Νέα ονόματα… από τη Σκάλα ως το Πολυτεχνείο
Στηλη Αλατος
12/10/2026 | 08:00

Η Στήλη Άλατος ασχολείται σήμερα με την αγαπημένη συνήθεια της ονοματολογίας.

Ανεβασμένος στις… σκαλωσιές παραμένει ο Διονύσης Λυκούδης. «Χτίζει» τον συνδυασμό των «ΑΕΤΩΝ» για τον Δήμο Αργοστολίου και, αυτή την περίοδο τουλάχιστον, μονοπωλεί την προεκλογική δραστηριότητα στα δημοτικά θέματα.

Η Σκάλα δεν θα μπορούσε να λείπει από τον σχεδιασμό του.

Ο Μπάμπης Κουρκουμέλης ανακοινώθηκε ως το πρόσωπο που αναλαμβάνει τη συγκρότηση του Γραφείου Περιοχής Σκάλας του συνδυασμού. Γίνεται έτσι το πρόσωπο γύρω από το οποίο οι «ΑΕΤΟΙ» θα επιχειρήσουν να χτίσουν το ψηφοδέλτιό τους στην περιοχή.

Πόλος έλξης για πολιτική αλλαγή

Με «εφόδιο» τους 91 σταυρούς από τις εκλογές του 2023 ως υποψήφιος της Ισχυρής Κεφαλονιάς, ο Μπάμπης Κουρκουμέλης δεν είναι απλώς μια δυνατή προσθήκη στο ψηφοδέλτιο της Σκάλας για τους «ΑΕΤΟΥΣ».

Η ένταξή του ενισχύει και την εκτίμηση στην παράταξη ότι οι «ΑΕΤΟΙ» εξελίσσονται σε πόλο έλξης, όχι μόνο για τη μεγάλη πλειονότητα των στελεχών της Ισχυρής Κεφαλονιάς σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και γενικότερα για όσους επιδιώκουν πολιτική αλλαγή στον Δήμο Αργοστολίου.

Σε μια από τις σημαντικότερες κάλπες της περιφέρειας του Δήμου Αργοστολίου, αναμένουμε τώρα τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα.

Και αν τελικά στη Σκάλα θα έχουμε ντέρμπι ή καθαρό φαβορί.

Οι εθνικές εκλογές προηγούνται

Διεργασίες έχουν ξεκινήσει όμως και για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ως αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς ξεκινά αυτή τη στιγμή την κούρσα ο βουλευτής Παναγής Καππάτος.

Τόσο επειδή δεν διακρίνεται σήμερα κάποιο σαφές αντίπαλο δέος στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας όσο και επειδή, με τα σημερινά δεδομένα, η πρώτη θέση της ΝΔ δεν φαίνεται να απειλείται ούτε εθνικά ούτε τοπικά.

Ποιος η γάτα και ποιος το ποντίκι;

Σε ένα ιδιότυπο κρυφτό έχουν επιδοθεί γύρω από τα ψηφοδέλτια η Νέα Δημοκρατία και το ενδεχόμενο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.

Η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να μην ανοίξει από νωρίς όλα τα χαρτιά της και καθυστερεί την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της.

Γιατί αρκετοί από όσους μείνουν έξω από τα ψηφοδέλτιά της μπορεί το επόμενο λεπτό να αρχίσουν να κοιτούν προς την πλευρά Σαμαρά.

Από την άλλη, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την ίδρυση κόμματος, παρότι οι σχετικές διεργασίες φαίνεται να έχουν προχωρήσει.

Και εκεί υπάρχει επίσης λόγος αναμονής. Πρώτα να φανεί ποιοι θα βρεθούν εκτός Νέας Δημοκρατίας και μετά να συμπληρωθούν τα κομμάτια του παζλ.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι σαν της γάτας με το ποντίκι.

Ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση;

Υποψήφιοι χωρίς… κόμμα

Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, είναι σαφές ότι ο παλιός πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Βαγγέλης Ματσούκης, έχει ξεκινήσει άτυπα τη δραστηριότητά του ως υποψήφιος του Αντώνη Σαμαρά, με ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο.

Την ίδια ώρα ακούγονται δυνατά ονόματα και από το Ληξούρι.

Το σενάριο για κάθοδο του Παύλου Παπαδάτου στην Κεφαλονιά δεν συγκεντρώνει, με τα σημερινά δεδομένα, τις περισσότερες πιθανότητες.

Υπάρχει βέβαια μια μικρή λεπτομέρεια:

Κόμμα Σαμαρά ακόμα δεν υπάρχει.

 

Γυναικεία υπόθεση στο ΠΑΣΟΚ;

Μια φήμη από την Αθήνα ήρθε να ανακατέψει την τράπουλα και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που στην Κεφαλονιά κατεβαίνει με τον… αέρα του Νικόλα Φαραντούρη, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν θα βρίσκεται στο τοπικό ψηφοδέλτιο.

Η γνωστή και ως «φαρμακοποιός του Πολυτεχνείου», Μέλπω Λεκατσά, με καταγωγή από την Ιθάκη και έντονη αντιδικτατορική δράση, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, να εξετάζεται ως πιθανή υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ στη μονοεδρική μας.

Μια επιλογή που θα είχε και προφανή γεωγραφική σημασία, καθώς θα έδινε πιο διακριτή εκπροσώπηση στην Ιθάκη στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Μετά το πέρασμά της από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τον πολιτικό χώρο του Στέφανου Κασσελάκη, η Μέλπω Λεκατσά εμφανίζεται πλέον πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Με αυτή την πληροφορία αποκτά άλλο ενδιαφέρον και η παρουσία της τον Ιούλιο στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια στο Επιμελητήριο, με κεντρικό ομιλητή τον Νικόλα Φαραντούρη.

Με δεδομένο ότι έντονη πολιτική δραστηριότητα έχει αναπτύξει και η Εύα Φιλιππάτου, η τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη αποκτά πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Και ίσως τελικά αποδειχθεί… γυναικεία υπόθεση.

 

Πυρήνας αντί για υποψηφιότητες

Αντίθετα, ανδρική υπόθεση φαίνεται ότι είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ο τοπικός πυρήνας στήριξης της Μαρίας Καρυστιανού.

Εδώ δεν μιλάμε ακόμη για υποψηφίους, αλλά για προσωρινή συντονιστική επιτροπή.

Η τριανδρία Γεράσιμου Φραντζιού, Βασίλη Λορεντζάτου και Γαβριήλ Ρασσιά φαίνεται ότι αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη οργανωτική παρουσία του εγχειρήματος στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Οι ζυμώσεις συνεχίζονται, τα ονόματα αυξάνονται και η Στήλη Άλατος θα έχει τα ραντάρ της ανοιχτά.

Γιατί μέχρι να στηθούν κάλπες, έχουμε να ακούσουμε ακόμα… πολλά ονόματα.

att.4KOT5LZ7CAidk2eTNvsf9qGviBtjc0kePqZsc1h8tP8
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ