Νέα μέτρα: Ανήσυχοι οι εστιάτορες – «Οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι δε θα γεμίσουν τα καταστήματα μόνο με εμβολιασμένους»
Κοινωνία
15/07/2021 | 10:08
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Κουράση, οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι δε θα καταφέρουν να γεμίσουν τους κλειστούς χώρους μόνο με εμβολιασμένους

Έντονη αβεβαιότητα και τεράστια ανησυχία επικρατεί μεταξύ των επιχειρηματιών εστίασης και διασκέδασης, μετά την εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για παρουσία μόνο εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης, οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι δε θα καταφέρουν να γεμίσουν τους κλειστούς χώρους μόνο με εμβολιασμένους, αφού οι ρυθμοί των εμβολιασμών δεν κινούνται μέχρι στιγμής σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα στον κλάδο είναι πολύ μεγάλο, αφού σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, το 22% πανελληνίως, δε διαθέτει καθόλου εξωτερικούς χώρους ή διαθέτει κάποιον υποτυπώδη. 

Παράλληλα, ο κ. Κουράσης θεωρεί δεδομένο το αποτύπωμα της κατάστασης στους τζίρους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, με μείωση κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη του 30% που καταγράφεται από τις 3 Μαΐου που τα καταστήματα σήκωσαν ρολά.

«Η όλη κατάσταση αντιμετωπίζεται με μεγάλη αβεβαιότητα. Η ανησυχία μεταξύ των συναδέλφων είναι διάχυτη. Σε πολύ δύσκολη θέση είναι το 22% των επιχειρηματιών, των οποίων τα καταστήματα δε διαθέτουν καθόλου εξωτερικούς χώρους. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι δε θα γεμίσουν τα καταστήματά τους μόνο με εμβολιασμένους. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η πληρότητα θα μπορεί να φτάνει στο 85%, η οποία μπορεί να πέσει και στο 60% με τις αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα σε πολλές επιχειρήσεις, είναι και το ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος διασκέδασης που ξέραμε, αφού στα κέντρα διασκέδασης απαγορεύονται ο χορός και οι όρθιοι πελάτες. Ευελπιστούμε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων», τονίζει ο κ. Κουράσης.

Μεγαλύτερο πρόβλημα σε καφέ και εστιατόρια

Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα για τα καφέ και τα εστιατόριαενώ αναφορικά με τα κέντρα διασκέδασης, υποστηρίζει ότι αυτά θα έχουν μια σχετικά καλύτερη πορεία, διότι πρόκειται για μία μορφή διασκέδασης, η οποία έχει λείψει πάρα πολύ από τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τους τζίρους, εκτιμάει ότι θα είναι πολύ χαμηλοί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες δε θα μπορέσουν να βγάλουν τις δαπάνες. Ήδη το πρόβλημα είναι αισθητό, αφού κατά μέσο όρο οι τζίροι σήμερα είναι χαμηλότεροι κατά 30%.

Μέτρα στήριξης

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας, με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωπες πολλές επιχειρήσεις, εξαιτίας των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ζητάει μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, σε ό,τι αφορά τα ενοίκια που καταβάλουν για τα καταστήματά τους.

Ειδικότερα, η ομοσπονδία ζητάει να καλυφθεί κατά 100% το κόστος του ενοικίου για το μήνα Ιούλιο, τον οποίο, όπως υποστηρίζει, πολλές επιχειρήσεις ή δεν άνοιξαν καθόλου ή υπολειτουργούν και την κάλυψη κατά τουλάχιστον 40% των ενοικίων μέχρι το τέλος του χρόνου.

 Πηγή: ethnos.gr
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ