσκηση σοβαρής κοινωνικής πολιτικής κ.λπ.) αυτή μεγαλώνει!
Χαρακτηριστική είναι εν προκειμένω και η πρόσφατη δήλωση του πρώην Καραμανλικού βουλευτή Σάββα Τσιτουρίδη στο Pronews πως «Η ετήσια φοροδιαφυγή του Μεγάλου Κεφαλαίου στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 30 δίς. ευρώ»!!!
«Βλέπουμε τη σημαντική πλειοψηφία των νοικοκυριών να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους λογαριασμούς ρεύματος, την ακριβότερη βενζίνη και τον εφιάλτη του σούπερ μάρκετ και οι 15 μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν ρεκόρ κερδοφορίας με κέρδη άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ η κάθε μία…».
Παρέμβαση δική μου: Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Η μεγάλη ακρίβεια έχει φέρει σε απελπισία τη μεσαία και τις κατώτερες τάξεις. Που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη συνεχώς να μειώνεται. Και είναι βέβαιο ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε πολιτικό επίπεδο, δηλ. στις εκλογές.
«Την ίδια ώρα, το 96% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να πλησιάσει την τράπεζα, και το 4% να δανείζεται και να ξαναδανείζεται »
Παρεμβολή δική μου:. Οι τράπεζες επανέρχονται σταδιακά στη νοοτροπία και την πρακτική της δεκαετία του ’50 και του ‘60 όταν δάνειζαν επιλεκτικά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και στην επαρχία μόνο στους κατά τόπους οικονομικούς παράγοντες. Οι επαγγελματίες κ.λπ. έπαιρναν δάνειο με «μέσον» και με το «σταγονόμετρο»!..
«Τα πρώτα δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης πηγαίνουν σε επιχειρήσεις μετρημένες στα δάκτυλα των δύο χεριών”.
Παρεμβολή δική μου: Δηλαδή, τα δις. πηγαίνουν στους «νταβατζήδες»! Οπως θα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Και στη συνέχεια στις ελβετικές τράπεζες…
Αντί να πηγαίνουν σε παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα που είναι το ζητούμενο αφού μόνο μέσω αυτών αυξάνεται ο πλούτος της χώρας.
«Εχει δημιουργηθεί ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας στους πολίτες τόσο σε σχέση με την εγκληματικότητα όσο και με το κοινωνικό κράτος. Τα νοσοκομεία της χώρας υπολειτουργούν.”
Παρέμβαση δική μου: Στην Αθήνα, στην Πλατεία Ομονοίας, δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις μετά της 8.οο το βράδυ . Η εγκληματικότητα στην πρωτεύουσα είναι στο Ζενίθ! Και όχι μόνο στη πρωτεύουσα. Οσο για τα νοσοκομεία όλοι ξέρουμε ότι είναι ο μεγάλος ασθενής…
Αναφερόμενος στο επιτελικό κράτος της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τελικά κατέληξε να έχει να γίνει ένα κράτος ρουσφετιού, πελατειακών σχέσεων, απευθείας αναθέσεων και ένα κράτος που φοβίζει τους πολίτες».
Παρέμβαση δική μου: Επιτελικό κράτος. Ποιο επιτελικό κράτος; Μην τρελαθούμε… Το επιτελικό κράτος, για να χρησιμοποιήσω μία Αριστοτελική φράση, είναι το «αεί ζητούμενο και το αεί απορούμενο» στη χώρα μας.
“Δείτε τι έκαναν με την εκτός σχεδίου δόμηση, που έφεραν νομοσχέδιο να προωθήσει την μικρή ιδιοκτησία σε λίγα χέρια και τώρα που προεκλογικά δεν μπορούν να το προχωρήσουν το παγώνουν”.
Παρέμβαση δική μου: Κι εδώ προχειρότητες,παλινωδίες και ασχετοσύνη… Το δυστύχημα των Τεμπών το αποδεικνύει περίτρανα.
“Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ήταν αυτές που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι συνήθως αλαζονικές κυβερνήσεις. Ο τόπος χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε μία προοδευτική προγραμματική βάση”.
Παρέμβαση δική μου: Ιδού η μεγάλη αλήθεια! Σε 25 περίπου κράτη της Ε.Ε. σήμερα υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Πρέπει επιτέλους να καλλιεργηθεί και στη χώρα μας η κουλτούρα των συνεργασιών. Διότι Προγραμματική Βάση και «Κουλτούρα Συνεργασίας» πάνε μαζί!
Γειά σας!
ΥΓ: Τι δεν είπε ο Αλ. Τσίπρας:
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////