«Μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλές και επάλληλες προκλήσεις, όπως ο κορονοϊός και η απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων. Αναφέρθηκε μάλιστα και στη Μόρια, μιλώντας για «εκρηκτικό μείγμα από τη συνύπαρξη κορονοϊού με το μεταναστευτικό, κάτι που εν συνεχεία οδηγεί τυφλές αντιδράσεις». «Εδώ είμαι για τα δύσκολα και όλοι μαζί μπορούμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 6 μείζονες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά. 

  • 18 αεροσκάφη Rafale, με ταυτόχρονη αντικατάσταση των Μιράζ.
  • Το Π.Ν. εκκινεί τη διαδικασία για ένταξη στο στόλο του 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου. 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ. 4 ναυτικά ελικόπτερα Ρόμεο
  • Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο των τριών κλάδων: Αντιαρματικά, τορπίλες βαρέου τύπου.
  • Το δυναμικό των Ε.Δ. ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας. Και αναμορφώνουμε το πλαίσιο της θητείας.
  • Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής. Αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ για να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης
  • Ενίσχυση των Ε.Δ. σε επίπεδο ψηφιακής θωράκισης

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε εκ νέου στείλει μηνύματα στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα επιδιώκει τη ναρκοθέτηση σε όλη τη Μεσόγειο και απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. «Στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαραθέτει λογική και επιχειρήματα. Η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία και για τις όποιες διαφορές, το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να δώσει λύσεις.

12 πρωτοβουλίες για την οικονομία

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε παράλληλα ένα πλέγμα 12 πρωτοβουλιών για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και για την ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών για το 2021. Όφελος για εργαζόμενο 158 ευρώ σε ετήσια βάση και 300 ευρώ για την επιχείρηση
  2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει για ένα έτος, κατ’ αρχάς, για το 2021.
  3. Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες το κόστος εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, με μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας δεν θα μειώνονται. Π.χ. κέρδος 2882 ευρώ κέρδος στο εξάμηνο και για τις δύο πλευρές, για πρόσληψη έξι μηνών.
  4. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται και επεκτείνεται ως το τέλος του 2020, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, αλλά και για ξεναγούς και καλλιτέχνες.
  5. Αρχίζει ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα είναι 1,5 δις και θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές. Και τέταρτος κύκλος για τον Νοέμβριο ύψους 600 εκ. ευρώ.
  6. Μετά την παρέμβαση στις δαπάνες έρευνες και καινοτομίας, υπεραποσβέσεις ύψους 200 εκ. Ευρώ και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις από το 2021 ως το 2023. Ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο.
  7. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται (εφάπαξ) τα αναδρομικά ύψους 1,4 δις ευρώ, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκ. Ευρώ λόγω του νέου υπολογισμού των συντάξεων.
  8. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της χώρας π.χ. Καστελλόριζο, Γαύδος, Αϊ-Στράτης.
  9. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός, αναβάλλεται ως τον Απρίλιο η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλλεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
  10. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές, στους κινηματογράφους κ.ο.κ.
  11. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό ως το τέλος του 2020. Από το 2021 θα μπορούν να ενταχθούν στον νέο κώδικα για τη «Δεύτερη Ευκαιρία».
  12. Παρατείνονται για δύο ακόμα μήνες τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται σε 50 αντί για 100 ο αριθμός των ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται εποχικοί εργαζόμενοι.

Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας φτάνει τα 6,8 δις ευρώ. 

Οι 12 μεταρρυθμίσεις του επόμενου έτους

Ο πρωθυπουργός, ακόμα, αναφέρθηκε και σε 12 νέες μεταρρυθμιστικές κινήσεις που δρομολογούνται το αμέσως επόμενο διάστημα, εντός του επόμενου έτους.

«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αρκετές από τις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο σετ των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη.

  • Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
  • Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης
  • Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή Δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.
  • Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.
  • Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
  • Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.
  • Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
  • Τέλος, αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.
  • Και στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.

«Σήμερα πρωταγωνιστής είναι η Αυτοπεποίθηση των Ελλήνων: Tα δύο προγράμματα για την Άμυνα και την Οικονομία. Δύο γέφυρες, που θα περάσουν την πατρίδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά. Από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση. Και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας», είπε, εν κατακλείδι ο κ. Μητσοτάκης.