Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από το 1994, έχει ορίσει την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους ως την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, φροντίζοντας έτσι να επισημάνει την σημασία της ψυχικής υγείας ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και μέγιστο αγαθό για την ανθρώπινη ζωή και ευημερία, δίνοντας έμφαση κάθε χρόνο και σε διαφορετική πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας και πώς αλληλεπιδρά με την έννοια της ψυχικής υγείας. Για το 2024, επέλεξε να συνδέσει την ψυχική υγεία με τον τομέα της εργασίας.
Οι άνθρωποι παγκοσμίως αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς τους αλλά και το σύνολο της ζωής τους ευρισκόμενοι στον χώρο εργασίας τους, καθιστώντας έτσι τον επαγγελματικό τομέα έναν από τους βασικούς πυλώνες της ζωής του ατόμου. Το πώς το εργασιακό περιβάλλον είναι δομημένο και λειτουργεί είναι ικανό τόσο να ενισχύσει όσο και να προσβάλει τη ψυχική υγεία ενός ατόμου.
Πολλά άτομα, προκειμένου να βιοποριστούν και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες διαβίωσης, υποχρεώνονται να έρχονται αντιμέτωποι με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, παρενόχληση, έλλειψη μέτρων ασφαλείας, υπεραπασχόληση, περιστατικά βίας και εκφοβισμού, διακρίσεις, αποκλεισμό και στιγματισμό, μεταξύ άλλων. Τέτοιου τύπου εργασιακές συνθήκες επιδρούν στον ψυχισμό του ατόμου, οδηγώντας το να χάσει την αυτοπεποίθησή του και την παραγωγικότητά του, ενώ αυτά περιρρέουν και τους υπόλοιπους τομείς της ζωής του.
Αυτό είναι ακόμα πιο οδυνηρό για άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές αναπηρίες, τα οποία πολύ συχνά έχουν ήδη έναν επιβαρυμένο ψυχισμό. Οι διακρίσεις, ο στιγματισμός και η ελλιπής πληροφόρηση από μεριάς των εργοδοτών, σε συνδυασμό και με τυχόν φαινόμενα τα οποία αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, καθιστούν δύσκολη και σε μερικές περιπτώσεις απαγορευτική την εργασιακή ένταξη των ατόμων αυτών.
Η αξιοπρεπής και ασφαλής εργασία είναι λοιπόν μείζονος σημασίας, καθώς ένα ασφαλές περιβάλλον ενδυναμώνει το άτομο, το κάνει μέρος μιας κοινότητας και το ενισχύει στο να μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής. Ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και θεραπευτικά για κάποιον με προβλήματα ψυχικής υγείας, αφού συμβάλει στην ανάκαμψη, κοινωνική ένταξη, και τη κοινωνική του λειτουργικότητα.
Η Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ» είναι αρωγός στα άτομα με κάθε μορφής αναπηρίες, και μεριμνά αδιάκοπα ώστε να τα ενισχύσει να αποκτήσουν τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα ζωής, προωθώντας μεταξύ άλλων και την απασχολησιμότητα των μελών της και των ωφελούμενων που είναι ενταγμένοι στις δομές της, με βασικό επίκεντρο την καταπολέμηση του στιγματισμού και διακρίσεων και δίνοντας έμφαση στις δυνάμεις και όχι μόνο στις αδυναμίες του κάθε ανθρώπου. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, όλοι μας, να εξασφαλίσουμε για τον καθένα μας, αλλά και στα άτομα με αναπηρία, ένα εργασιακό περιβάλλον που θα στηρίζει, θα προστατεύει και θα ενδυναμώνει το άτομο.
Τέλος, θα θέλαμε να επισημανθεί ότι, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας, η Ένωση ΑμεΑ «ΥΠΕΡΙΩΝ», εκπροσωπούμενη από προσωπικό και ωφελούμενους του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς, το οποίο διοργανώνουν για πρώτη χρονιά η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας Δήμου Αργοστολίου, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αργοστολίου με Παράρτημα ΡΟΜΑ και η ΚΕΘΕΑ-Κινητή Μονάδα Ιονίων Νήσων, με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Αργοστολίου, στον Θαλασσόμυλο Αργοστολίου, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024. Σας περιμένουμε όλους εκεί με ένα ξεχωριστό μουσικοκινητικό δρώμενο συμπερίληψης και πολλά χαμόγελα.
Ο Κοινωνικός Λειτουργός του ΚΔΗΦ ΑμεΑ «ΥΠΕΡΙΩΝ»
Της Ένωσης ΑμεΑ «ΥΠΕΡΙΩΝ»
Θεόδωρος Μάργαρης