Σήμερα 4 Μαρτίου 2021 συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη σύσταση του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) που έγινε με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ στις 4 Μαρτίου 1991.
Στην τριακονταετή διαδρομή του, το ΙΚΙ πραγματοποίησε πολλές και διάφορες δράσεις στρατεύοντας όλες του τις δυνάμεις για τη επίτευξη των στόχων της προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, της ισόρροπης ανάπτυξης και της προαγωγής και αναβάθμισης του πολιτισμού στα νησιά μας.
Μέσα στο 2021 θα καταβληθεί προσπάθεια να εκδοθεί ένα μικρό λεύκωμα που θα καταγράφει τις σπουδαιότερες φάσεις της πορείας του ΙΚΙ το οποίο θα σταλεί στους φορείςκαι θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος ώστε να έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος. Το έντυπο θα περιέχει και ανέκδοτο κυρίως φωτογραφικόυλικό, δείγμα το οποίουπαραθέτουμεστο τέλος του παρόντος (από την επίσκεψη και περιοδείατηςΝίκης Γουλανδρή στην Κεφαλονιά το καλοκαίρι του 1993)
Εδώθα περιοριστούμε να θυμίσουμε ότι το ΙΚΙ συστάθηκεμε την μορφήΝομικού Προσώπου κοινωφελούς χαρακτήρα με έδρα το Αργοστόλι όπου στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο (οδός Ριζοσπαστών 41) ενώ διαθέτει γραφείο και στην Αθήνα από δωρεά του αείμνηστου ΑθανάσιουΚλαουδάτου που διετέλεσε μέλος του ΔΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος πρόεδρος του ΙΚΙ ήταν ο Αντώνης Τρίτσης, που υπήρξε βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Υπουργός και Δήμαρχος Αθηναίων.
Για τρεις δεκαετίες το ΙΚΙ,μέσα από ποικίλες δράσεις, κατόρθωσε να διευρύνει το δημόσιο διάλογο πάνω σε κρίσιμα θέματα, προωθώντας τη συνεργασία με τοπικούς και εθνικούς φορείς και οργανώνοντας συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών αρχών και της διοίκησης, επιστήμονες, ερευνητές, ανθρώπους των παραγωγικών τάξεων και ενεργούς πολίτες. Παρείχε έγκυρη γνώση, ενημέρωση και πληροφόρηση με στόχο πάντα την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, το ΙΚΙ συνεργάστηκε (πέραν των τοπικών και των αποδήμων) με πάνω από πενήντα εθνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, πραγματοποίησε δεκάδες επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη μορφή συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων/εσπερίδων, εκπόνησε μελέτες και συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα, πραγματοποίησε δεκαπέντε επιστημονικές εκδόσεις, στήριξε οικονομικά τοπικούς φορείς και πρωτοβουλίες και τίμησε αξιόλογους συμπολίτες μας με ηθικά βραβεία και διακρίσεις που αποτελούν έναν από τους σκοπούς του καταστατικού του.
Είναι γνωστό, ότι επιτυχία και η δράση κάθε φορέα εξαρτάται από τους ανθρώπους που τον στελεχώνουνκαι τον στηρίζουν. Το ΙΚΙ στάθηκετυχερό σε αυτό. Στην πορεία τουπλαισιώθηκε και βρήκε στήριξη από ορισμένους εκλεκτούςσυμπολίτες και συμπολίτισσες μας που θέλησαν να συμβάλλουν στην προσπάθειααυτήπροσθέτονταςένα λιθαράκι στο επιστημονικό, πολιτιστικό και πνευματικό οικοδόμηματων νησιώνμας.
Τους ευχαριστούμε όλους και όλες από καρδιάς !
Ιδιαίτερεςόμως ευχαριστίες οφείλουμε σε τρία πρόσωπα,τρεις αξιόλογουςπνευματικά ανθρώπους,που συνέβαλλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση των σκοπώντου Ιδρύματοςπροσφέροντας(σε διάφορες περιόδους)την πολύτιμη βοήθεια τους -επιστημονική και οργανωτική: την ΔώραΜαρκάτουτ. αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης του παν. Ιωαννίνων και έφορο του Κοργιαλενείου Ιστορικού Μουσείου, την Ευρυδίκη Λειβαδά συγγραφέα και τον Ηλία Τουμασάτο, συγγραφέα – εκπαιδευτικό.
Για το λόγο αυτό και με αφορμή την 30ηεπέτειο των γενεθλίων του ΙΚΙ, το Διοικητικό συμβούλιοενεργοποιώντας για πρώτη φορά σχετική διάταξη του καταστατικού (άρθρο 5 παρ. 2γ) αποφάσισε, με βάση τα προβλεπόμενα στην παραπάνω διάταξη, να ανακηρύξει τα προαναφερόμενα πρόσωπα,επίτιμα μέλη του ΙΚΙ, ως ελάχιστη ηθική ανταπόδοση για τις υπηρεσίες τους προς το Ίδρυμα.
Τα επόμενα 30 χρόνια…
Όπως έχει ειπωθεί,δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Μπορούμε όμως να το «κατασκευάσουμε», τουλάχιστον το μεσοπρόθεσμο, με κατάλληλο σχεδιασμό. Ανάλογα με τις εκάστοτε παρουσιαζόμενες συνθήκες πρέπει να υπάρχει και η κατάλληληδράση. Το ΙΚΙ κατάφερε μέχρι σήμερα να προσαρμόζεται πάντοτε και να αξιοποιεί τα διαθέσιμα μέσα. Με τονίδιοτρόπο θα συνεχίσει το έργο του όσο θα υπάρχουν εκείνοι που το στηρίζουν (φορείς, συνεργάτες, φίλοι) και κυρίως όσο υπάρχουνενεργοί πολίτες στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Ας ευχηθούμε τα επόμενα χρόνια να είναι εξίσου παραγωγικά και δημιουργικά τόσο για το ΙΚΙ όσο και για όλους τους φορείς του τόπουκαι της χώρας μας,που δραστηριοποιούνται στα θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.
Γιατί εν όψει τηςκλιματικής κρίσης και άλλων κρίσιμων εξελίξεων σε επιστημονικό, τεχνολογικό, κοινωνικό επίπεδο θα υπάρξουνασφαλώς πολλά προβλήματαστα νησιάμας, τα οποία, με συστηματική έρευνα, μελέτη και μέθοδοπρέπει να αντιμετωπιστούν και να διευθετηθούν. Και σε αυτό βασικό ρόλο θαπαίξει η συνεργασία των τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών.
Για το ΙΚΙ
Ηλίας Μπεριάτος
Πρόεδρος ΔΣ
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΙΚΙ www.ikifoundation.gr
Από το αρχείο του ΙΚΙ παρουσιάζονται πιο κάτω φωτογραφίες από την επίσκεψη της Νίκης Γουλανδρή,στην Κεφαλονιά, στο πλαίσιο δράσεων του ΙΚΙ το 1993. Περιοδεία σε Ληξούρι, Πόρο (μυκηναϊκός τάφος), ΚουρκουμελάταΛειβαθούς, Φισκάρδο κ.ά. (στις φωτογραφίες εμφανίζονται: Γεράσιμος Σταματάτος, Μαρίνος Κοσμετάτος, Κίττυ Αρσένη, Γεράσιμος Φωκάς, Γιώργος Φιλιππάτος τότε δήμαρχος Ληξουρίου, Νίκος Φραντζής τότε πρόεδρος Μεταξάτων και ΤΕΔΚ-ΚΙ, Μάκης Μεταξάς τότε πρόεδρος κοιν. Πόρου, Λάζαρος Κολώνας αρχαιολόγος καθώς και άλλοι εκλεκτοί συμπολίτες μας).