Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 480 ασθενείς- Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα νέα στοιχεία για τον κοροναϊό στη χώρα μας, το απόγευμα της Τετάρτης.
«Σήμερα ανακοινώνουμε 3209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ των οποίων το 53.7% άνδρες.
4714 (5.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20917 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.»
Μειωμένα για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες τα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη
Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες μειώθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη, όμως οι θάνατοι στην περιφέρεια αυτή συνέχισαν να αυξάνονται, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Συνολικά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 60.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η Ευρώπη, η οποία είδε χθες, Τρίτη, τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων να ξεπερνά το όριο των 15 εκατομμυρίων, παραμένει η περιφέρεια που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, όπως υπογραμμίζει το ΑΜΠΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αριθμοί αυτοί αποτέλεσαν το 46% των νέων κρουσμάτων στον κόσμο και το 49% των θανάτων, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική επικαιροποίηση του οργανισμού.
Με 1,84 εκατομμύριο νέα κρούσματα, η πίεση παρέμεινε αυξημένη στην Ευρώπη, όμως ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως «την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, η περιοχή κατέγραψε πτώση 10% του αριθμού των εβδομαδιαίων κρουσμάτων κορονοϊού».
Περισσότεροι από 29.000 νεκροί καταγράφηκαν πάντως στην ευρωπαϊκή ήπειρο στη διάρκεια αυτής της περιόδου, δηλαδή αύξηση κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην αμερικανική ήπειρο, τη δεύτερη περιοχή που πλήττεται περισσότερο, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 40%, με πάνω από 1,45 εκατομμύριο νέα κρούσματα. Περισσότεροι από 19.100 άνθρωποι κατέληξαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
Η μόνη περιοχή που κατέγραψε μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων την περασμένη εβδομάδα ήταν η νοτιοανατολική Ασία.
Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι κατέληξαν και περισσότεροι από 55 εκατομμύρια μολύνθηκαν από τα τέλη της περυσινής χρονιάς που ο ιός εμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές.
Πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν κορονοϊό έχουν όσοι βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδα έλεγξαν 2.086 ανθρώπους για τις καθημερινές τους συνήθειες μέσα στην πανδημία ώστε να εκτιμήσουν τον παράγοντα κινδύνου κάθε δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Environmental Research», οι άνθρωποι που βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους διατρέχουν στατιστικά σημαντική πιθανότητα να κολλήσουν κορονοϊό.
Οι πιθανότητες να νοσήσουν αγγίζουν ακόμα και το 78% σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο, καταλήγουν στο άρθρο τους.
Η κατοχή γάτας ή άλλου κατοικίδιου ζώου δεν εμφάνισε απειλητικά νούμερα. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως το να ζεις με σκυλιά είναι ένας υψηλός παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από Covid-19», γράφουν χαρακτηριστικά.
Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν καθαρά «υψηλότερη μόλυνση των ιδιοκτητών σκύλων», οι επιστήμονες υποδεικνύουν πως το θέμα χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Για την ώρα δεν υπάρχει μελέτη που να καταλήγει αποφασιστικά για μετάδοση κορονοϊού από σκύλο στον άνθρωπο.
Υπάρχουν ωστόσο έρευνες που λένε ότι τα σκυλιά μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακουμπώντας μολυσμένα δημόσια σημεία και μεταφέροντάς τον έτσι μέσα στο σπίτι. Κάτι τέτοιο υποδεικνύει και η νέα μελέτη…