Για ένα νέο διαγενεακό συμβόλαιο, «που πρέπει να υπογράψουμε με τους νέους», μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ανακοινώνοντας εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, με τέσσερις βασικού πυλώνες: ισότητα στις ευκαιρίες, ανοιχτή πρόσβαση στην παιδεία, εξωστρέφεια και διεύρυνση της συμμετοχής των νέων στην κοινωνική και πολιτική δράση.
Ως πρώτη πρωτοβουλία της κυβέρνηση ανακοίνωσε το «πρώτο ένσημο», ενώ προανήγγειλε αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ψηφιακή κάρτα νέων, αλλά και επιβράβευση… μέσω κινητού των εφήβων που εμβολιάστηκαν, καθώς και κατάργηση του φόρου γονικής παροχής για πολύ μεγάλο ποσό.
Απευθυνόμενος στους νέους που κάθονταν για συμβολικούς λόγους στην πρώτη σειρά, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα».
Πρώτο ένσημο
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, νέοι έως 29 ετών, χωρίς καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από το κράτος για 6 μήνες με 1.200 ευρώ.
Τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες για τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους και τα άλλα 600 ευρώ θα δίνονται απευθείας στους εργαζόμενους νέους.
«Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο. Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν».
«Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενίζεται για τους νέους, κάτω των 29 ετών, το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας, ενώ για τους εφήβους 15 έως 17 ετών, που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021, «θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν GB στο κινητό τους», προσέθεσε.
Επίσης, καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.
Τέλος, καταργείται από 1/1/2022 ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές, έως 800.000 ευρώ.
Αναλυτικά, τα μέτρα για τους νέους, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος 26 εκατ. ετησίως.
Πρώτο ένσημο: Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κοροναϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών, που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Δημοσιονομικό κόστος 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.
Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών, από 1η Ιανουαρίου 2022.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ (υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 από τους 20.000 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ θα ζουν σε άλλη πόλη και θα καλύπτουν τα εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια, ώστε να καταστούν δικαιούχοι). Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 5 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον οφέλη για τους νέους:
Εάν είναι νέος έως 29 ετών, με μηνιαίο λογαριασμό κινητής 50 ευρώ, θα έχει επιπλέον ετήσιο όφελος 90 ευρώ.
Εάν εργαστεί για πρώτη φορά, θα λάβει επιπλέον του μισθού του από το κράτος 600 ευρώ.
Εάν φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη πόλη, θα λάβει επιπλέον 1.000 ευρώ ετησίως στεγαστικό επίδομα.
Πλέον, μπορεί ο γονέας να κάνει γονική παροχή περιουσία ή χρήματα στο παιδί του, χωρίς κανέναν φόρο
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού