Τραγική η κατάσταση στο χώρο της υγείας
Μπαράζ ερωτήσεων στη βουλή για το νοσοκομείο στο Αργοστόλι -Και νέα ερώτηση του ΚΚΕ
Πολιτική
17/12/2020 | 14:49

Η τραγική κατάσταση στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Αργοστολίου λόγω της διαχρονικής υποστελέχωσης από Ιατρικό κυρίως προσωπικό, γίνεται πλέον ανυπόφορη και επικίνδυνη για τους κατοίκους, τους ασθενείς και το εναπομείναν Ιατρικό προσωπικό, που με αυτοθυσία δίνει καθημερινά τον καλύτερο εαυτό του.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και παραιτήσεων, το Γ.Ν. Νοσοκομείο Αργοστολίου, έχει απομείνει με ένα (1) Αναισθησιολόγο, με ένα (1) Γυναικολόγο, με ένα (1) Παθολόγο και με δύο (Καρδιολόγους) με 15θήμερη εφημερία έκαστος. Επίσης, λόγω έλλειψης προσωπικού, δε λειτουργεί καθημερινά στη δεύτερη βάρδια (14:00-22:00) – πλην Κυριακής- το ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου. Σημειώνεται ακόμη, ότι εκκρεμούν εν μέσω πανδημίας η στελέχωση και η λειτουργία της ΜΕΘ και της ψυχιατρικής κλινικής, αφού ήδη υπάρχει η ανάλογη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή (νέα πτέρυγα Βεργωτή).

Η παραπάνω κατάσταση, από τις 18 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, διαφαίνεται ακόμη χειρότερη, αφού πλέον και με βάση το γεγονός ότι ο μοναδικός Παθολόγος του Γ.Ν. Νοσοκομείου Αργοστολίου έχει δηλώσει παραίτηση, που έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο, το Νοσοκομείο θα μείνει χωρίς κανένα παθολόγο. Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται ότι όλος ο Νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης που εξυπηρετείται σε δευτεροβάθμιο επίπεδο από το Γ.Ν. Νοσοκομείο Αργοστολίου, δε θα καλύπτεται πλέον από παθολόγο γιατρό, ενώ η λειτουργία πλέον της παθολογικής κλινικής, η συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου και η ασφάλεια των ασθενών τίθενται σε κίνδυνο.

Η παραπάνω κατάσταση μέχρι σήμερα, επιβάλλει στο ιατρικό προσωπικό εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και μεγάλη επικινδυνότητα για το ίδιο αλλά και για τους ασθενείς. Η εμβόλιμη ολιγοήμερη συνδρομή επισκεπτών γιατρών γειτονικών περιοχών και νησιών δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο με το πρόβλημα. Επιβάλλει επίσης τις καθημερινές αεροδιακομιδές που και αυτές εξαρτώνται με τη σειρά τους από τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες.

Η πρόσκαιρη κάλυψη μέρους των χρόνιων αναγκών με διορισμούς επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού που μετά από την παρέλευση της κρίσης θα απολυθεί, υπολείπεται σήμερα του ούτως ή άλλως ανεπαρκούς οργανισμού του νοσοκομείου, πολύ δε περισσότερο, εάν απαιτηθεί να νοσηλευτούν στο Γ. Ν. Αργοστολίου, δεκάδες ή εκατοντάδες περιστατικά της πανδημίας.

Τα παραπάνω προβλήματα μαζί με μια σειρά άλλων (ελλείψεις αγροτικών Ιατρών, επισκευή και συντήρηση του Γ.Ν. Νοσοκομείου Αργοστολίου, υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ κ.α.), δημιουργούν πολύ αντίξοες και τραγικές συνθήκες για το προσωπικό υγείας και τους ασθενείς, που μάλιστα σε συνθήκες Πανδημίας, οξύνονται παραπέρα. Η μέχρι σήμερα διαχρονική και από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης Γ.Ν. Νοσοκομείου Αργοστολίου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, δεν αντιμετωπίσθηκε με προσλήψεις μόνιμου και επαρκούς ιατρικού προσωπικού, αλλά με διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού και εν τέλει με υποβάθμιση – μείωση της οργανικότητας των άλλων δομών υγείας του Νομού (Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και Κ.Υγείας).

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι ενέργειες θα κάνει ώστε:

  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να στελεχωθούν πλήρως το ΓΝΝ Αργοστολίου, το Μαντζαβινάτειο Ν. Ληξουρίου, τα Κ.Υ. Σάμης και Ιθάκης, τα Αγροτικά Ιατρεία, η Ψυχική Υγεία και το ΕΚΑΒ του Νομού και να μονιμοποιηθεί το προσωπικό που ήδη εργάζεται σε αυτές τις δομές με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Να λειτουργήσει η ΜΕΘ στο Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου, καθώς και η Ψυχιατρική κλινική.
  • Να υπάρξει αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού του 2014, με πλήρη θωράκιση των κτιρίων του ΓΝΝ στο Αργοστόλι και του Μαντζαβινάτειου στο Ληξούρι.

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ