Γιατί η Κεφαλονιά δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το απίθανης νοστιμιάς βαρελίσιο, αιγοπρόβειο τυρί της ΠΟΠ;
Όσες φορές κι αν έχω διατυπώσει αυτή την ερώτηση, ποτέ δεν έλαβα ικανοποιητική απάντηση. Είναι σχεδόν εξοργιστικό να υπάρχουν πάνω από 15 τυροκομεία σ’ αυτό το νησί με τη μεγάλη τυροκομική ιστορία, όπου παράγονται τουλάχιστον ισάριθμες βαρελίσιες φέτες από λαμπρούς τεχνίτες τυροκόμους, και το κράτος να μην έχει επισημοποιήσει την ονομασία τους! Αποτέλεσμα, μια από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς φέτες της χώρας να υποχρεούται επισήμως στον χαρακτηρισμό «βαρελίσιο τυρί».
Σε ένα ταξίδι στην τυροκομική Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει σε κάποια από τα καλύτερα τυροκομεία Κεφαλονίτες μάστορες, οι οποίοι εξασκούν υποδειγματικά το επάγγελμά τους, αληθινοί καθηγητάδες της φέτας, μάστερ της τυροκόμησης. Ξέρουν πώς να κάνουν τη φέτα πικάντικη και είναι από τους πιο περιζήτητους στο επάγγελμά τους. Αυτό και μόνο λέει πολλά.