Μπουρμπουρέλια στον Άγιο Γεράσιμο στο Μανχάταν: Κεφαλονίτικο έθιμο με κατάνυξη και παράδοση [εικόνες]
 Ομογένεια
30/11/2024 | 15:00

Η πλησιέστερη Κυριακή με την γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου ήταν και παραμένει μια από τις αξιοσημείωτες γιορτές που διοργανώνει η Φιλόπτωχος Αδελφότητα του ιστορικού ναού του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν. Κι αυτό διότι αναβιώνουν τα «Μπουρμπουρέλια» ένα έθιμο της Κεφαλονιάς.

Οι Κεφαλονίτες με τους φίλους τους το πρωί της Κυριακής, 24ης Νοεμβρίου 2024, συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό και παρακολούθησαν με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας συγκεντρώθηκαν στην κοινοτική αίθουσα, όπου απόλαυσαν τα μπορμπουρέλια που είχαν μαγειρέψει οι κυρίες της Φιλοπτώχου.

Ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος και ο πρόεδρος της κοινότητας, Γεράσιμος Αθανασάτος καλωσόρισαν τους συνδαιτυμόνες και τους κάλεσαν την ερχόμενη Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου να παραστούν στην Θεία Λειτουργία και να υποδεχτούν με τις δέουσες τιμές τον περιφερειάρχη Ιονίων Νησων, κ. Ιωάννη Τρεπεκλή και την Αντιπεριφερειάρχη Απόδημου Ελληνισμού, Ελένη Παπαναστασάτου.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μπουμπουρέλια

Τα Μπουρμπουρέλια, είναι ένα έθιμο της Κεφαλονιάς που λαμβάνει χώρα στο μέσον της εποχής της σποράς και γι’ αυτό την Παναγία των Εισοδίων την αποκαλούν και Μεσοσπορίτισσα.

Σε ανάμνηση της Παναγίας παραδοσιακά οι νοικοκυρές μαγειρεύουν “μπουρμπουρέλια ” ή πολυσπόρια. Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύεται στην Κεφαλονιά την ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας ( 21 Νοεμβρίου).

Ένα μείγμα από διάφορους ντόπιους καρπούς, στάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια.

Αποτελεί συνέχεια της αρχαίας ελληνικής συνήθειας προσφοράς των καρπών στην Δήμητρα ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει μια καλή σοδειά!

Πηγή: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ