Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι πλέον η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ήταν και χθες πολύ υψηλός, ενώ στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας η τάση είναι αυξητική.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι πλέον η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ήταν και χθες πολύ υψηλός, ενώ στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας η τάση είναι αυξητική. Η εικόνα αυτή αναμένεται να φέρει και νέα μέτρα –επιπλέον της απαγόρευσης των ορθίων στα κέντρα διασκέδασης που ισχύει από σήμερα–, στοχευμένα σε περιοχές όπου παρατηρείται ανησυχητική αύξηση του επιδημικού φορτίου, όπως σε Κρήτη και Μύκονο, αλλά και σε δραστηριότητες που, όπως έχει φανεί από την ιχνηλάτηση, σχετίζονται με τη διασπορά του ιού. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται και αναμένεται να συζητηθούν και σήμερα κατά τη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι και η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 1.820 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας ανέρχεται σε 430.960.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί 12.763 θύματα της νόσου. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 159, ενώ χθες έγιναν 59 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 45 ασθενείς. Το ποσοστό κάλυψης των κλινών COVID των νοσοκομείων ήταν προχθές 9,1% και των κλινών ΜΕΘ COVID 31,25%.
Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς, που αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών με μια ενδεχόμενη επικράτηση της πιο μολυσματικής παραλλαγής «Δ» (ινδικό στέλεχος) του SARS-CoV-2, τη στιγμή μάλιστα που το ποσοστό των ανεμβολίαστων –ειδικά μεταξύ των πιο «δραστήριων» νέων– παραμένει υψηλό.
Ηδη, σύμφωνα με έρευνα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, η παραλλαγή «Δ» είναι πλέον ανιχνεύσιμη στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης με αυξητική τάση εμφάνισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που παρουσίασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τις αρχές Ιουνίου το ινδικό στέλεχος «Δέλτα» άρχισε να ανιχνεύεται από τους ελέγχους της ομάδας σε πολύ χαμηλό επίπεδο, που όμως στις πιο πρόσφατες αναλύσεις δειγμάτων, της περιόδου από 18 έως 24 Ιουνίου, παρουσιάζει σημαντική αυξητική δυναμική.
Πάντως, από τις αρχές Φεβρουαρίου έως και αυτή την περίοδο, στα λύματα της Θεσσαλονίκης σχεδόν καθολική παραμένει η επικράτηση της παραλλαγής «Α» (βρετανικό στέλεχος). Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, «με το επερχόμενο κύμα της πανδημίας λόγω του ινδικού στελέχους, όπου η πλειονότητα των μολύνσεων ενδεχομένως θα αφορά σε ασυμπτωματικούς νέους ανθρώπους, η αξία της μελέτης μας στα λύματα έχει μεγάλη σημασία, καθώς, για να λάβει τα κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα προστασίας, η πολιτεία θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της αξιόπιστα στοιχεία για το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο για αυτούς που εμφάνισαν συμπτώματα».
Νέα μέτρα από σήμερα
Σημειώνεται ότι η ραγδαία αύξηση των νέων διαγνώσεων της COVID-19 φέρνει από σήμερα επιστροφή σε ένα πιο αυστηρό καθεστώς λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, με πελάτες που δεν θα επιτρέπεται να είναι όρθιοι, αλλά και «λουκέτα» από την πρώτη παράβαση.
Ειδικότερα, όλοι οι χώροι εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθημένους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Οσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. η πρώτη παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ και σφράγιση από την επομένη, διάρκειας επτά ημερών. Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ και θα κλείνουν επίσης για επτά ημέρες.
Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο είναι ενιαίο στις 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ισχύει για 15 ημέρες, ενώ σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβάλλονται ακόμα και μέρες μετά την παράβαση, με βάση υλικό από το οποίο αυτή θα εντοπίζεται (π.χ. φωτογραφίες ή βίντεο σε social media).
Πηγή: kathimerini.gr